Klimaatwet, Sign For My Future, klimaatmarsen… klimaatopwarming is hét heet hangijzer van 2019 en iedereen wordt erbij betrokken. Ook het toerisme in de Ardennen en de vakantiehuizen onttrekken zich niet aan de debatten over duurzame ontwikkeling en milieubescherming. Hieronder krijgt u van ons een overzicht van alle labels voor ecotoerisme.

Indien u een regelmatige bezoeker van onze blog ik-beheer-mijn-vakantiehuis.be bent, hebt u ongetwijfeld al begrepen dat milieubescherming voor Ardennes-Etape belangrijk is. Mocht het voor u een nieuw onderwerp zijn, dan zijn we blij u te kunnen inwijden in de grondbeginselen van het ecotoerisme!

Ecologisch toerisme = ecotoerisme

Vakantiegangers die hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk willen houden. Toeristen die met de fiets of met de trein reizen. De toename van ecologische logies die volledig opgaan in de omgeving … Het zijn verschijnselen van een bijzondere beweging: het ecotoerisme.

Ecotoerisme: “op een verantwoorde manier in natuurgebieden reizen waarbij het milieu en het welzijn van de plaatselijke bevolking gevrijwaard wordt” – aldus de International Ecotourism Society.

Herinnert u zich nog dat we enkele maanden geleden deze term probeerden te ontraadselen? Het volledige artikel vindt u op deze pagina van onze blog ?

Wat willen de vakantiegangers?

Ze willen reizen met respect voor hun waarden.

Daarbij willen ze de natuur in ere houden, zo weinig mogelijk afval achterlaten, vooral lokale producten kopen, kiezen voor zachte mobiliteit, slapen in logies die ecologische verantwoord werden gebouwd, contact zoeken met de plaatselijke bevolking, de rijkdommen op het vlak van fauna en flora ontdekken, zich verwonderen, zich onderdompelen …

Deze vakantiegangers zijn op zoek naar eigenaars met dezelfde waarden die bereid zijn om hun eigen ervaringen met hen te delen. Voor hen is het een manier om hun vakantie anders, en soms ook intenser, te beleven. Het gaat om een soort terugkeer naar de bron waarbij ze hun overtuiging koesteren.

Zijn ze met veel? Ja en nee.

Ja, want volgens een enquête van Booking uit 2018 wil 87% van de vakantiegangers op een duurzamere manier reizen zonder daarvoor echter hun eisen op het vlak van comfort en kostprijs te moeten bijstellen. Neen, want hoewel vele vakantiegangers informatie inwinnen en een duidelijke en betrouwbare feedback over labels en hotelhouders verwachten, gaan er slechts weinigen daadwerkelijk tot actie over.

Het ecotoerisme in de Ardennen

Het ecotoeristisch aanbod heeft in de Ardennen de wind in de zeilen, maar een duidelijke stand van zaken opmaken blijft moeilijk. De reden? Het aanbod is heel gevarieerd en omhelst diverse labels en initiatieven die duurzame projecten opwaarderen: het Groene Sleutel-label, de Club Ardenne Ecotourism, de Gîtes Panda, de Gîtes Bienvenue Vélo…

Een ding is echter zeker: de wil om van de Ardennen een “ecotoeristische” bestemming te maken staat op de politieke agenda van René Collin, Waals minister van toerisme. Het Waalse ecotoerisme is namelijk een van de drie politieke pijlers waarop het toerisme in de Ardennen steunt. Heel concreet vertaalt zich dat in maatregelen zoals financiële hulp aan het Groene Sleutel-label, met name subsidies voor het toekennen van het duurzaamheidslabel aan de logies.

Vakantiehuizen en ecotoerisme

Als eigenaar van een vakantiehuis spreekt het behoud van het milieu en de bescherming van onze mooie Ardennen ook u ongetwijfeld aan. Als u voor ecotoerisme kiest, dan zorgt u ervoor dat uw vakantiehuis uw waarden en overtuigingen weerspiegelt. En ja, dat is mogelijk!

Laten we om te beginnen eens kijken welke ecotoeristische labels er in Wallonië zoal zijn. 

Het meest internationale label voor ecotoerisme : De Groene Sleutel

De Groene Sleutel of Green Key is een internationaal duurzaamheidslabel voor het toerisme. Dit label kan dus aan accommodaties, attracties en horecazaken uitgereikt worden.

De organisatie die in 1994 in Denemarken werd opgericht, verkondigt met trots dat in 57 landen 2 900 labels werden uitgereikt. In België heeft Green Key reeds 69 Waalse toeristische spelers erkend, waarvan 34 vakantiehuizen.

Sterke punten

 • Grondige audit
 • Internationaal erkend label
 • Continue verbetering

Zwakke Punten

 • Betalend
 • Veeleisend
 • Verouderde communicatiemiddelen

Website : www.cleverte.be

De meest lokale accreditatie: Club Ardenne Ecotourism

“Club Ardenne Ecotourism” is een club en geen label. Hij verenigt alle spelers van het merk Ardenne Destination die zich willen inzetten voor een ecologisch verantwoord toerisme. Vandaag maken 31 organisaties deel uit van de club. Het doel is om een netwerk van spelers te creëren die elkaar helpen bij het realiseren van hun duurzame aspiraties.

Sterke punten

 • Gratis
 • Promotie van het merk “Ardennen”
 • Aanzet in het duurzaamheidsproces

Zwakke punten

 • Weinig bekendheid
 • Recent
 • Vrijblijvend

De oudste labels voor ecotoerisme: Gîte Panda, Eco-gîtes, EU EcoLabel

Gîte Panda is een initiatief van de ngo WWF dat door de Federatie van de Gîtes de Wallonie, door het Commissariat Général au Tourisme en Accueil Champêtre erkend werd. Dit label lijkt uit te doven.

De Eco-gîtes zijn dan weer een initiatief van Nature & Progrès die hiervoor met de Gîtes de Wallonie hebben samengewerkt. Volgens ons laatste onderzoek lijkt dit label niet meer actief te zijn.

Ook de Europese Commissie heeft een kwaliteitshandvest voor ecologisch verantwoorde accommodaties opgesteld. Dit label is echter noch plaatselijk noch internationaal erg gekend.

En het Réseau Nature?

Het Réseau Nature (natuurnetwerk) van Natagora slaat op de tuinen. Het objectief is de versnippering van het grondgebied tegen te gaan. Door een dergelijke versnippering hebben dieren het moeilijk om zich te verplaatsen en veilig naar een andere plaats te trekken. Het idee van Natagora is een zo dicht mogelijk netwerk van tuinen, parken en op natuurlijke wijze onderhouden bosjes te creëren. Op die manier kunnen kleine fauna en flora goed gedijen. Ardennes-Etape is partner van Natagora

De mening van Ardennes-Etape over de labels voor ecotoerisme

Wel… het hangt allemaal een beetje van uw eigen situatie af! In algemene zin ondersteunt Ardennes-Etape het ecotoerisme en elk initiatief om het milieu en de biodiversiteit in de Ardennen te beschermen.

We hebben de gelegenheid gehad met zowel Marie Spaey van De Groene Sleutel (Federatie Inter-Environnement Wallonie) als met Stéphanie Droithier van de Club Ardenne Ecotourism te spreken. Beide organisaties hebben een andere insteek. Ze richten zich op een verschillende manier tot de eigenaars en daarbij speelt de maturiteitsgraad van het duurzaamheidsproject een grote rol.

Indien ecotoerisme deel uitmaakt van uw waardenpakket en u zou uw vakantiehuis op duurzame wijze willen laten ontwikkelen, dan is het een goed idee om contact op te nemen met de Club Ardenne Ecotourism. Indien uw vakantiehuis reeds ontworpen is met het oog op energiebesparing en het verminderen van de ecologische impact, dan raden wij u aan een informatiebijeenkomst van Green Key bij te wonen. Het Groene Sleutel-label is een vaste waarde. Dit label werd aan 11 vakantiehuizen van Ardennes-Etape uitgereikt. Dat is een derde van alle Groene Sleutel-vakantiehuizen in Wallonië. Voor de vakantiegangers is het een eenvoudige manier om snel een duurzame aanpak te kunnen identificeren. De Groene Sleutel stelt ze ook gerust. Het gaat hier niet om het zoveelste label waarvan de inhoud nogal wazig blijft. De eigenaars bij Ardennes-Etape getuigen van hun ervaringen met de labels voor ecotoerisme. Lees zeker ook het interview met Nathalie en Emmanuel die verschillende vakantiehuizen hebben met het Green Key-label.

Op de website promoot Ardennes-Etape het Groene Sleutel-label geleidelijk aan, maar niet uitsluitend. Velen onder u renoveren met duurzame materialen, kiezen voor natuurlijke producten, sluiten zich aan bij het Réseau Nature… Onze samenwerking met Natagora en de vele initiatieven van Ardennes-Etape hebben tot doel deze aanpak aan te moedigen en de eigenaars die al in de weer zijn om de Ardennen te beschermen, een extra duwtje in de rug te geven.

Is ecotoerisme een concept dat u aanspreekt? Denkt u dat uw vakantiehuis al aan bepaalde criteria voldoet? We nodigen u uit om ons te contacteren. We kunnen uw aanpak op onze website promoten, antwoorden op uw vragen of u in contact brengen met deskundigen. En vanzelfsprekend gaan we op onze blog dieper in op het onderwerp.

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar)