Het sorteren van afval gebeurt in elk land of elke streek anders. Het is dus niet altijd gemakkelijk om als vakantieganger te weten hoe het nu moet. Slechte wil, nonchalance of onwetendheid … Ardennes-Etape biedt enkele pictogrammen aan die uw vakantiegangers kunnen helpen.

Evie komt uit Nederland. PMD, daar heeft ze nog nooit van gehoord. Nadat ze de laatste druppel van haar blikje frisdrank heeft opgedronken, gooit ze het in dezelfde vuilnisbak als de restjes croissant die haar zoontje liet liggen bij het ontbijt. Daarmee doet ze exact wat haar overheid vraagt. Geen PMD, geen vuilnisbakken voor karton, organisch afval en conserven door elkaar … in Nederland is het sorteersysteem helemaal anders!

Elk jaar verblijft Evie met haar familie in een vakantiehuis in de Ardennen. Nooit stelde ze zich de vraag hoe het Belgische afvalsysteem in elkaar zit, ze deed gewoon wat ze altijd al gewoon was.

Eén van de culturele verschillen die schadelijk of bindend kunnen zijn voor de eigenaar die het huis verhuurde aan Evie.

Trier les PMC en maison de vacances
Trier les déchets compostables en gite
Trier les papiers et cartons en vacances

DE OPLOSSING: COMMUNICEREN!

Bij culturele verschillen, van welke aard dan ook, is het vaak dankzij een luisterend oor en goede communicatie dat u elkaar respecteert en begrijpt

Ardennes-Etape biedt een systeem met pictogrammen die eenvoudig en bruikbaar zijn voor iedereen. Als eigenaar bij Ardennes-Etape vindt u in uw eigenaarsportaal verschillende documenten die u kunt downloaden of printen. Ook pictogrammen die ervoor zorgen dat het sorteren van afval in uw vakantiehuis goed verloopt.

De manier van sorteren verschilt van gemeente tot gemeente. U bent dus vrij om de pictogrammen af te drukken die van toepassing zijn op uw vakantiewoning en die dan op de vuilnisbakken te kleven. Het is de bedoeling dat u deze pictogrammen afdrukt op zelfklevend papier dat u bij de dichtstbijzijnde papierhandel vindt. Maar het kan evengoed door ze op gewoon papier af te drukken en ze dan met plakpapier of met dubbelzijdige kleefband op te hangen.

We raden u aan de pictogrammen goed te tonen aan de vakantiegangers tijdens het onthaal. Hen hardop uitleggen hoe ze moeten sorteren is essentieel en biedt een aanvulling op de visuele elementen.
Evie en haar familie zullen er zeker voor openstaan, dat hopen we toch.

Heeft u andere tips en oplossingen om het sorteren van afval in uw vakantiewoning te optimaliseren? Wat heeft u ingevoerd?
Deel uw oplossingen voor een beter milieu met de gemeenschap van eigenaars bij Ardennes-Etape!

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar)