Bent u van plan om een vakantiehuis te bouwen of te renoveren? Ontdek hier 10 fouten die u niet mag maken als u begint aan dit avontuur.

Fout nr. 1: Beginnen zonder goedkeuring van de gemeente

Voor u van start gaat met de werken aan uw toekomstig vakantiehuis, moet u eerst bij uw gemeente een vergunning vragen om een vakantiehuis te bouwen op haar grondgebied. Om een vakantiehuis uit te baten heeft u dus een vergunning nodig. Elke gemeente heeft zijn reglement, sommige zijn heel soepel, andere veel strenger.

Zodra u die vergunning op zak hebt, zal de gemeente aan de brandweer vragen om uw accommodatie te bezoeken voor u opengaat. Zij controleren de installaties en als alles in orde is, ontvangt u een brandveiligheidsattest. Afhankelijk van de capaciteit van uw vakantiewoning zal de brandweer u verplichten om verschillende installaties te plaatsen (vb.: rookdetector, branddeur, brandtrap enz.).

Fout nr. 2: Bouwen / Renoveren, wat en waar dan ook

Uw vakantiegangers hebben een beeld van de Ardennen (zoals u een beeld hebt van het zuiden van Frankrijk): “De Ardennen, dat is het platteland, de frisse buitenlucht, u kunt er uren doorbrengen in de bossen zonder iemand tegen te komen en met een beetje geluk spot u er een prachtig hert.” Dat is dus het cliché dat u in het achterhoofd moet houden als u het juiste huis zoekt om om te bouwen tot vakantiehuis ?

We raden u aan om te investeren in een huis met 4 gevels, zonder pottenkijkers, gelegen op een rustige plek in het groen en met een tuin en/of een terras. Dat is wat de meeste vakantiegangers zoeken die de Ardennen kiezen als vakantiebestemming. Jannetien geeft u nog meer tips bij de aankoop van een huis dat u wenst om te bouwen tot vakantiewoning.

Fout nr. 3: De buitenkant laten zoals die is

Bij de renovatie of bouw van een vakantiehuis mag u zeker niet vergeten om de tuin aan te leggen. Wees maar zeker dat de vakantiegangers van april tot september bij het kleinste zonnestraaltje zullen willen genieten van het leven in de Ardennen, in de buitenlucht.

U kunt bijvoorbeeld een mooi terras aanleggen met tuinmeubilair en een barbecue. Ook enkele aanplantingen kunnen wonderen doen. Een overdekt terras zorgt er dan weer voor dat de vakantiegangers ook in de winter van de tuin kunnen genieten. Verwarming op gas of elektriciteit op het overdekt terras zal hen zeker kunnen bekoren op koude dagen.

En u krijgt natuurlijk maar één kans om een goede eerste indruk te maken. De omkadering van het vakantiehuis is het eerste wat uw klanten te zien krijgen.

Fout nr. 4: Slechts één badkamer voor 12 personen 

Bij Ardennes-Etape bevelen we aan om een bad- of douchekamer te voorzien per 4 personen. Zo hoeven uw vakantiegangers ‘s morgens niet in de rij te staan. Dergelijke zaken vinden ze erg belangrijk bij de keuze van een vakantiehuis.

Voor vakantiehuizen met een grote capaciteit raden we aan een privébadkamer te voorzien bij elke slaapkamer. Mensen die een vakantiehuis huren, houden er meestal niet van om een douche te delen zoals op kamp. Niet elke badkamer hoeft uitgerust te zijn met een douche, bad, toilet én dubbele lavabo. Een douche en lavabo is wel het minimum

Fout nr. 5: Inzetten op een minimum aan comfort

Ardennes-Etape verhuurt al vakantiehuizen sinds 2002. We hebben dus al duizenden vakantiegangers voorbij zien komen. Door de jaren heen hebben we de klanten goed leren kennen. ? Ze hebben op weekend graag minstens evenveel comfort als thuis, maar liefst nog een beetje meer.

Uw vakantiehuis moet voorzien zijn van een goede uitrusting. Zeker in de keuken. Voldoende servies en keukengereedschap ter beschikking stellen, is belangrijk. De vakantiegangers gaan maar heel af en toe eten op restaurant. Ze willen volop genieten van het huis en koken het liefst ter plaatse.

Vermijd hoogtechnologische snufjes. Hoe gemakkelijker in gebruik, hoe minder problemen. Soms is het gebruik van een thermostaat al een uitdaging voor de klanten …

Als er één ding is dat de vakantiegangers echt G-E-W-E-L-D-I-G vinden … dan is het wel een houtkachel, cassettehaard of open haard. Het is zelfs een zoekcriterium geworden op onze website.

Fout nr. 6: Veel mensen in één leefruimte

Vanaf meer dan 12 personen kunt u het best meerdere leefruimtes voorzien. Ook al zijn ze samen met familie of vrienden op reis, toch vinden de vakantiegangers het leuk om tijd door te brengen in kleinere groepjes. De volwassenen genieten van een aperitiefje in de zithoek bij het vuur, terwijl de tieners graag naar boven gaan voor een wedstrijdje kicker en de jongere kinderen zich uitleven in de speelzaal.

Het is beter om de oppervlakte van de slaapkamers te verkleinen (zonder er te krappe ruimtes van te maken) en de grootte van de leefruimtes te maximaliseren. Vakantiehuizen met een grote capaciteit zijn geen hotels, de vakantiegangers brengen hun tijd liever samen door dan zich op te sluiten in hun kamer.

Renoveert u een huis en is er een garage? Bouw die ruimte om tot een speelzaal of ontspanningsruimte. Een garage geeft weinig nut voor een vakantieganger.

Fout nr. 7: Hetzelfde vakantiehuis bouwen als uw buur

In een sector met heel veel concurrentie moet u zich kunnen onderscheiden. U kunt het verschil maken zonder veel geld te moeten uitgeven. In de tuin kunt u bijvoorbeeld een hutje maken voor de kinderen, een plek waar ze een kampvuur mogen maken, een hoekje om tot rust te komen enz.

Wees creatief bij de inrichting van uw vakantiehuis en biedt iets unieks aan.

Fout nr. 8: Een “basis” vakantiehuis voor 6 tot 9 personen bouwen of renoveren

De vakantiehuizen voor 6 tot 9 personen zijn in Wallonië ECHT ontelbaar geworden. Als u toch kiest voor die capaciteit, dan moet u zich heel sterk kunnen onderscheiden om een plekje te veroveren. De markt is echt verzadigd met accommodaties van die capaciteit.

We raden u ten zeerste aan om te investeren in een kleiner vakantiehuis van 2 tot 4 personen of een groter huis voor 10 of meer personen.

Fout nr. 9: Denken dat wellnessfaciliteiten uit de mode zijn

Wellnessruimtes met sauna, infraroodcabine, hamam en zwembad zijn nog altijd heel erg in. Vakantiegangers houden ervan als die ruimte goed doordacht is ingericht. Gedimd licht, muziek, kaarsjes en een sauna: dat is de succesformule. Een hele ruimte voorzien voor deze uitrusting is echt een mooie meerwaarde voor uw vakantiehuis. Ga er voluit voor, of helemaal niet. Een sauna in een hoekje van de wasruimte tussen de droogkast en de wasmachine, dat is niet waar de klanten van dromen.

Ook verwarmde binnenzwembaden kennen nog steeds een enorm succes.

Fout nr. 10: Geen budget voorzien voor de inrichting

De grote werken duren waarschijnlijk het langste van heel het project, maar zodra die zijn afgerond is het vakantiehuis nog niet klaar.

De kosten voor meubels, raamdecoratie, verlichting, decoratieve elementen en bedlinnen kunnen nog hoog oplopen. Het is onmogelijk om op alles te besparen! Investeer in kwaliteitsvol bedlinnen, comfortabele zetels en meubels die tegen een stootje kunnen. Het geheel moet samenhangend en mooi zijn.

Dit waren de 10 fouten die u niet mag maken als u een vakantiehuis wilt openen. Misschien heeft u nog andere vragen. We hebben speciaal voor u een artikel geschreven over het rendement van een vakantiehuis en nog een ander over wat het precies betekent om eigenaar te zijn van een vakantiehuis.