We zijn onderweg voor een ontmoeting met Monique en Philippe, sinds een klein jaar trotse eigenaars van een vakantiehuis voor 4 personen. Het gaat om een zeer bijzonder vakantiehuis want het is op de gelijkvloerse verdieping van hun eigen woonst gevestigd.

Waarom een ​​eigenaar van een gîte worden?

Monique en Philippe wonen in het kleine dorp Fraiture, dat op hoogte gelegen is en op enkele minuten van Aywaille. Ze wonen reeds 38 jaar in het elegante, stenen huisje. Dit huis vertelt dan ook het verhaal van een heel leven: “Ik ben in dit dorp opgegroeid. Philippe kwam tijdens zijn weekends op het platteland naar hier. Toen we het huis gekocht hebben, was het een boerderijtje met enkele varkens en enkele koeien.” legt Monique uit. Ze hebben het pand dan getransformeerd tot een gezinswoning. Toen zijn hun vier kinderen groot geworden, hebben het ouderlijke nest verlaten en plots was het huis te groot. “Een deel van de gelijkvloerse verdieping werd niet meer verwarmd waardoor het snel aftakelde. We hebben besloten om alles te saneren en opnieuw in te richten. Ik heb in de regio van Luik vele gebouwen gerenoveerd en ben dus van geen kleintje vervaard. Deze keer wilden we echter geen appartement om te verhuren, maar een vakantiehuis.” aldus Philippe, die bouwondernemer is. Waarom precies een vakantiehuis? Eén van hun kinderen is naar New York uitgeweken en ze wilden voor hem een eigen plaatsje voor als hij terug in België zou zijn. Onmogelijk dus om een appartement op jaarlijkse basis te verhuren. Een vakantiehuis leek een betere oplossing. Tenminste, dat is wat ze dachten…Het vakantiehuis werd zo een succes dat er maanden zijn met nog slechts twee beschikbare dagen…!

Gîte, 2/4 personen, Sprimont, www.ardennes-etape.com

Het huis in een gîte transformeren

De begane grond werd volledig gerenoveerd. Het koppel heeft enkel de vier buitenmuren laten staan waardoor ze hun fantasie de vrije loop konden laten. Ze hebben met volumes gespeeld om een vakantiehuis voor vier personen te ontwerpen.  Bij deze herinrichting hebben ze voor ecologische materialen gekozen. Sommige van deze materialen zijn zichtbaar en wekken onmiddellijk de nieuwsgierigheid. Dat is het geval in de slaapkamer waar decoratieve panelen uit kurk aan de muur hangen. Op het eerste zicht valt het moeilijk uit te maken of het gaat om hout, steen of iets anders. “9 vakantiegangers op de 10 voelen aan de muur en vragen zich af om welk materiaal het wel mag gaan!” vertelt Philippe. Ze hebben het gebouw in hun vrije tijd gerenoveerd. Het zou uiteindelijk 5 jaar in beslag nemen.

Op de eerste verdieping wonen en de gelijkvloerse verdieping in vakantiehuis transformeren heeft wel enkele heel specifieke inrichtingen vereist. Zelfs al hebben ze qua isolatie kosten noch moeite gespaard, toch blijft het een bron van stress voor Monique: “Ik heb steeds schrik dat de vakantiegangers ons zouden horen omdat we net boven hen wonen. Ik weet nochtans dat die zorg totaal overbodig is, want we hebben de nodige maatregelen getroffen en niemand heeft er ooit over geklaagd.”

En dan is er de buitenruimte. Die is gewoon fantastisch! Een ecologisch verantwoorde tuin die trapsgewijs ingericht is met vele hoekjes en kantjes waar men heerlijk van de rust kan genieten. Er zijn duidelijk ettelijke uurtjes werk in gekropen om tot een dergelijk resultaat te komen.

Op zoek naar de perfectie

We hebben heel snel begrepen dat deze eigenaars uit zijn op perfectie! “Ardennes-Etape houdt zich met ongeveer alles bezig. Het enige wat wij nog moeten doen is het onthaal en de schoonmaak. Alles moet dan ook perfect zijn!” stelt Monique vast. Ook al zal ze voor haar eigen huishouden binnenkort een beroep doen op een poetshulp, toch verkiest ze zelf het vakantiehuis schoon te maken.

En dan is er het onthaal. Het is niet altijd gemakkelijk om te weten wat de vakantiegangers verwachten! Een grondige of een snelle rondleiding? Sommigen stellen vele vragen, anderen geen enkele. Sommigen maken graag een praatje, anderen zijn eerder zwijgzaam. Er zijn er die met een kleinigheid tevreden zijn, anderen lijken nooit tevreden. Philippe heeft wel het volgende vastgesteld: “Als vakantiegangers een hond hebben, dan is dat diertje een heel goede indicator! Als de gasten bij hun aankomst de hond uit de auto laten, dan breekt dat onmiddellijk het ijs. Als de hond in het voertuig blijft zitten, weten we dat ze zo snel mogelijk in het vakantiehuis hun intrek willen nemen, zonder veel gepraat.” Dag na dag krijgen ze de knepen van het vak onder de knie.

Monique en Philippe willen dat iedere klant een zo goed mogelijk verblijf doorbrengt en ze hebben oor voor elke opmerking. Monique vertrouwt ons toe: “Ik heb weer de draad van een professionele bezigheid opgenomen. Het is een investering in tijd en in geld. Ik zou niet willen dat al dit werk tenietgedaan wordt door een negatieve opmerking! We houden rekening met alle commentaren. Mijn dochter heeft mij geleerd om te relativeren. Na enkele maanden van activiteit gaat het er toch iets meer ontspannen aan toe.”

“Onze tweede klanten waren Hollanders. Het was feest in het dorp met een “cramignon”, een typisch Waalse reidans. We hadden de gasten verwittigd dat er veel rumoer en muziek zou zijn. Toen de stoet aan het huis voorbijtrok, hebben we ze een jenever aangeboden. Zo’n rondtrekkende pianobar is hier traditie. Bij die ene jenever is het niet gebleven. Die Hollandse familie heeft samen met de dorpsjongeren met volle teugen van het dorpsfeest genoten.”

Een aaneenschakeling van verhalen… of waarom eigenaar worden bij Ardennes-Etape

Hun vakantiehuis werd een klein jaar geleden geopend en toch overheerst de indruk dat het al veel langer open is. Ze komen steeds weer met een andere anekdote! “Ons vakantiehuis bevindt zich niet op enkele honderden meters van onze eigen woning. Neen, het bevindt zich recht onder ons. Het spreekt vanzelf dat we dan vele dingen zien!

Elke vakantiegangers is anders. Er zijn er geen twee die op elkaar lijken. Er zijn er die teruggetrokken leven en nooit buitenkomen, anderen staan voor dag en dauw op voor een lange wandeling. Sommigen huren het vakantiehuis met de bedoeling in Maastricht te gaan shoppen, anderen komen voor de eindejaarsfeesten naar het vakantiehuis en hebben het goed ook al vallen ze zonder elektriciteit, dan zijn er die spontaan voorstellen om een roadbook met wandelingen in het Nederlands te vertalen enz.

Een boerderijtje, omgebouwd tot gezinswoning en dan tot vakantiehuis. Dit pand heeft met succes decennia getrotseerd. Er bestaat geen twijfel over dat deze eigenaars in het gezelschap van hun gasten nog vele leuke avonturen zullen beleven!

Ontdek ook het verhaal van Joel en Virginie, Claude, Guillaume of Adrien!

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar)