Wellnessruimtes zijn erg geliefd bij onze vakantiegangers. Wat moet ik kiezen: een binnenzwembad, een sauna (klassiek, bio, infrarood, enz.), een hamam of een jacuzzi? En hoe kan ik mijn wellnessruimte het beste onderhouden? Ontdek hier enkele praktische tips die u kunnen helpen bij uw dagelijks onderhoud.

Om te weten welke installatie u moet kiezen, kunt u beginnen met na te denken over de volgende vragen:

  • Over welke ruimte beschik ik ? Binnen, buiten, oppervlakte …
  • Is die ruimte aangenaam om te vertoeven ? Geeft het uit op de tuin of ligt het dicht bij de leefruimte …
  • Welke beleving of type verblijf wil mijn vakantiehuis aanbieden ? Actief, ontspannend, romantisch, familiaal …
  • Welke investering ben ik bereid te doen voor de installatie en het onderhoud van de wellness.

 

TIPS !

Welke wellnessinfrastructuur u ook hebt, de ruimte moet kunnen worden afgesloten, liefst op slot.

Voorzie voor uw zwembad en jacuzzi een overkapping of luik. Dat is onmisbaar om als bescherming tegen onzuiverheden en ter beveiliging. Een stevige overkapping verkleint het risico op een val in het water.

De gouden regel van een wellness: goed verluchten 

Een wellnessruimte vraagt een goede verluchting. Een sauna moet zelfs uitgerust zijn met een intern ventilatiesysteem.

Hoe verlucht u op een goede manier? Natuurlijke ventilatie (door een raam) is ideaal in combinatie met een mechanische “geforceerde” ventilatie (luchtafzuiging).

Uw wellnessruimte moet dus droog en verlucht zijn. Anders kiest u beter voor een buiteninfrastructuur.

In een wellness moet u zich ook “goed voelen”

Welke installatie u ook kiest, een wellnessruimte vereist een regelmatig en grondig onderhoud. Waarom? Omdat vochtige, warme en afgesloten ruimtes makkelijk bacteriën laten ontwikkelen en ook sneller materiaal verslijten. Bovendien moet bij de installatie en het onderhoud steeds de veiligheid in het oog worden gehouden. Het is makkelijk en … de moeite waard! 

Een binnenzwembad onderhouden in 3 stappen

Een overdekt zwembad heeft geen last van vallende blaadjes en andere “vervuiling” van buiten. Maar het wordt het hele jaar door gebruikt. Het moet dus regelmatig een onderhoud en behandeling ondergaan. Zet deze taken nu op de onderhoudsplanning van uw vakantiehuis.

1/ Water behandelen

Het water van uw zwembad moet voortdurend ontsmet worden en de pH-balans moet in evenwicht zijn (indicator om de zuurtegraad te meten). Zwembaden voor vakantiehuizen zijn uitgerust met een automatisch systeem dat dit regelt, wat u veel werk bespaart ! In geval van ongewone geuren of huidirritaties moet u misschien de pH-balans of de chloorconcentratie opnieuw in evenwicht brengen. 

TIPS ! 

Zwembaden bevatten vaak te veel chloor, zeker op toeristische plaatsen. De bedoeling is goed – zuiver water – maar het is onaangenaam voor de zwemmers. Te veel chloor irriteert de huid en de luchtwegen. Kies dus voor een juiste dosis EN een goede verluchting. Zo behoud u zacht water en blijft de lucht aangenaam om te ademen.

2/ Kuip schoonmaken

Voorzie een robotstofzuiger om de wanden en de bodem van het zwembad te reinigen. Denk er ook aan om de trap, de randen en alle elementen die in contact komen met het water te reinigen.

3/ Zwembad filteren

Een professioneel zwembad is uitgerust met een filtersysteem (pomp en filter) dat het water ontdoet van onzuiverheden. Laat de pomp regelmatig draaien, naargelang het gebruik van het zwembad.

Hoe vaak moet een zwembad worden onderhouden? De pH-analyse en het filteren moeten minstens twee keer per week gebeuren. De waterbehandeling en de schoonmaak ongeveer een keer per week. Maar dit onderhoud moet vooral het ritme van de bezetting volgen, en moet zeker gebeuren na elk verblijf !

Een hamam onderhouden volgens de regels van de kunst

Een hamam is eigenlijk een stoombad. Dat wil dus zeggen: heel warm en heel vochtig.

Om de cabine te reinigen gebruikt u een zacht onderhoudsproduct dat speciaal hiervoor bestemd is (aanbevolen door de fabrikant of de installateur). Poets zeker alle oppervlakken: vloer, banken en wanden.

Tussen de verblijven door laat u de deur open om het vocht volledig te laten ontsnappen en de cabine te verluchten.

TIPS !

De stoomgenerator is heel gevoelig voor kalk. Een waterverzachter maakt het onderhoud een stuk makkelijker, anders zult u regelmatig moeten ontkalken.

Er bestaan cabines die zijn uitgerust met een automatisch schoonmaaksysteem dat de hamam ontsmet na elk gebruik. 

Sommige fabrikanten of installateurs bieden een onderhoudscontract aan, waarbij technisch onderhoud, vervanging van versleten onderdelen, enz. inbegrepen is. Zo bent u gerust !

Een sauna onderhouden

Voor de hygiëne en de levensduur van de sauna kunt u het hout bij de installatie behandelen met een vernis of olie die speciaal daarvoor bestemd is. Regelmatig onderhoud zorgt voor minder slijtage van het hout.

Na elk verblijf:

  • stofzuigen om haren, huidschilfers en ander vuil te verwijderen;
  • het hout reinigen (op kamertemperatuur): gebruik een vochtige doek met een geschikt mild schoonmaakmiddel op alle oppervlakken;
  • reinig de emmer op dezelfde manier;
  • zet de roostervloeren recht om de bodem te laten drogen en verluchten;
  • laat de deur open om te verluchten.

Minstens twee keer per jaar :

  • maak de bak met saunastenen leeg, zuig de residuen van het vulkanisch gesteente op, verwijder eventuele kalkaanslag op de bodem en vervang beschadigde stenen ;
  • vul de bak met stenen tot ongeveer 5 cm onder de rand en zorg ervoor dat de weerstanden en de ventilatieroosters aan de zijkant vrij blijven.

Sauna of hamam ? 

Ze beschikken over dezelfde voordelen: spierontspanning, afvoer van gifstoffen via transpiratie, vrijmaken van de luchtwegen, zuivering van de huid …

Een sauna vraagt meer dagelijks onderhoud want bestaat uit hout en wordt blootgesteld aan heel hoge temperaturen, die de bescherming van het hout (olie of vernis) aantasten. Dat moet dan worden vervangen. Maar de sauna is op termijn betrouwbaarder omdat er geen professioneel onderhoud vereist is (in tegenstelling tot de hamam). Bovendien voldoet hij meer aan de verwachtingen van onze vakantiegangers.

Een jacuzzi onderhouden

Het water van een jacuzzi moet worden behandeld op dezelfde manier als dat van een zwembad (zie hierboven).

Een jacuzzi heeft verschillende instellingen: temperatuur, kleur van de verlichting, keuze van de jets … Om het gebruik makkelijker te maken EN de levensduur te verlengen kunt u deze instellingen het best blokkeren. Toon uw vakantiegangers dat u de jacuzzi hebt voorbereid voor de best mogelijke beleving en dat ze hem alleen moeten aanzetten. Ze zullen u bedanken voor dit gebruiksgemak.

Uw jacuzzi is al uitgerust met een filter. Bij intensief gebruik (wat vaak het geval is in een vakantiehuis), is het nuttig om een wasbare “filtersok” toe te voegen aan het skimmermandje. Zo gaat u spaarzamer om met de basisfilter. 

Indien u een binnenjacuzzi hebt, wat veel vocht afgeeft, voorzie dan een luchtontvochtiger om het ventilatiesysteem te ondersteunen en de omgevingslucht te drogen.

De jacuzzi is een wellnessuitrusting waar onze vakantiegangers gek op zijn. Jullie deelden dan ook massaal jullie eigen tips en trucs voor het onderhoud van een jacuzzi.

TIPS !

Beschikt u over een gîte met een grote capaciteit? Denk dan eens na over een overloopjacuzzi. Het filter- en ontsmettingssysteem (volledig automatisch, zoals in een zwembad) is beter aangepast aan een intensief gebruik.

Maak van uw vakantiegangers uw bondgenoten

De sensibilisering van uw vakantiegangers is van cruciaal belang voor hun veiligheid, hun gezondheid en de levensduur van uw wellnessinfrastructuur. Leg hun tijdens de ontvangst uit hoe ze ermee moeten werken en waarom. Ze willen toch niet baden in een stinkende jacuzzi, een schimmelinfectie oplopen in de sauna of wratten krijgen in het zwembad? Vertel dit met een beetje humor, dat breekt het ijs en brengt de boodschap over met een lach. 

Natuurlijk hangt u de gebruiksaanwijzingen ook uit (gratis beschikbaar op uw eigenaarsaccount). Alles persoonlijk uitleggen is veel gastvrijer en motiveert de gasten meer dan een reglement dat wordt opgelegd zonder dat het vooraf werd besproken. De vakantiegangers zullen begrijpen dat de richtlijnen in hun eigen belang zijn en zo meer geneigd zijn om ze te volgen. En zo beleven ze in uw vakantiehuis een positieve en onvergetelijke ervaring !

TIPS !

We raden aan een douche te nemen voor een wellnesssessie, omwille van de hygiëne. Installeer dus een douche en wc bij uw wellness. Dat is ideaal voor het comfort van uw vakantiegangers en het onderhoud van de ruimte.

Een bonustip van Ardennes-Etape voor een optimale ervaring

Een wellnesssessie is een moment van ontspanning en verbinding met zichzelf. In de mate van het mogelijke kunt u deze beleving nog versterken met verbinding met de natuur door te kiezen voor een panoramische wellness. Een XXL-ruimte hoeft helemaal niet, maar een klein kamertje zonder raam in een hoekje van het huis is ook niet ideaal. 

Een sauna met zicht op het omliggende bos is een extra troef voor uw gîte … een boost voor de tevredenheidsscore én de boekingen!

Video : ontdek de tips van onze expert