De Ardennen zijn voor ons van cruciaal belang. Om de natuur te beschermen, handelt Ardennes-Etape op teamniveau, maar ook tegenover de vakantiegangers, met behulp van de eigenaars van vakantiewoningen en verenigingen zoals Natagora. Onze voetafdruk verkleinen, verantwoord aankopen, natuurreservaten aanleggen, sensibiliseren en aanmoedigen … Dat zijn nog maar onze eerste stappen in de richting van een meer verantwoorde onderneming.

De natuur beschermen bij Ardennes-Etape

De oprichting van Ardennes-Etape in 2002 komt voort uit een grote passie voor de Ardennen. De bescherming ervan vond geleidelijk een weg binnen het team van Ardennes-Etape. In 2017 hebben we de grote lijnen vastgelegd van het “MVO” voor maatschappelijk verantwoordelijkheid en hebben we de bescherming van de natuur een concrete plaats gegeven in onze organisatie.

De wereld redden, dat kunnen we niet. Maar door bewust en vastberaden te werken aan een van de doelstellingen van de VN omtrent duurzame ontwikkeling  kunnen we wel invloed hebben.
We hebben beslist om al onze energie te stoppen in de bescherming van de natuur en onze streek. Onze maatschappelijke verantwoordelijkheid is de bescherming van de Ardennen.

De natuur beschermen, dat begint bij ons

De toeristenstroom in de Ardennen wordt steeds groter. Samen produceren we enorm veel afval. Als we consistent willen zijn en de vakantiegangers en eigenaars willen inspireren, dan moeten we ervoor zorgen dat we het goede voorbeeld tonen.

De natuur van elke dag

 

Elke dag steunt Ardennes-Etape de plaatselijke spelers zoals onze drukkers bijvoorbeeld. We zoeken de meest ecologische of duurzame oplossing voor onze vaste behoeften.  We sorteren ons afval, dat is de basis.

Onze marketingactiviteiten beantwoorden zoveel mogelijk aan criteria zoals: geproduceerd in Europa en nuttig op lange termijn.

  •  Een ecologische en economische renovatie

In 2016 zijn we verhuisd. We hebben het grote geluk dat we kunnen werken in een genoveerd kasteeltje in het midden van een park.
Het gebouw kreeg een EPB-label B. Het is volledig opnieuw geïsoleerd, wordt verwarmd bij lage temperatuur, verlicht met led en geregeld met domotica. We proberen voortdurend verspilling tegen te gaan.

  • Een park dat lid is van het “Réseau Nature” van Natagora

We worden omringd door een prachtig park. En die 10 hectaren worden onderhouden door … herten en 4 mooie Schotse hooglanders. In het bos proberen we zo weinig mogelijk in te grijpen zodat de fauna en flora zich vrij kunnen ontwikkelen. De buitenkant van het kasteeltje wordt onderhouden zonder chemische producten. We zijn aangesloten bij het “Réseau Nature” van Natagora.

Het web vervuilt ook

Elke keer dat u iets opzoekt op Google, verbruikt u energie. Het web is, zonder dat we het zien, verantwoordelijk voor 20 % van het wereldwijde energieverbruik.

  • Computers, beeldschermen, printers, servers

Onze computers worden geleidelijk vervangen door laptops. Op die manier verminderen we 5 keer het elektriciteitsverbruik van ons computerpark. We hebben het aantal printers gereduceerd tot drie! Zo doet iedereen hier een beetje aan sport …

Close the Gap is de organisatie waarmee we samenwerken voor de herwaardering van al die computers en printers (In 2018 waren dat 9 printers en 31 pc-torens.). Close the Gap is een internationale ngo die verouderde computers recupereert om ze te herverdelen over maatschappelijke organisaties die ze goed kunnen gebruiken. Dankzij deze samenwerking kunnen we toezien op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van Ardennes-Etape in alle aspecten van ons werk.

  • De meest ecologische servers ter wereld

Voor de website hebben we gekozen voor de (naar verhouding) milieuvriendelijkste cloudoplossing op dit moment met een PUE-prestatie van 1.09, voor de kenners onder jullie.

Het allerbelangrijkste: de pagina’s van onze website worden voortdurend geoptimaliseerd om hun gewicht zoveel mogelijk te reduceren. Dat betekent een vlottere navigatie, minder wachten terwijl u surft en … minder energieverbruik.

De natuur beschermen in het veld

  • Natagora, onze partner

In 2017 is Ardennes-Etape een samenwerking aangegaan met Natagora voor 5 jaar. Elk jaar financieren we de verwerving van terrein of de aanleg van natuurreservaten. Het doel: meehelpen om natuurgebieden te beschermen, reservaten zo toegankelijk mogelijk maken voor vakantiegangers en hun sensibiliseren over het behoud van de natuur.

We stellen ook al onze communicatiemiddelen ter beschikking van Natagora: Gids Ardennes-Pass, Ardennes@Home, nieuwsbrieven, Facebook- en Instagrampagina’s … De verklarende video’s die werden gemaakt met de specialist van Natagora zijn daar een concreet voorbeeld van.

  • Acties van Ardennes-Etape en Natagora in 2018

Dankzij het MVO-budget van Ardennes-Etape konden we in 2018 5 hectaren kopen om het natuurreservaat van Chifontaine uit te breiden en werd een houten vlonder van 500 m gebouwd.

  • Acties van Ardennes-Etape en Natagora in 2017

In 2017 financierde Ardennes-Etape 2 projecten:

  •  in het natuurreservaat van de Vallei van de Gueule werd een picknickplaats aangelegd en een nieuwe loopbrug gebouwd over de Gueule
  • in het natuurreservaat van Emmels werd een nardus- en arnicaweide hersteld.

De eigenaar sensibiliseren

Ardennes-Etape biedt de grootste selectie van vakantiehuizen in de Ardennen. We denken dat we ook de eigenaars van vakantiehuizen kunnen aanmoedigen om het milieu te beschermen. Kunnen we de overgang naar ecotoerisme makkelijker maken? We zullen ons best doen!

Maatschappelijke verantwoordelijkheid: de wereld werd niet in een dag gemaakt

Een gestructureerde maatschappelijke verantwoordelijkheid ontwikkelen in een bedrijf vraagt tijd. De plannen zijn groot, de realiteit is dwingend. Stap voor stap verbeteren we onze inzet en verkleinen we onze impact.
We hebben nog een lange weg te gaan.

We ontvangen heel graag uw feedback. Aan welk aspect moeten we volgens u nog meer aandacht geven? Hoe kunnen we de natuur beter beschermen, denkt u? We kijken vol interesse uit naar uw voorstellen

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar)