U vindt overal slakken en ze vreten uw moestuin op? Geen paniek! We hebben enkele tips voor u klaar omtrent natuurlijke slakkenverdelgers die u helpen in uw strijd … voor een ecologische tuin!

De lente komt eraan en dus is het ook tijd voor ochtenddauw en de eerste zonnestralen. De eerste bloemknoppen komen nog maar net uit … en de slakken verschijnen al!

Die buikpotigen zonder huisje maken onze planten het leven zuur en veroorzaken heel wat schade! Maar Ardennes-Etape houdt net als u van de natuur en inspireert u hier met enkele tips omtrent natuurlijke slakkenverdelgers om u te helpen zonder uw planten of twee- en viervoeters in gevaar te brengen. Bénédicte Charlier, expert bij de Waalse natuurvereniging Natagora, geeft u aan de hand van een filmpje heel doeltreffende tips om slakken te verdelgen.

Slakken, wat zijn dat?

Het zijn kleine weekdieren met vier tentakels. Twee daarvan hebben ogen, de andere twee worden gebruikt om geuren op te vangen en zijn heel gevoelig voor smaak. Hoewel het vleeseters zijn, voeden ze zich meestal met levende planten. Slakken verstoppen zich overdag en komen meestal ‘s nachts tevoorschijn, maar ze hebben water of vocht nodig om zich voort te bewegen.

Waar ze van houden …

Slakken hebben een heel gevarieerde voeding. Ze eten het liefst van al planten maar kunnen ook fruit, groenten, bloemen, mos en paddenstoelen oppeuzelen.

Ze houden van een donkere en vochtige omgeving.

Waar ze niet van houden!

Ardennes-Etape en Natagora geven u hieronder advies en uitleg over enkele natuurlijke slakkenverdelgers om u uit de nood te helpen met respect voor het milieu en zonder gevaar voor uw kinderen of huisdieren.

  • Bepaalde bloemen en aromatische planten: 

Als ze voldoende aanwezig zijn in uw tuin, dan kunnen ze dienstdoen als ware natuurlijke slakkenverdelgers. Bijvoorbeeld tijm, munt, geraniums, Oost-Indische kers, tagetes (ook wel stinkertjes genoemd), zwarte bessen en komkommerkruid. Waar bijen en vlinders dan weer helemaal gek op zijn!

U kunt ook enkele takjes liguster leggen aan de voet van uw fruitaanplantingen.

Denk ook aan de opbouw van uw perken wanneer u uw tuin onderhoudt. Zet look en uien aan de buitenkant, zij hebben een sterkere geur dan uw andere groenten en fruit.

  • Natuurlijke en 100% homemade slakkenverdelger

Dit knutselwerkje trekt de slakken aan door zijn geur. Snijd de bodem van een fles of gebruik een conservenblik dat u voor de helft vult met bier of suikerwater. Stop het in de grond in uw moestuin of perk. De slakken zullen erin verdrinken.

  • Eierschalen of as: 

Creëer een beschermingsbarrière rond uw planten met behulp van eierschalen of as. Dit zult u wel regelmatig moeten herhalen, want deze afscherming verdwijnt snel …

  • Mest op basis van varens

Deze natuurlijke slakkenverdelger strooit u uit rond uw planten en werkt afstotend. Het recept van Bénédicte, onze expert van Natagora: meng 850 gram varens met 10 liter regenwater. Laat een week intrekken en roer regelmatig om.

  • Citrusvruchten

Slakken kruipen graag onder de halve citrusvruchten die u in de vochtigste en donkerste hoeken van uw tuin legt. Plekjes waar ze graag vertoeven.

  • Natuurlijke vijand

Sommige eendensoorten zoals de “Indische loopeend” of de “Campbell-eend” zijn verzot op slakken als hoofdgerecht! Deze eenden zijn perfect voor het onderhoud van uw tuin!

En andere kleine tips voor het onderhoud van uw tuin!

  • Vergeet niet uw jonge plantjes te beschermen en te bedekken met een halve plastic fles. Zo krijgt u het effect van een miniserre!
  • Laat uw planten niet verdorren, daar houden slakken van!
  • Besproei enkel de voet van uw planten en niet het hele perk.
  • Ploeg de grond van uw perken regelmatig om. Zo haalt u de slakkeneitjes die onder de grond zitten boven en vernietigt ze.

Ontdek de samenvattende fiche van Natagora over dit thema. Superhandig, de slak zal geen geheimen meer voor u kennen 😉

Nu is het aan u!

Ontdek nu onze andere tips voor een ecologische tuin zoals de aanleg van een vijver. Er is ook een hele reeks artikels beschikbaar voor een optimaal beheer van uw vakantiewoning, aarzel niet om eens rond te surfen op de blog!

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar)