Wilt u ook een tuin vol vlinders en bijen? Alles begint bij een ecologisch verantwoord onderhoud van uw tuin en gazon. We leggen uit hoe u bijen en vlinders een plezier doet in onze groene zones en tuinen!

Bénédicte Charlier, expert bij de Waalse natuurvereniging Natagora, vertelt u alles wat u moet weten voor een gazon waar bestuivers van houden. Het begint bij het onderhoud van uw gazon en tuin, maar niet om het even hoe … Het antwoord krijgt u in dit filmpje:

Wilt u graag meer weten over bestuiving? Lees dan zeker verder!

Bestuiving, wat is dat?

Bestuiving is het overbrengen van pollen van de ene plant naar de andere. Dit is noodzakelijk voor de voortplanting en om de levenscyclus van de planten te waarborgen. Die overdracht kan plaatsvinden door de wind of natuurlijke elementen maar in de meeste gevallen is het een bestuivingsinsect zoals de bij die de grootste rol speelt.

Zoals u weet vormt de uitsterving van de bijen een echt probleem. De redenen voor die vermindering in aantal zijn het gebruik van pesticides en het verdwijnen van wilde bloemen, de bron van hun voeding.

Wat kunnen we daaraan doen?

Het antwoord: uw gazon op een andere manier onderhouden! Ook dat maakt deel uit van een goed beheer van uw gite. Van alle waardevolle tips van Natagora hebben we er enkele verzameld voor een ecologische tuin:

  • Onderhoud van het gazon zonder pesticiden

Pesticiden helpen tegen ongewenste bezoekers maar ze verzwakken ook heel erg de bijen en maken ze kwetsbaarder.

  • De diversiteit in uw tuin bevorderen

Hoe meer verschillende soorten, hoe beter! Zoveel soorten bloemen, zoveel soorten bijen, wel 339, wie doet mee? Misschien krijgt u wel het “Jardin Maya”-label, toegekend door Wallonië!

  • De bloeiperiode zoveel mogelijk verlengen

Die verlenging kan een logisch vervolg zijn op de bloemenvariatie die u in uw tuin aanplant. Probeer planten te zoeken die op verschillende momenten en gedurende een langere of kortere periode bloeien.

Bijvoorbeeld: sommige groenbemesters worden erg gewaardeerd door bijen maar bloeien slechts een maand. Zo hebben we bijvoorbeeld rogge, phacelia of klaver die het microbiële leven bevorderen en voedingselementen uit de grond halen.

Inheemse struiken hebben dan weer een langere bloeiperiode die vaak volgt op die van de groenbemesters.

Aan het einde van de winter kiest u het beste soorten die al vroeg op het jaar beginnen te bloeien (sleedoorn, gele kornoelje, wilgen, sneeuwklokjes, wilde viooltjes …).

Aan het einde van de herfst kiest u dan weer beter voor planten waarvan de laatste bloeiperiode de bijen nog de nodige reserves biedt om de winter door te komen.

Samengevat moet u slechts twee sleutelwoorden onthouden: natuurbehoud en variatie. Bij het onderhoud van uw tuin (hier geven we ook advies voor uw haag) en van uw gazon is het belangrijk dat de inheemse flora in stand wordt gehouden en dat er gunstige ontwikkelingen plaatsvinden voor de werkbijen door het creëren van bloementuinen voor deze honingverzamelaars.

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar)