Liefde maakt blind! Nathalie en Emmanuël zijn boeren en eigenaars van 3 vakantiehuizen die 100 % staan voor ecotoerisme. Dag na dag tonen ze respect voor de natuur. Met of zonder label gaan ze voor ecotoerisme om onze Ardennen te beschermen. En waar hopen ze op? Andere eigenaars en vakantiegangers te inspireren om op hun beurt te helpen om onze planeet te beschermen. Een getuigenis.

Ecotoerisme als iets vanzelfsprekends

De vakantiehuizen van Nathalie en Emmanuël staan steeds in het teken van ecotoerisme. Deze eigenaars hebben een actieve boerderij en 3 vakantiehuizen voor 2 personen in Durbuy. Ecotoerisme is er nooit een vraag geweest. “Doordat ons vakantiehuis bij de boerderij hoort, zijn we altijd in contact met de natuur. De vakantiegangers komen naar hier voor de groene omgeving. Maar als we kijken hoeveel afval er wordt geproduceerd tijdens een verblijf, dan zal er binnen enkele jaren geen natuur meer overblijven!”, legt de eigenares uit.

Aanmoedigen om respect te hebben voor de natuur bij alles wat je doet

Vakantiehuis, voor 2 personen in Durbuy, wwww.ardennes-etape.com

De eigenaars sensibiliseren en moedigen de vakantiegangers aan om:

  • minder energie te verbruiken en zeker minder water;
  • afval te sorteren, te composteren;
  • de afvalberg te verkleinen door te kiezen voor herbruikbare verpakkingen;
  • de voorkeur te geven aan plaatselijke handelaars en producenten uit de streek;
  • de natuur te beschermen;

Enkele voorbeelden: de vakantiehuizen zijn uitgerust met volumestroombegrenzers, spaardouches om het waterverbruik met bijna 50 % te reduceren.
“We rekenen er ook op dat onze gasten het signaleren als er ergens water lekt, een licht te fel brandt …”
Nathalie en Emmanuël willen bij gasten met een hond ook de aandacht vestigen op wat ze doen met de uitwerpselen … en ja, ook op het platteland is dat belangrijk.

Het Green Key-label

“Het is de organisatie Green Key die contact met ons heeft opgenomen. We hebben even nagedacht, want uiteindelijk was het ecotoerisme voor ons vanzelfsprekend. Hadden wij echt een label nodig? Aan dat label hangt ook een prijskaartje natuurlijk. Achteraf gezien vind ik dat het op vlak van opvolging, ondersteuning, advies en de vrij strenge externe audit zijn geld echt wel waard is.” “

Wat betreft de gevolgen op het toerisme, merken we ook een impact. We hebben meer zichtbaarheid gekregen buiten onze landsgrenzen. De Nederlanders en Duitsers zoeken vaak ecotoeristische accommodaties met een label.

De troeven van een label zoals Green Key

“Door je label in de verf te zetten, trek je makkelijker vakantiegangers aan die jouw kijk op de wereld delen. Uitleggen hoe je afval moet sorteren, energie kunt besparen en kleine dingen kunt doen voor het milieu wordt veel gemakkelijker. Dankzij de uitwisseling en de ontmoeting kunnen er ervaringen worden gedeeld die onze werkwijze verrijken. ”

“Bij de boekingen heb ik het gevoel dat ,wanneer vakantiegangers kunnen kiezen tussen twee vakantiehuizen, ze sneller voor ons gaan kiezen.”

Vakantiehuis, voor 2 personen in Durbuy, www.ardennes-etape.com

Vakantiehuis Bienvenue Vélo, tuin Réseau Nature…

De manier van werken wordt elk jaar verrijkt. De vakantiehuizen zijn erkend door Natagora, kregen het label “Bienvenue Vélo”

In de tuin vind je geen onkruidverdelgers meer. Een insectenhotel, een vleermuizennest en inheemse planten hebben hier een plaats gekregen om de diversiteit van de fauna en flora te bevorderen.

De vakantiehuizen zijn uitgerust voor wandelaars en fietsers. Tochten voor wandelaars en jonge ouders met een buggy worden spontaan aangeboden en zelfs op maat gemaakt volgens de behoeften van de toeristen.

Alles wordt in het werk gesteld om de toeristen dichter bij de natuur te brengen.

De proef op de som

Elke zondagmorgen bieden Nathalie en Emmanuël de gasten een culinaire workshop aan, waarbij ze zoals vroeger brood maken in een oude gerestaureerde broodoven. Het brood wordt natuurlijk gemaakt van lokale en biologische bloem. Meer hoeven we hierover niet te vertellen, zeker?

En ook lid van Club Ardenne Ecotourism

“We zijn ook lid van deze club. Voor eigenaars die niet willen investeren in Green Key is dit volgens mij een toegankelijkere, betaalbaardere en minder ingewikkelde eerste stap. ”

Een coherente en globale ecotoeristische manier van werken

Het ecotoerisme vertrekt van een behoefte om je eigen waarden en normen te respecteren, je activiteit te ontwikkelen in lijn met wat je denkt dat goed is.
De motivatie en de ontwikkelingen zijn dan ook grenzeloos. De accommodaties van Nathalie en Emmanuël kregen langzaamaan vorm door elk project een voor een uit te werken. Dat resulteerde in een heel samenhangende en volledige aanpak voor de gasten.

Zin om andere vakantiehuizen te inspireren

“We hebben zin om andere eigenaars te inspireren, om hen te tonen dat het kan. Ik ben actief in verschillende groepen van eigenaars zoals Acceuil Champêtre. Ik zou graag een spreekbuis zijn voor deze manier van werken. Dankzij het netwerk sta je sterker en kan je een sneeuwbaleffect teweegbrengen.

Wat je aanpak ook is, je moet het doen omdat je ervan overtuigd bent en omdat je die filosofie wilt delen.”

Over tot actie

Ik ben geen waarzegger, maar als je deze getuigenis hebt gelezen, is de kans groot dat het ecotoerisme je interesse heeft gewekt. Waar staat u in uw manier van werken en uw reflectie? Wat houdt u tegen om over te gaan tot actie? Wat heeft u nog nodig om uw waarden en normen ook te weerspiegelen in uw vakantiehuis?

Hartelijk dank voor jullie reacties. Bedankt aan Nathalie voor haar tijd en om haar passie en ervaring met ons te delen!

Recevez nos bons plans par mail en vous inscrivant à notre newsletter.

En cadeau :

Notre guide SOS pour accueillir vos vacanciers en néerlandais! (Une version audio est également disponible)