Om de dagelijkse sleur te doorbreken, moet je het niet altijd ver zoeken. Dat bewijst deze elegante vakantiewoning in de streek van Comblain-Au-Pont. Als je ergens onthaast, dan is het wel hier. Op amper 40 km van bij mij thuis duik ik bij aankomst in een compleet andere wereld! Een prachtige streek die fiets- en MTB-liefhebbers graag doorkruisen.

Deze ochtend heb ik een afspraak met Philippe, eigenaar van een elegante vakantiewoning voor 2 tot 4 personen in de gemeente Sprimont. Ze is meer bepaald gelegen op de helling van de Fraiture, een krinkelende baan tussen het hoger gelegen Sprimont en Pont de Scay waar de Ourthe en de Amblève samenkomen. De toon is onmiddellijk gezet, hier zit muziek in! Philippe was vroeger een mountainbiker van hoog niveau. De jaren en enkele gezondheidsproblemen hebben hem de elektrische mountainbike laten ontdekken, de ideale oplossing om toch te blijven mountainbiken en zijn passie te delen met zijn echtgenote, die hem dankzij de elektrische ondersteuning van haar fietsmobiel overal en zonder al te veel moeite kan volgen. Bij het inrichten van dit vakantiehuis hebben Philippe en zijn echtgenote blijk gegeven van bijzonder veel smaak. Bovendien hebben ze uitsluitend natuurlijke en ecologische materialen gebruikt. Ze zullen je met een warm onthaal verrassen en alle hoekjes en kantjes van hun mooie streek laten ontdekken. Voor dit vakantiehuis met zijn betoverende tuin val je als een blok!

Welke tochten stel je zoal voor?

 

De meeste vakantiegangers komen naar hier om te wandelen en niet zozeer om te fietsen. Bij aankomst toon ik hen de verschillende topografische kaarten en de kaarten waarop de wandelingen en fietstochten aangeduid staan. Deze kaarten komen van bij de toeristische dienst van de Ourthe-Amblève. Aangezien ik zo volledig mogelijk wilde zijn, heb ik alles wat ook maar enigszins van nut zou kunnen zijn, aangeschaft. De vakantiegangers kunnen een tiental topografische kaarten van de omgeving, routebeschrijvingen van fietstochten en kaartjes met bewegwijzerde fietstochten gratis inkijken. Ik heb ook zelf kleine roadbooks opgesteld met tochten die aan ons vakantiehuis starten. Alle tochten die ik aanbeveel, heb ik natuurlijk zelf afgelegd. Ik weet waarover ik spreek! 

Als de vakantiegangers vrijdagavond, na een lange werkdag en met een zware rit in de benen, hier aankomen, dan hebben ze vaak zin om tijdens een korte wandeling in de frisse buitenlucht wat stoom af te laten. Ik stel hen dan een wandelingetje van 2 kilometer voor. Ze vertrekken aan het huis en krijgen in amper 30 minuten een goed idee van al het schoons dat deze streek te bieden heeft. En daar hoort natuurlijk een prachtig uitzicht op de streek bij. Een ideaal voorproevertje waardoor hun vakantie onmiddellijk goed begint!

Zijn de fietstochten die je aanbeveelt, geschikt voor zowel fervente sporters als niet-sporters?

Absoluut. In deze streek komen sporters van alle niveaus aan hun trekken. Een klein tochtje met het gezin op de RAVeL of een lange rit voor kilometervretende sportfanaten, alles is hier mogelijk. Ook ervaren mountainbikers komen hier trainen om op de smalle, technische paadjes hoogtemeters op te doen. Er is voor elk wat wils.

Wat zijn de voordelen van deze fietstochten?

Alle door mij aanbevolen fietstochten gaan steeds over secundaire wegen, ver weg van de drukte en de grote verkeersassen. Ik hou van bucolische routes waar men in alle rust en veiligheid kan trappen en men dicht op de huid van de natuur zit. Deze routes voeren je trouwens langs prachtige panorama’s en uitzichten op de streek. Van daarboven op de heuvelkammen heb je een 360° zicht op de omgeving. Je kunt zelfs Hoei zien.

Wat krijgt men te zien tijdens de tochten?

Dat hangt natuurlijk af van de tocht die je uitkiest – lang of kort – en het type fiets waarmee je rijdt – racefiets of mountainbike. Je kunt bijvoorbeeld via de RAVeL naar Luik fietsen (25 km), de stad bezoeken en aan de Maas een ijsje eten. Als je conditie het toelaat, kun je zelfs tot Maastricht rijden (55 km) en onderweg even stoppen in Eijsden met zijn jachthaven en een hapje op een terrasje meepikken. De echte krakken die van hellingen houden, kunnen zich aan de Côte de la Redoute wagen, de befaamde helling van 1.7 km tussen Aywaille en Remouchamps, die de profwielrenners ieder jaar opnieuw tijdens de wedstrijd Luik-Bastenaken-Luik voorgeschoteld krijgen.

Wat fijn is voor mountainbikers, is dat je snel van één vallei in een andere komt. Het reliëf is heel uitgesproken waardoor mountainbikers hier werkelijk een fantastisch speelterrein met steile hellingen en afdalingen hebben. Je kunt je ofwel in de buurt van de vallei van de Amblève, richting Aywaille, Remouchamps en Stoumont, uitleven, ofwel kies je voor de vallei van de Ourthe in de richting van Comblain-Au-Pont, Hamoir, Bomal. Tal van routes strekken zich voor je uit en dat voor de volle 100 procent in de natuur! Paadjes langs de rivieren, technischere tracks met meer obstakels in de bossen waar je soms de mountainbike moet dragen om zo de kalkhoudende rotsen, die zo karakteristiek zijn voor deze regio, te ontwijken.

Hoe oriënteren de mensen zich?

Vele fietsliefhebbers en specialisten weten al op voorhand welke route ze zullen rijden. Ze hebben de track van de route al op hun GPS of hun smartphone gedownload. Persoonlijk ben ik niet echt op de hoogte van al die technologische snufjes. Ik zweer bij een goede kaart die je al laat dromen en reizen door er gewoon naar te kijken ?. Ik raad vakantiegangers trouwens altijd aan een kaart mee te nemen ook al zijn sommige routes goed bewegwijzerd. Het is al gebeurd dat ik in plaats van mijn route in te korten, een omweg heb gemaakt en dat tot groot ongenoegen van mijn vrouw die al op het punt van een echtscheiding stond ? (lacht). Denk eveneens aan genoeg eten en drinken voor onderweg tegen een hongerklop. In de dorpjes en gehuchten die je doorkruist, is er niet altijd een bakkerij, café, kruidenier of nachtwinkel open. Niet vergeten dat we hier op het platteland in de Ardennen zijn. Je kunt hier uren rijden zonder ook maar één winkel tegen te komen.

Welke bezienswaardigheden zijn er in de buurt van je vakantiehuis?

Mijn tuin natuurlijk! (lacht) Ik geef toe dat ik heel fier ben op de inrichting van mijn tuin en mijn moestuin. We hebben trouwens een prijs gewonnen bij een wedstrijd van Natagora. Het is een betoverende tuin waar het zalig is om in rond te hangen en zich te ontspannen. Vakantiegangers kunnen ook groenten uit onze moestuin nemen. En als ze daar zin in hebben, kunnen ze ook wat bijharken en wieden. Andere bezienswaardigheden in de omgeving zijn Martinrive met het mooie uitzicht vanop de heuvelkammen en de Chession. De Chession is een plateau dat zich uitstrekt op de hoogten van Comblain-Au-Pont boven de plek waar de Ourthe en de Amblève samenkomen. Hier tref je de befaamde “zwarte rotsen” aan. Verder is er de St.Maartenstoren van Comblain met de oude begraafplaats en de stenen sculpturen. Vanop deze plek heb je een prachtig uitzicht op het dorpscentrum en de geklasseerde rotsen. Absolute aanraders zijn ook nog de grotten van Remouchamps en de grotten van Comblain-Au-Pont.

Vakantiehuis Ardennes-Etape, 2/4 personen in Sprimont

VERLENG JE VAKANTIE DOOR EEN VAKANTIEHUIS VAN ARDENNES-ETAPE TE BOEKEN

Zin om met je naasten fijne momenten in de Ardennen door te brengen? Dit charmante landhuis wacht op jou! Boek het nu onmiddellijk door hier te klikken.