Zin om uw vakantiegangers te verrassen met een poëtisch moment? Een vijver is niet alleen voor je klanten een bron van plezier, hij is meer dan dat. Het is een natuurlijke oplossing die amfibieën, libellen en andere insecten naar je tuin lokt. Met behulp van Natagora leggen we u uit hoe uw stukje paradijs aanlegt.

Om een vijver in zijn tuin aan te leggen, moet men met overleg te werk gaan. Door deze enkele aanbevelingen op te volgen zult u heel snel een ecosysteem tot stand brengen waarin een tiental soorten van planten en dieren zich thuis zullen voelen.

1) Leg uw vijver aan in de zon op een plaats zonder bomen.

Voor de ontwikkeling van het leven in het water zoals waterplanten, is het belangrijk dat uw vijver overdag genoeg zonlicht krijgt. Het zonlicht is enorm belangrijk voor uw vijver! Denk er ook aan om de vijver niet te dicht bij bomen te plaatsen. De bladeren in ontbinding vervuilen het water en verminderen de hoeveelheid water.

2) Opteer voor verschillende dieptes en hellingen.

Het volstaat niet om in de tuin een kuil met een leuke vorm uit te graven. U moet een vijver creëren met verschillende dieptes en hellingen.

De randen van de vijver zullen licht afhellen zodat verschillende planten wortel kunnen schieten en de dieren gemakkelijk van de ene omgeving naar de andere kunnen gaan. U moet ook zorgen voor verschillende dieptes zodat een hele microwereld in uw vijver zijn intrek kan nemen. Anderzijds moet de vijver niet dieper dan één meter zijn. Dat zal ruimschoots volstaan als schuilplaats voor de amfibieën tijdens lange vriesperiodes.

3) Bereid uw grond voor en bescherm hem

Deze fase is van cruciaal belang. U zou toch niet willen dat u al het werk voor niets gedaan hebt? Egaliseer de hoogte van de vijverranden, reinig de plaats en plaats een afrastering om te vermijden dat knaagdieren gaten in het vijverfolie zouden maken.

4) Maak uw vijver waterdicht

Om uw vijver waterdicht te maken bestaan er verschillende mogelijkheden: de voorgevormde vijver, de leemlaag, het gebruik van glasvezel geïmpregneerd met polyesterhars, het beton. De goede, oude methode is nog de meest efficiënte: het gebruik van een soepel vijverfolie. Mits enige voorzorgsmaatregelen is het heel gemakkelijk aan te brengen.

Een vijver vraagt weinig onderhoud:

  • Vis de dode blaadjes eruit
  • Verwijder de algen
  • Haal in de loop van de jaren het overtollige slijk en de overtollige planten weg

 

5) Vul uw vijver

Tijdens deze fase zou u het willen zien regenen…Een groot deel van uw vijver kunt u op natuurlijke wijze met regenwater vullen. Op het einde voegt u er enkele liters leidingwater aan toe. Een te verrijkt water (leidingwater) zou algenvorming in de hand werken. Is het water te arm, dan zullen de planten in hun ontwikkeling afgeremd worden. Iets wat trouwens gemakkelijk vermeden kan worden door het toevoegen van een voedingsbodem vooraleer de vijver te vullen.

6) Breng waterplanten aan

U bent er bijna! Nog enkele waterplanten aanbrengen om het water te zuiveren en te voorzien van zuurstof. Is plantkunde niet echt uw sterkste kant? Hier enkele suggesties afhankelijk van de diepte:

  • In vochtige grond: moerasspirea, grote kattestaart, harig wilgeroosje, leverkruid
  • Tot 50 cm diep: gele lis, riet, kleine lisdodde
  • In de diepe zone (onderwaterplanten): aarverderkruid, sterrekroos, grof hoornblad
  • In de diepe zone (drijfplanten): klein kroos, gele plomp, drijvend fonteinkruid

Ziezo! U heeft een mooie vijver. Nu moet u enkel nog geduld oefenen en de vijver regelmatig onderhouden. Geef het ecosysteem de tijd om zich te ontwikkelen. Salamanders, libellen en kikkers zullen zich weldra tot grote vreugde van uw vakantiegangers in uw vijver nestelen. Zet vooral geen vissen uit in uw vijver! Het zou het einde van het leven in het water betekenen. Laat de natuur gewoon haar gang gaan.

Uw vijver moet voor de kinderen veilig zijn.

Plaats een veilige afsluiting rondom de vijver om verdrinkingsgevaar te voorkomen.

Wilt u ons natuurlijk erfgoed beter leren kennen om het aan uw vakantiegangers te kunnen toelichten? Wenst u natuuruitstapjes aan te bevelen aan uw vakantiegangers? Raadpleeg dan de kalender van Natagora. Het hele jaar door worden er in totaal ongeveer 1000 activiteiten georganiseerd in Wallonië en Brussel. De website vermeldt ook de laatste natuurnieuwtjes en zal heel binnenkort wandelingen aanbieden die autonoom en dus zonder gids gemaakt kunnen worden. Meer info op www.natagora.be

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar)