Anne-Sophie & Didier

Vandaag hadden we een ontmoeting met Didier, eigenaar van een gite in het hartje van de Luxemburgse Ardennen. Geel, rood, blauw, de voorliefde van de Luxemburgers voor kleurrijke schilderijen is geen verrassing meer. In het midden van die regenboog staat een huis van bij ons: metselwerk in breuksteen, opgesmukt met veel hout en grote ramen. We zijn er! Didier komt de deur opendoen terwijl hij nog wat laatste instructies geeft aan de schoonmaker. “Er komen vakantiegangers aan om 16u”, legt de Belgische kinesist uit die sinds 1998 in Luxemburg woont. 5 slaapkamers met een eigen badkamer, een speelzaal en een wellnessruimte. Het huis, een voormalig houthakkershuisje, is modern maar er werd tegelijk ook veel bewaard uit het verleden. Bijvoorbeeld deze oude mezzanine waaronder het houthakkersmateriaal werd opgeslagen. “We wilden absoluut de geest van het gebouw bewaren”, bevestigt Didier terwijl hij ons alle kamers toont. Het gebruik van hout en steen, de renovatie van de mezzanine, het raamwerk en de massieve houten vloer … veel natuurlijke materialen die in harmonie zijn met de geest van het gebouw.

ce gîte moderne se situe dans l'Ardenne luxembourgeoise
la maison est un espace chaleureux laissant la part belle au bois

HERINNERINGEN UIT DE KINDERTIJD

De grootvader van Anne-Sophie, de vrouw van Didier, kocht het gebouw in 1962. Hij deed enkele nogal spartaanse aanpassingen. “Hij plaatste het toilet in de tuin. Toen ik het wilde demonteren, ontdekte ik dat hij het had verankerd in beton. Door het toilet te willen uitbreken heb ik het van de berm naar beneden laten vallen! Het kwam terecht op de straat die daar beneden ligt!” vertelt Didier met een lach op zijn lippen. “Resultaat: ik blokkeerde de weg 3 uur lang want ik moest het in stukken hakken om het te kunnen verplaatsen.”

Het huis zit vol jeugdherinneringen voor Anne-Sophie die haar vakanties bij haar grootvader doorbracht. Wanneer hij haar in 2003 het huis aanbiedt, heeft ze maar één vraag: wat ervan te maken?

“We wilden er geen afstand van doen want mijn vrouw was eraan gehecht.” Het idee van een gite kwam al snel op in de gedachten van het koppel dat zelf graag verblijft in een vakantiehuis. Ze begonnen zelf al wat aanpassingen te doen voor ze beseften: “dit heeft geen zin”. Ze deden dus een beroep op een architect en bekeken het hele gebouw opnieuw.

En zo werd het huis omgevormd tot een warme plek met heel veel gebruik van hout, zowel op de grond als op de muren en voor de meubels. Hier en daar brachten ze er wat leven in met kleuraccenten.

“We wilden een gite die lijkt op één die wij graag zouden huren. Als ik op vakantie ga, dan is het om mij gelukkig te maken. Anders vertrek ik niet!” Het bedlinnen is een van de elementen waaraan het koppel veel belang hecht. “Vakantie is er om te ontspannen. Als de bedden niet comfortabel zijn, dan bent u niet tevreden.” De familieman gaat tot in het kleinste detail: “Hetzelfde geldt voor het servies. Als ik champagne of bier wil drinken met mijn vrienden en ik vind geen geschikte glazen in de kast, dan is dat niet aangenaam.”

We gaan verder met het bezoek. In de kasten hangen de kleerhangers perfect, boven het bed hangen rechte lampen. Verder naar de badkamer, tijd om de douchekop goed te zetten en de kraan van de lavabo. “Perfectie bestaat niet maar u moet er wel naar streven, want de tevredenheid van de vakantieganger is van primair belang. Als u de mensen respecteert door te letten op de details en hen vertrouwt, dan krijgt u respect terug. Ik heb bijna nooit schade.”

le confort des vacanciers est primordial pour les propriétaires
les propriétaires veillent aux détails pour satisfaire au mieux les vacanciers
 La literie fait partie deséléments auxquels le couple accorde une grande importance.

HET ONTHAAL: EEN PRIORITEIT

Didier wil steeds zelf de vakantiegangers ontvangen. “De tevredenheidscore en de beoordeling op de website worden bepaald in de eerste 30 seconden. De ontvangst telt voor 50% van de uiteindelijke score!”, stelt hij overtuigd. “Het financiële aspect is belangrijk maar als het alleen maar is om geld te verdienen, en men geen zin heeft om een kwaliteitsvolle dienst te leveren aan de mensen, dan interesseert het mij niet. Als ik klant ben en ik voel dat de eigenaar het enkel doet voor het geld, dan loop ik weg. Als ik dan weer voel dat de eigenaar zin heeft om ons blij te maken, dan wordt er een andere band opgebouwd.” Voor Didier is het uitbaten van zijn vakantiewoning noch een beroep, noch een hobby. “U moet het graag doen, dat is alles! Dat is nogal een verschil met de kinepraktijk!” De man vertelt ons een verhaal dat hij las in een tijdschrift. Een koppel Oostenrijkers, dat op het punt staat een einde te maken aan de relatie, gaat op restaurant. Ze proeven de heerlijke gerechten en het plezier is zo intens dat ze terug verliefd worden op elkaar. “Dat is exact wat ik wil bereiken met de gite, dat mensen er een goede tijd beleven, hun zorgen vergeten en elkaar terugvinden!”.  “Ik vind dat we de dingen veel te ingewikkeld maken, we zijn vaak materialistisch, oppervlakkig en egoïstisch terwijl het leven er is om samen te delen. Een huis huren, dat is een vorm van delen”, besluit hij.

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar) 

“De eerste keer dat we met de familie in een gite verbleven hebben we in een tent geslapen omdat de kinderen dat zo graag eens wilden doen. We hadden 5 slaapkamers en 5 badkamers maar we hebben gekampeerd! Het was fantastisch.” Didier “Op een dag, na het verblijf van een heel sympathieke groep, ontdekte ik dozen van lingerie en wellnessproducten. Ze hadden duidelijk een heel goed weekend achter de rug! Het is beter van elkaar te houden dan oorlog te voeren!” Didier

les propriétaires souhaitent que les locataires passent du bon temps dans le gîte