AMANDINE EN JÉRÔME

Bertogne, de 3200 inwoners, de gebouwen in typische Ardense steen en het gevoel van rust eigen aan kleine Ardense dorpjes: u voelt het al. Langs een straatje dat met moeite geasfalteerd is, staat een bord dat ons de weg wijst. Daar is het, aan een wandelweg. Daar is het oude huis van de overgrootouders van Amandine. Het is Jean-Marie, de papa, met de grasmachine in de hand, die ons verwelkomt. “Kom erin! Mijn dochter is binnen.”

Wanneer u binnengaat, merkt u meteen de warme en deugddoende sfeer van de kalkbekleding, de antieke balken en de prachtige lage massief houten tafel. De renovatie van deze honderdjarige woning is zonder twijfel een groot succes!

Boven horen we dat Claudine, de mama, aan het stofzuigen is. “Het is mijn huishoudmama”, zegt Amandine vermaakt, en ze komt ons begroeten.

Amandine is groot en heeft prachtige blauwe ogen die stralen van levensvreugde. Toen ze 15 jaar samen waren, trouwde de jonge vrouw in 2007 met Jérôme, een man met kastanjebruin haar, een beetje terughoudend maar heel enthousiast als hij hun verhaal vertelt.

la maison de vacances des propriétaires se situe à Bertogne
ses grands espaces lui permet d'accueillir un grand nombre de vacanciers
les chambres sont cosys et confortables

MOEILIJKE START

Het was voor mijn ouders maar ook voor mijn 2 zussen, mijn broer en mezelf heel belangrijk dat dit gebouw in de familie bleef, daarom hebben Jérôme en ik beslist het huis te kopen van mijn grootouders. We wilden er een feestzaal van maken voor het dorp”, begint Amandine. Architect, plannen, vergunningen, alles was klaar! Het enige probleem: de buurtbewoners verzetten zich sterk tegen het project! “We wilden niet moeilijk doen, ons idee stond hen niet aan”, legt Amandine uit. En daarom stelde de burgemeester van de stad voor aan het koppel om er een gite van te maken. “Ik was niet te vinden voor het idee, ik had horen zeggen dat vakantiegangers alles kapotmaken wat ze tegenkomen. Dat wilde ik niet!” Hoe dan ook kreeg het idee vorm. Het koppel dacht erover na, informeerde zich en besliste uiteindelijk om het te proberen. “Tot onze grote verbazing loopt het supergoed, de vakantiegangers zijn eerlijk en hebben respect voor ons werk, helemaal het tegenovergestelde van wat ik had verwacht!”. Amandine voegt er nog aan toe: “Door de ervaring die we opdoen ben ik ervan overtuigd dat, als we iets moois aan de mensen geven, ze dat dan achterlaten in dezelfde staat als waarin ze het gevonden hebben, maar dat vraagt veel investering van onze kant.Doordat mijn ouders er waren, hadden we de moed om ons in dit avontuur te storten.” Amandine en Jérôme hebben inderdaad het geluk dat ze gesteund en bijgestaan worden door de familie van Amandine. “We zijn goed georganiseerd: ik doe de verwelkoming en de schoonmaak met mijn mama, mijn papa onderhoudt de tuin en Jérôme regelt het vertrek.” Een familieverhaal!

les vieilles poutres en bois évoquent chaleur et bien être

Op een maandag in de zomer verwachtte ik een groep van 19 volwassenen. Het was heel warm, ik had de kinderen meegenomen. Er was een oorverdovend geluid dat alsmaar dichter kwam. Het werd onrustwekkend. Op dat moment zei ik bij mezelf: “Dat is voor ons”. Ineens zagen we een vijftiental Harley Davidsons de straat inrijden. De kinderen waren bang en ik geef toe dat ik zelf ook niet helemaal op mijn gemak was. Het waren echte motorrijders, gespierd en met tatoeages. Ik dacht echt dat ze de gite in puin gingen achterlaten. Ik heb zelfs naar Ardennes-Etape gebeld om mijn schrik te delen. Op het einde van het verblijf ontdekte ik met grote verbazing een vlekkeloze gite! Dat is een van de lessen die ik heb geleerd door een vakantiewoning te verhuren: mijn vooroordelen aan de kant te zetten.” Amandine

EEN ECHT ENGAGEMENT

In de loop van de maanden deed het koppel het steeds liever. Amandine stopt eind juni met werken zodat ze zich helemaal kan focussen op de verhuur van de gite. Een goed doordachte beslissing: Beschikbaar zijn voor de vakantiegangers maakt deel uit van de dienst na verkoop. Ik word nooit echt gestoord door de klanten maar het beheer vraagt een grote tijdsinvestering. Ik moet keuzes maken. Ik heb gekozen voor mijn familie, mijn kinderen en de gite. Ik ben gelukkig en bloei helemaal open in mijn nieuwe job.” Jérôme voegt er nog aan toe: “Het rendement van onze investering is interessant, zich er volledig aan kunnen wijden nog voordeliger, het is de goede keuze.” Van aan de hoek van de eettafel luistert Jérôme hoe zijn vrouw vertelt over de persoonlijke investering die nodig is voor het beheer van een gite tot hij begint te lachen: “Weet u, in het weekend moet een van ons altijd bob zijn, niet om te rijden maar om beschikbaar te blijven voor het geval er problemen zouden zijn met de vakantiegangers.” Het concept “gite bob” is geboren!

ALLEEN MAAR GELUK!

Voor we het sympathieke koppel verlaten, stellen we hun nog de vraag wat geluk voor hun betekent. Het antwoord komt snel: “Geluk, dat is samenzijn met de familie, op het terras, bij een goed glas en de kinderen die in de tuin spelen. Dat is exact wat we onze vakantiegangers hier willen bieden!”, besluit het koppel recht uit het hart. We laten Amandine, Jérôme, Jean-Marie en Claudine in de deuropening achter met de diepe overtuiging dat zonder gepassioneerde eigenaars Ardennes-Etape niet zou zijn wat het nu is!

la maison de vacances dispose d'un sauna pour le plaisir des vacanciers
les propriétaires passionnés consacrent beaucoup de temps au bien être des vacanciers
 les vacanciers sont honnêtes et respectueux du travail des propriétaires
la rénovation de la demeure centenaire est un franc succès

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar)