De winter staat weer voor de deur in onze mooie Ardennen en iedereen heeft zin om bij het vuur te kruipen met een goed boek en een lekkerwarme kop thee of samen met wat vrienden en een flesje wijn. Hoe biedt u de vakantiegangers een vertroetelend verblijf ? Ontdek hier zes decotips om een warm en zacht interieur te creëren zonder grote kosten.

Cocooning, nesting, hygge … Deze decoratieconcepten zijn zeer trendy en hebben alle drie hetzelfde uitgangspunt: zorgen dragen voor uw huis en kiezen voor een gezellige inrichting verbetert uw welzijn.

Voor u als eigenaar van een vakantiehuis is dat dus heel goed nieuws. Reizigers die zich even goed voelen in uw gîte als in hun eigen huis (of zelfs nog beter), dat betekent een fantastische tevredenheidsscore en de garantie voor een goed gevulde boekingskalender het hele jaar door. 

Ontdek onze zes bijzondere tips om van uw vakantiehuis de ideale plek te maken om te cocoonen ! 

1. Zorg voor zachte texturen

Om een nestje te maken gebruikt u zachte, natuurlijke EN wasbare materialen zoals bijvoorbeeld fluwelen kussens, katoensatijnen bedtextiel, linnen tafelkleden, gebreide dekentjes … 

Namaakbont is gezellig, maar let erop dat u het mag wassen. Breng hier en daar kleine details aan voor een makkelijk onderhoud.

Bonustip

Voorzie twee sets textiel voor uw gîte: een voor de zomer en een voor de winter. Het is een goedkope en duurzame manier om uw huis te laten leven op het ritme van de seizoenen en om uw vakantiegangers het hele jaar door te verwennen.

2. Gebruik warm licht

In de winter is er weinig natuurlijk licht en moeten we overdag vaak licht aansteken. Plafondlampen zijn onontbeerlijk, maar ze verkleinen de ruimte. Het is dus beter om voor verschillende lichtpunten te zorgen. Zet hier en daar een tafellamp en kies voor ledlicht met een warme kleur.

Ook houtvuur brengt een heerlijk licht in de ruimte. Als uw huis een openhaard heeft, zorg dan voor een kleine voorraad hout (en misschien ook een handleiding om de haard aan te steken). U kunt ook makkelijk een vuurkorf op het terras zetten om het gebrek aan vuur in huis op te vangen.

Bonustip

Door extra lampen in de hoeken te zetten, worden de hoeken gebroken. Door de ruimte af te ronden wordt het cocooning effect nog versterkt.

3. Breng kleur aan voor een warme sfeer

Creëer een gezellige sfeer met warme tinten, bij voorkeur in natuurlijke kleuren: ivoor, roest, terracotta, taupe, poederroze, oker …

Maar zorg er wel voor dat het niet te veel wordt! Het moet gezellig zijn, niet verstikkend. U hoeft dus zeker niet uw hele zithoek terracotta te verven. Een paar kleine accenten volstaan om sfeer te brengen: kussens, een dekbedovertrek, gordijnen, enkele decoratiestukken …

Kies een warme hoofdkleur en breng evenwicht met een complementaire accentkleur. Dat geeft rust aan de ogen. Om terug het voorbeeld van terracotta te gebruiken (trendy in 2020), daarvan is de complementaire kleur hemelsblauw.

Bonustip

Met muren in een neutrale kleur kunt u de decoratietrends volgen zonder uzelf te ruïneren : vervang gewoon enkele kleurrijke elementen en klaar !

“Om een warme plek te creëren om te cocoonen is het belangrijk om verder te denken dan enkel comfort. Dat kunt u doen door te spelen met verschillende materialen. Voorzie in de zithoek bijvoorbeeld een ruime zetel met kussens in allerlei stoffen, dekentjes en poefjes. Verschillende materialen en zitplekken samen maken de kamer erg gezellig.”

Valérie

interieurstylist, lid van het collectief van binnenhuisarchitecten en interieurontwerpers (CAID)

4. Bied optimaal comfort overal in huis

We raden u regelmatig aan om te kiezen voor kwaliteitsmeubilair dat robuust en comfortabel is.

In het bijzonder in de winter, wanneer de nachten lang zijn en de vakantiegangers moe, is een onberispelijk bedlinnen van cruciaal belang.

 

De basis van nesting

We willen comfort creëren. Daarvoor brengen we warmte en zachtheid binnen. Denk aan een nestje, rond en omhullend. Speel met natuurlijke elementen en keer terug naar de bron. Dat komt goed uit, de Ardennen zijn daarvoor ideaal !

Het is ook de tijd van lange avonden gezellig samenzijn in de zithoek. Zorg dus zeker voor een zachte zetel. Voeg eventueel een paar kussens en een dekentje toe.

Comfort, dat is ook een opgeruimde kamer. Optimaliseer de opbergmogelijkheden van uw gîte en voorzie extra opbergruimte (voor rubberlaarzen, natte jassen …).

Comfort, dat is tot slot een aangename temperatuur in huis. Onze vakantiegangers zijn dol op houtvuur. Maar een goede verwarming die makkelijk te regelen is, maakt hun ook gelukkig bij koud weer.

Bonustip

De rocking chair is een extra zetel die u makkelijk in elke ruimte kunt integreren. Hij bestaat in alle stijlen en voor ieder budget en geeft een heel mooi effect !

Bonustip

Hang reflecterende platen achter de radiatoren om een aangename temperatuur te behouden met minder brandstof. Een mooi gebaar voor de planeet en een lagere energiefactuur voor de vakantiegangers.

“De basis van cocooning is voor mij het comfort van een grote zetel die voldoende plaats biedt voor iedereen. De zetel neemt een zeer belangrijke plaats in. Warmte en zachtheid zijn ook sleutelwoorden. De materialen zijn niet toevallig gekozen : we hebben ook aandacht voor de stoffen van de dekentjes en kussens … Fluweel is erg populair en kunnen we gebruiken zoveel we willen, zowel glad, geribd, effen of met motieven. Er zijn er voor ieders smaak ! ”

Cathy

interieurstylist , lid van het collectief van binnenhuisarchitecten en interieurontwerpers (CAID)

5. Verzorg de akoestiek

Geluid wordt vaak over het hoofd gezien in vakantiehuizen. Onterecht! Wat de oren opvangen beïnvloedt voor een groot deel het humeur. Let dus op de akoestiek van uw vakantiehuis. Beperk het weergalmen van geluid door raamdecoratie, kadertjes aan de muren, wasbare tapijtjes op de grond…

Bonustip

Akoestische panelen die het geluid absorberen zijn helemaal in en makkelijk te plaatsen, zelfs op kleine oppervlaktes. Perfect in een speelzaal of naast een biljart bijvoorbeeld.

6. Breng de natuur in huis

De toeristen komen naar de Ardennen voor de natuur. Ze genieten van de buitenlucht. Maar u kunt de natuur ook binnenbrengen in uw vakantiehuis.

Zorg voor een uitzicht op het groen: geef aandacht aan alle openingen naar buiten toe. Ruim vensterbanken op en houd uw vensters proper.

Breng echte stukjes natuur in het interieur, bijvoorbeeld :

  • spiegels naast de ramen om het natuurlijk licht te vergroten en het uitzicht te weerspiegelen ;
  • groene planten, die zorgen voor zuurstof (letterlijk, want ze produceren het) en brengen leven in een interieur. Onze favoriete plant, supermakkelijk te onderhouden : een lantaarnplant, een vetplant met hartvormige blaadjes ;
  • 100% natuurlijke en ruwe decoratiestukken: pluimen, mos, schors, houten schijfjes, kurk … Online vindt u tal van tutorials voor decoratie die bij u past en die eenvoudig en niet duur is.

Geef een knipoogje naar de natuur met :

  • behangpapier met motieven: bladeren of XXL schors, bospanorama’s … Ideaal om persoonlijkheid te steken in vaak verwaarloosde ruimtes, zoals de inkomhal of het toilet (waar u zich volledig kunt laten gaan zonder risico op een overdosis) ;
  • grote afbeeldingen die kenmerkend zijn voor de streek: een hert in de mist, een zonsopgang boven de bomen, een onstuimige rivier… U kunt bijvoorbeeld samenwerken met een natuurfotograaf uit de streek die zo een mooie bekendheid krijgt.

Bonustip

Kleed uw tuin aan voor de winter: een paar dekentjes op het terras, een vuurkorf en hup, leve aperitiefjes met een dikke trui !

U hebt het begrepen, er zijn oneindig veel mogelijkheden om van uw gîte een gezellig nest te maken waar uw vakantiegangers niet meer weg willen.

Gebrek aan inspiratie? Onze partner, het collectief van binnenhuisarchitecten en interieurontwerpers (CAID) is gespecialiseerd in de inrichting van toeristische accommodaties. Maak kennis met deze 9 interieurstylisten en doe een beroep op de experten !

 

Ontvang onze tips per e-mail door u in te schrijven op onze nieuwsbrief. 

Als geschenk:

Onze SOS gids om uw Franstalige vakantiegangers te ontvangen (een audio versie is ook beschikbaar)