Ontmoeting met Alexis Carlier, commercieel adviseur bij Ardennes-Etape. Hij heeft het over de delicate kwestie van de duurzaamheid van vakantiehuizen. Tijdens een interview legt hij de verschillende onderdelen van dit begrip uit en hoe Ardennes-Etape zijn expertise in dit domein blijft ontwikkelen.

WAT BETEKENT “DUURZAAM ZIJN” VOOR EEN GITE?

Opdat het uitbaten van een gite duurzaam zou zijn, moet er volgens ons een evenwicht gevonden worden tussen enerzijds de financiële duurzaamheid van de gite en anderzijds meer menselijke factoren zoals de ontplooiing van de eigenaar tijdens die activiteit. Hoe dan ook, dankzij onze marktkennis kunnen we er op een efficiënte manier voor zorgen dat de activiteit duurzaam wordt.

DE DUURZAAMHEID VAN EEN GITE IS DUS GEEN FINANCIËLE KWESTIE?

De menselijke factoren zijn ook belangrijk. Bepaalde vakantiehuizen behalen een comfortabele winst en toch kan het zijn dat de eigenaar beslist om ermee te stoppen omdat hij zich niet (langer) persoonlijk kan ontplooien. De ontvangst en het vertrek van de vakantiegangers, het permanente onderhoud van de gite, de administratie, dat vraagt allemaal tijd en energie. Sommige eigenaars besteden een deel van die taken uit, andere willen dat juist heel graag allemaal zelf doen. De duurzaamheid van een gite is dus niet enkel een geldkwestie.

WAAROP MOET MEN ZEKER LETTEN?

Als u de stap zet om een gite uit te baten, dan moet u er zeker op letten dat het project overeenkomt met de huidige verwachtingen van de markt. Uiteraard kunnen we u daarin begeleiden.

Als uw accommodatie al wordt uitgebaat, dan moet u letten op de kosten voor de uitbating van de gite. U moet ook voldoende winst maken om te kunnen blijven investeren in de accommodatie zodat het ook op lange termijn een rendabele investering blijft.

WELK PERCENTAGE VAN HET INKOMEN INVESTEREN IN DE GITE?

Ik raad aan 5 tot 10 % van de winst te investeren in uw vakantiehuis. Vergis u niet, niet alle vakantiegangers zoeken een gite met zwembad, sauna en hammam! Het gaat erom te blijven verbeteren. Het is de bedoeling veroudering van een plek te vermijden en dus te anticiperen op bepaalde kleine werkjes of aanpassingen.

ONZE EIGENAARS GETUIGEN

“Duurzaam zijn is niet gemakkelijk, zeker niet als u veel heeft geïnvesteerd. Er kunnen veel jaren tijd zitten tussen het moment dat u de gite koopt, de werken uitvoert en de vakantiewoning rendabel wordt. U moet geduld hebben en een goed businessplan uitwerken.”

Adrien T’kint de Roodenbeke, eigenaar van een gite in Gedinne.

 “We hebben besloten om deze activiteit uit te voeren zoals een bedrijfje. Van in het begin hielden we een heel strikte boekhouding bij van onze opbrengsten en uitgaven. Daardoor konden we na een jaar zien dat we de kosten te laag hadden ingeschat. Dat hebben we kunnen rechtzetten voor de toekomst!”

– Guillaume Vanderfelt, eigenaar van een gite in Beauraing

“U moet leven voor de gite, er regelmatig aanwezig zijn. Op die manier merk je dat er kleine puntjes van verbetering zijn.” 

Pascal Gresse, eigenaar van een gite in Gouvy

Heeft u nog vragen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen, Alexis en zijn collega’s beantwoorden met plezier zo spoedig mogelijk al uw vragen. We schrijven ook nog andere artikels over het beheer van uw vakantiehuis … Schrijf u in op onze nieuwsbrief om niets te missen. Elke maand krijgt u een overzicht van de gepubliceerde artikels.

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar)