Een gite uitbaten gaat niet vanzelf, integendeel! Een gite verhuren en vakantiegangers ontvangen, het is geen beslissing waar u licht overgaat. Jannetien, verkoopster voor Ardennes-Etape laat u het mooie beroep ontdekken in deze video!

Een beroep met veel facetten

Als eigenaar en gerant van een gite moet u heel wat verwezenlijken vooraleer uw vakantiewoning een goede bezetting heeft en uw klanten volledig tevreden zijn. Hier volgt een kort overzicht van de taken die u te wachten staan.

Eerst en vooral, de promotie van uw vakantiehuis. Een gite raakt niet vanzelf volgeboekt! Laat niets aan het toeval over en zorg voor de zichtbaarheid van uw huis. Maak een website of een Facebookpagina zodat mensen uw vakantiewoning kunnen leren kennen.

Vervolgens, de administratie en financiën van uw gite. Heb ik het boekingscontract naar de toekomstige vakantieganger gestuurd? Hebben de klanten hun boeking betaald? Kan ik de waarborg terugbetalen aan mijn vakantiegangers? Ben ik in orde op vlak van brandveiligheid? Het beheer van een gite vraagt een beetje organisatie. U beheert dan wel geen multinational maar het is toch een activiteit die opvolging vereist. Van enkele minuten tot een paar uur per week, afhankelijk van het aantal boekingen, de capaciteit van uw vakantiewoning en het aantal vakantiewoningen dat u verhuurt.

Ten slotte, het onthaal van de vakantiegangers en het onderhoud van de woning. Het onthaal is een cruciaal moment. Er gaat niets boven een persoonlijk onthaal om een goede indruk te maken! En u krijgt natuurlijk maar één kans om een goede eerste indruk te maken.

We raden aan om bij aankomst en vertrek van de vakantiegangers een plaatsbeschrijving op te maken en even in de gite rond te gaan met de huurders. Wanneer ze de vakantiewoning verlaten, moeten de gite en de tuin goed schoongemaakt worden voor de nieuwe klanten komen.

Gite, Aywaille, 8/9 personen, www.ardennes-etape.com

Gite, Bouillon, 6 personen, www.ardennes-etape.be

Uitbesteden, het kan!

Sommige eigenaars beheren alles zelf, maar andere beslissen om enkele taken uit te besteden. Er zijn verschillende soorten diensten die u kunnen helpen in uw dagelijks leven:

  • De gerant: vertegenwoordigt u bij de klanten. Deze taak aan iemand toevertrouwen is niet zo simpel. U zoekt een persoon die of een bedrijf dat u volledig vertrouwt en uw huis naar waarde schat. De gerant heeft over het algemeen meerdere verantwoordelijkheden: hij verzorgt het onthaal en het vertrek van de vakantiegangers, hij komt tijdens het verblijf tussen als er problemen zijn, hij onderhoudt de gite en de tuin.
  • Ondersteunende diensten: voor wat hulp bij het dagelijkse beheer van uw gite kunt u beslissen om enkele taken uit te besteden aan vakmensen: een tuinier, een huishoudhulp of misschien een boekhouder.

Ardennes-Etape: Ardennes-Etape is een verhuurbedrijf dat de promotie van uw gite bij de vakantiegangers op zich neemt en de opvolging van de boekingen van A tot Z garandeert. U hoeft zich geen zorgen meer te maken over de promotie van het huis, de opvolging van de betalingen, van de terug te betalen waarborg of vragen voor en na het verblijf. U hoeft enkel nog in te staan voor het onthaal, het vertrek en de schoonmaak. Er zijn minstens 8 redenen om samen te werken met Ardennes-Etape

Verhuur niet om het even welke gite

Hebt u beslist dat u een gite gaat uitbaten? Wees er zeker van dat de woning waarop u uw oog heeft laten vallen voldoet aan de marktbehoeften. Hier zijn enkele punten waarop u zeker moet letten:

  • Hou rekening met de situatie van de gite: niet elke woning kan worden omgevormd tot vakantiewoning. Vermijd woningen met veel inkijk, langs een drukke straat, zonder tuin en zonder terras. Jannetien geeft u nog meer tips bij de aankoop van een vakantiewoning in dit artikel.
  • Hou rekening met de uitrusting en het comfort: vergis u niet, niet alle vakantiegangers zijn op zoek naar een huis met buitenzwembad. De uitrusting moet aangepast zijn aan de capaciteit van uw vakantiewoning. Bijvoorbeeld: één badkamer in een gite voor 8 personen, dat is te weinig!
  • Wees goed gepositioneerd: bestudeer de markt voor u van start gaat! Wat bieden de gites met dezelfde capaciteit in de omgeving? Aan welke prijs? Waar maak ik het verschil? Een goede prijs-kwaliteitverhouding is een van de sleutels tot succes!

En vervolgens, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen. Voor u van start gaat, moet u er zeker van zijn dat u beschikt over alle nodige vergunningen van uw gemeente en de brandweer!

Is dit helemaal wat u ervan verwacht had? Hebt u zin om zich in het avontuur te storten? Aarzel niet om u in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Zo ontvangt u al onze tips om uw vakantiewoning zo goed mogelijk uit te baten.

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar)