Vandaag de dag is het belangrijk om aan het milieu te denken bij de manier waarop u een vakantiewoning uitbaat, maar hoe doet u dit zonder grote impact op je portefeuille? Samen met Gwénaël Huynen, oprichter en verantwoordelijke van het bedrijf Otonôm, heeft Ardennes-Etape alle goede raad verzameld om zowel ecologisch als economisch te zijn.

ECONOLOGISCHE OPLOSSINGEN

Na zijn studies werd Gwénaël Huynen adviseur voor energiebesparing vanuit zijn passie voor ecologie. Daarnaast volgde hij een opleiding “econologie”. “De term econologie is een samentrekking van de woorden economie en ecologie. Het idee is om die twee te verzoenen om zo echte, minder dure ecologische oplossingen aan te bieden”, legt hij uit. In 2012 besluit Gwénaël Otonôm op te richten, een website en webwinkel die rendabele, duurzame en gemakkelijk te installeren econologische oplossingen aanbiedt. “Milieubescherming, “klimaatopwarming” … Ik heb gezien dat de mensen de overmatige “groene” berichtgeving moe zijn. Die berichten geven hen de schuld maar zeggen niet wat ze kunnen veranderen. Daaruit is het project Otonôm geboren”.

WANNEER EEN ENERGIEAUDIT WORDT UITGEVOERD IN VAKANTIEWONINGEN

Enkele maanden geleden voerde Gwénaël een energieaudit uit in twee vakantiewoningen van Ardennes-Etape. De gites van Bernard en Yves werden geselecteerd op basis van drie criteria: de leeftijd van hun huis, de capaciteit en het bedrag van de lasten volgens verbruik. “We wilden begrijpen waarom de lasten van sommige huizen zo hoog waren”, legt Valérie Geron uit, verantwoordelijke marketing en communicatie bij Ardennes-Etape. De expert bracht een dik uur door in elke vakantiewoning, op zoek naar energieverspilling. Na het rapport van de audit hebben Yves en Bernard het materiaal aangekocht dat werd aangeraden door Gwénaël.

Le gîte de Bernard a été sélectionné pour un audit énergétique sur base de critères
le propriétaire est très satisfait des économies d'énergies engendrées dans son gîte

Huis van Bernard, Vielsalm, 14 personen : www.ardennes-etape.com

De expert bracht een dik uur door in elke vakantiewoning, op zoek naar energieverspilling. Na het rapport van de audit hebben Yves en Bernard het materiaal aangekocht dat werd aangeraden door Gwénaël.

Boodschappenlijst:

– Isolatiemoffen voor de leidingen van de mazoutketel;
– LED-lampen;
– Warmtereflectoren om achter de radiatoren te plaatsen;
– Restrictoren van de waterstroom;
– Deurstrips;

Kassabon: €986 voor Bernard en €661 voor Yves

RESULTAAT VAN DE AANKOPEN: MOOIE BESPARINGEN!

Yves, klusjesman, had geen moeite om het materiaal te installeren. Na drie maanden waren de besparingen al aanzienlijk. De waterfactuur was met 20 % verlaagd en het stroomverbruik van de gite met 17 %. Veelbelovende cijfers maar ze moeten in de juiste context worden gezien. Het is mogelijk dat de toeristen die in de gite verbleven gedurende die drie testmaanden meer of juist minder spaarzaam waren dan de vakantiegangers van het jaar voordien. We moeten de cijfers dus op lange termijn bestuderen.

Le gîte de Yves a été sélectionné pour passer un audit énergétique
le propriétaire, bricoleur, n’a éprouvé aucune difficulté à installer le matériel

Huis van Yves, Vielsalm, 19 personnen, www.ardennes-etape.com

Voor Bernard begon de ervaring in de andere richting maar het liep uiteindelijk wel goed af. Er waren al problemen bij de installatie van het materiaal, hij moest noodgedwongen een beroep doen op zijn verwarmingsmonteur*. Een onverwachte extra kost. Vandaag is hij wel heel tevreden met de besparingen. “De gerante belde me enkele weken geleden op. Ze zei me dat het stroomverbruik als een raket verlaagde”, vertelt Bernard tevreden. De cijfers kunnen dan wel tegenstrijdig zijn omdat ze te recent zijn, de kostenregistratie op het eigenaarsportaal toont toch mooie besparingen. De vakantiegangers die in de gite verbleven na de vervanging van halogeenlampen door LED-lampen hebben hun electriciteitsfactuur soms tot 50 % zien verlagen. *Naar aanleiding van dit ongeluk stelt Gwénaël voortaan voor om het materiaal te plaatsen indien nodig.

EN HOEVEEL KOST DAT?

Rendement van de investering: 

 • Kost van de audit (met gedetailleerd rapport): €250 per woning
 • Aankopen: tussen €500 en €1000
 • Plaatsing: kunt u zelf doen of met de hulp van een vakman (€40/uur)
 • Totale kost: tussen €750 en €1370 (als u 3 uur een beroep doet op een vakman)

Besparingen voor Yves: 

 • 20 % op de waterfactuur, zijnde €220 per jaar
 • 17% op de electriciteitsfactuur, zijnde €112 per jaar
 • Totale besparingen per jaar: €332
 • Investering in 3 jaar terugverdiend.
d'importantes économies d'énergie ont été faites pour les propriétaires

UW ENERGIEFACTUUR HERZIEN

Niet alleen de energieaudit of de installatie van bepaald materiaal kan uw verbruik doen verminderen. Ondanks de vele informatiecampagnes van de overheid maar ook van de consumentenorganisaties is de Belg nog altijd terughoudend als het gaat over de herziening van zijn energiefactuur. En hij zou het nochtans moeten doen!

Één van de eigenaars bij Ardennes-Etape liet ons onlangs weten dat hij aanzienlijke energiebesparingen had gedaan door van energieleverancier te veranderen. Om zijn kosten te analyseren en de leverancier te kiezen die het beste bij zijn vakantiewoning past, gebruikte hij de website http://www.compacwape.be. Naast het feit dat u daar een lijst van alle Belgische energieleveranciers vindt met hun contactgegevens, kunt u verschillende prijzen, verschillende soorten contracten en aanvullende voorwaarden vergelijken. Een heel handige, volledige tool waarmee u echte besparingen kunt doen.

Les vacanciers d'aujourd'hui peuvent être d'avantage sensibilisé à l'écologie

Een ander element om rekening mee te houden: de evolutie van de contracten en het gedrag van de gasten. De toeristen van vandaag zijn niet meer de toeristen van gisteren. Misschien zijn ze zich al meer bewust van de ecologische kwestie of heeft u juist een stijging van hun verbruik vastgesteld. In welk scenario u zich ook bevindt, het kan interessant zijn om de verschillende soorten contracten te analyseren die uw leverancier aanbiedt. Ze zijn steeds specifieker om te beantwoorden aan ieders behoeftes. Hoe meer het contract is aangepast aan het effectieve verbruik van uw gite, hoe interessanter.

 

EEN FORFAITPRIJS VOOR ENERGIE

Bepaalde eigenaars factureren een forfait voor een verblijf. Eenvoudig en duidelijk. De vakantiegangers weten op voorhand exact hoeveel ze gaan betalen. Toch twijfelen bepaalde eigenaars om met een forfait te werken. Ze vrezen dat de gasten energie zullen verspillen aangezien er op het einde van het verblijf geen afrekening zal worden gemaakt. Toch lijkt deze vrees ongegrond.

Anderen maken een afrekening op het einde van het verblijf en leggen de prijzen vast “op basis van het verbruik en de marktprijs”. Dat zorgt voor problemen. De “marktprijs” blijkt vaak hoger dan de werkelijke prijs. En soms worden de meterstanden niet correct overgenomen aan het begin en op het einde van het verblijf. Dit lijkt een terugkomend probleem te zijn bij veel vakantiegangers. En u wilt toch dat uw gasten een prachtig verblijf beleven in onze Ardennen.

Daarom doen we een tweede oproep aan al onze eigenaars.

Wilt u de bezetting van uw vakantiewoning doen stijgen? Afgaande op de informatie die wij hebben en op onze ervaring kunnen wij bevestigen dat vakantiegangers de neiging hebben om veel sneller een huis te boeken waar de energiekosten op voorhand forfaitair worden vastgelegd. Zo worden negatieve verrassingen omtrent de afrekening vermeden.

De voordelen van een forfaitaire prijs:

 • Veel minder werk voor u of voor de gerant van uw vakantiewoning bij de afrekening.
 • Transparantie voor de klanten, geen negatieve verrassingen
 • En dus een hogere bezettingsgraad van uw vakantiewoning.

EEN MOOI VOORBEELD

We hadden een gesprek met m. Wera, eigenaar van een splinternieuwe vakantiewoning in Theux. Als we hem vroegen naar zijn motivatie, antwoordde m. Wera dat hij zijn huis bouwde alsof hij er zelf in zou gaan wonen. Dat lijkt ons een goede ingesteldheid voor alle toekomstige eigenaars van vakantiewoningen.

“Het kost meer tijdens de bouw, maar op lange termijn wint u”.

La maison de vacances à ossature bois possède des murs de 40 cm remplis de cellulose
l’intérieur du gîte est composé de plusieurs couches de panneaux OSB
le propriétaire a construit sa maison comme s’il allait y vivre lui-même

“Het huis met houten geraamte heeft muren van 40 cm gevuld met cellulose. De buitenkant is luchtdoorlatend, de binnenkant bestaat uit meerdere lagen OSB-platen en een dikke laag van drie centimeter pleister voor de brandveiligheid. De vloer is bedekt met een laag van 4 cm polyurethaan waarop vloerverwarming werd gelegd, de binnenmuren zijn geïsoleerd met glasvezel en het dak met 22 cm cellulose. De ramen zijn uitgerust met driedubbel glas. Dat beschermt tegen de koude in de winter en de warmte in de zomer.”

Wera besliste onmiddellijk om te werken met een vast bedrag per nacht“We werken met een forfait voor alle energiekosten. In de winter vragen we €45 per nacht. In de zomer is dat €25”.

“De vijf slaapkamers hebben elk een eigen badkamer. Ik heb ervoor gekozen om in het hele huis slechts één bad te plaatsen. Douches verbruiken veel minder water, maar families met kinderen hebben toch graag een bad in de vakantiewoning.”

KLEIN GEBAAR, GROTE GEVOLGEN

Pour faire des économies chaque geste est important

Of u nu kiest voor de energieaudit, de herziening van uw factuur of de vervanging van alle lampen door LED, alle kleine beetjes helpen. Het voorbeeld van Bernard is het bewijs; besparingen, wat rust voor de portefeuille van de vakantiegangers en een verblijf met een kleinere energetische impact. De gevolgen van een klein, wat duur gebaar, de vervanging van de lampen …

Toerisme heeft maar één grens en dat is het behoud van dat wat de mensen ertoe aantrekt. Het respecteren en beschermen van de Ardennen is vast en zeker de sleutel tot een mooie toekomst.

OM TE BEGINNEN

De energieaudit zegt u niets, u heeft uw energiefactuur al herzien … Hier nog enkele eenvoudige dingen waarvan u snel de impact kunt evalueren:

– Het plaatsen van restrictoren op uw kranen brengt al een mooie besparing vanaf €10 per kraan met zich mee

– Door het plaatsen van deurstrips vermijdt u warmteverlies vanaf €13 per deur

– Het vervangen van uw lampen door LEDlampen vanaf €7 per lamp

Dit materiaal is verkrijgbaar op de website www.otonom.be maar ook in de meeste doe-het-zelfzaken zoals Brico, Monsieur Bricolage, Hubo of Gamma.

EN BIJ ARDENNES-ETAPE?

U weet het, Ardennes-Etape is een groot voorstander van milieubescherming. De duurzaamheid van de Ardennen en alle troeven hangen ervan af. Sinds de oprichting geeft Ardennes-Etape zoveel mogelijk voorrang aan duurzame praktijken.

Zo bestaat het afgedrukte materiaal van Ardennes-Etape uit papier met het FSC-label, d.w.z. afkomstig uit “goed beheerde bossen”. Datzelfde materiaal moet beantwoorden aan drie criteria, om te mogen bestaan: een bericht overbrengen, een interessante toepassing hebben (of zelfs meerdere toepassingen) en het milieu respecteren (van de productie tot de recyclage). De reclamedoeken die uithangen in Antwerpen en Rotterdam zijn daar een mooi voorbeeld van. Ze worden na gebruik gerecyleerd tot poefjes. De muismatten die in de zomer werden verdeeld, tonen dan weer heel goed wat we bedoelen met meerdere toepassingen. Dankzij een dun zelfklevend laagje op de achterkant kunnen ze worden gebruikt als fotokader.

Sinds enkele maanden zijn we verhuisd. Onze lokalen werden te klein, een volledig gerenoveerd herenhuis werd onze nieuwe werkplek. Er werd nagedacht over de hele renovatie om onze ecologische voetafdruk te beperken! Zelfregelende LED-verlichting, bewegingsdetectors, domotica om ons energieverbruik efficiënter te maken, thermische isolatie van de muren en vloeren, systeem voor afvalscheiding … Ardennes-Etape gaat groen!

 

Ardennes-Etape a déménagé dans un manoir entièrement rénové

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar)