Hier komt u alles te weten over de tuinhaag: Een tuinhaag planten, uw tuinhaag onderhouden, meer vogels aantrekken, hun een schuilplaats aanbieden, werk maken van een ecologische tuin te beginnen met uw haag … Dankzij dit korte tekstje en het ondersteunend filmpje ontdekt u alles wat u moet weten over uw tuinhaag.

Voor een goed beheer van uw gite is ook de tuin belangrijk. In dit artikel krijgt u tips en advies over het onderhoud van uw tuin, en meer bepaald over de tuinhaag. Meer info over het aanleggen van een vijver, het insectenhotel, slakken en bestuivers vindt u in onze andere artikelen.

Bénédicte, specialist bij de Waalse natuurvereniging Natagora, geeft in dit filmpje goede raad voor een mooie haag.

Waarom een haag aanplanten?

De redenen kunnen erg variëren. Dit zijn de belangrijkste:

  • Zich afsluiten van pottenkijkers en uw privacy bewaren
  • Zich afsluiten van het lawaai
  • Beschutting zoeken voor de zon
  • Het esthetische aspect: een precieze vorm (rond, ovaal, piramide, kegelvormig, rechthoekig en zelfs sculpturen voor de handige Harry’s onder ons)
  • Een microklimaat creëren, want zo wordt de wind geblokkeerd of afgeleid
  • Een schuilplaats bieden voor vogels
  • Een ecologische tuin aanleggen of uitbreiden

Van welke hagen houden vogels het meest?

We weten het allemaal, vogels verschuilen zich graag in de hagen in onze tuin. Als we gaan wandelen, zien we vaak vogeltjes in en uit hagen vliegen. Ze hebben een specifieke voorkeur voor doornstruiken zoals bijvoorbeeld meidoorn, sleedoorn en wilde rozenbottel. En net daarom is het goed om onze hagen en bomen te beschermen. Onze Ardennen bieden een rijkdom van onschatbare waarde die absoluut in stand moet worden gehouden.

Laat ons beginnen bij het begin, welke soort haag moet u nu kiezen?

Wees creatief, kies een mix van bomen, heesters en struiken, bloemen en vruchten. Met een mooie natuurlijke haag kunt u een geweldige biodiversiteit ontdekken. Kikkers en egels komen zich in de winter graag verstoppen tussen de dorre blaadjes.

Over de aanplanting zelf zouden we een hele informatiefiche kunnen schrijven. We raden u aan om ofwel de brochure van DGRNE (Direction Générale des Ressources Naturelles et de l’Environnement) te lezen via deze link ofwel informatie in te winnen bij uw boomkweker omtrent de soort, de tijd waarover u beschikt voor het onderhoud van uw tuin, de hoogte en de gewenste vorm. Bent u lid van een AHREM? Dat is voluit de zone d’Arbre et de Haie REMarquables (Waalse kartering van de uitzonderlijke bomen en hagen). Denk er dus ook aan om zich te informeren bij de gemeente als u belangstelling hebt voor een AHREM. Indien ja, welke stedenbouwkundige regels moet u dan volgen?

Wat is de ideale vorm van uw tuinhaag?

Een haag wordt het beste zo weinig mogelijk gesnoeid, smaller aan de bovenkant en dus breder onderaan. Op die manier vangt uw haag de zon “van kop tot teen” en kunnen de bladeren het beste groeien.

Wanneer moet ik mijn tuinhaag snoeien?

U kunt uw haag snoeien op het moment dat ze groter wordt en zodat de jonge blaadjes sterk genoeg zijn om de winter te doorstaan. Van april tot begin juli verschuilen zich veel vogels in de haag. De ideale periode is dus van december tot maart. 

Hoe vaak moet ik mijn tuinhaag snoeien?

Kiest u voor een losse haag, dan is een occasionele snoeibeurt na verloop van enkele jaren voldoende. Voor andere haagsoorten raadt Natagora aan om een keer per jaar te snoeien. Als het esthetische aspect voor u primeert en u wilt een bepaalde vorm behouden, dan zullen tuiniers aanraden om twee of drie keer per jaar te snoeien.

Hoe kan ik vermijden dat mijn haag dun wordt?

Om te vermijden dat uw haag dun of kaal wordt, is het aanbevolen om alleen de bladeren en takjes die “zwak” zijn te snoeien. De schaar is en blijft het perfecte gereedschap om hagen te snoeien. Begin met de bovenkant van de haag en eindig met de zijkanten.

Tuinonderhoud, welk gereedschap kies ik?

Uit respect voor de natuur raadt Natagora aan om brutaal gereedschap zoals versnipperaars en grasmaaiers die het gras vermalen te vermijden. Denk daarbij aan de verontreinigende stoffen die bepaalde machines uitstoten (benzine bijvoorbeeld). Takken en grassen moeten niet versnipperd of verbrand worden. Het is aanbevolen om ze gewoon te composteren. Waarom? Heel eenvoudig! Als er poppen of eitjes in verscholen zitten, dan zijn die in de compost toch nog beschut om de rijping te kunnen voltooien en uiteindelijk zal de rups een vlinder worden. En dan hebben we het nog niet over de insecten die erin leven. Die blijven zo ook gespaard en de biodiversiteit wordt niet verstoord. Dankzij die kleine moeite kunt u werk maken van een ecologische tuin.

Tips:

  • Afhankelijk van de soort haag die u scheert, moet u uw werktuigen goed schoonmaken en het sap verwijderen. Zo houdt u uw gereedschap langer in goede staat.
  • Als dat allemaal te ingewikkeld of te belastend is, dan kunt u ook altijd kiezen voor een losse haag. Wat is een losse haag? Het gaat hier om bepaalde struiken zoals de Spiraea arguta. Deze hagen bloeien en hebben geen snoeibeurt nodig.

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar)