In de lente observeren we de vogels in de Ardennen!

Martin Dellicour is een professionele natuurfotograaf en een liefhebber van de Ardennen. Hij geeft ons vandaag in dit interview zijn tips en adviezen om de vogels in de Ardennen te observeren en vertelt ons waar we ze kunnen vinden en welke vogelsoorten we hopelijk kunnen gaan zien.

 

Vandaag had ik het genoegen om Martin Dellicour te interviewen (ja, nogmaals, maar we krijgen er gewoon geen genoeg van). Deze professionele fotograaf, verliefd op de Ardennen en de natuur, geeft ons tips en adviezen om vogels te spotten in de Ardennen. Inderdaad, eind maart én met de komst van de lente, is dit het ideale seizoen om de vogels te leren kennen. Ontmoet Martin die vandaag een van zijn passies deelt, namelijk: vogelkunde!

Martin, alvast de eerste vraag: welke vogels kunnen we observeren in onze prachtige regio?

We kunnen wel stellen dat we in de Ardennen echt verwend zijn! We kunnen hier namelijk drie belangrijke vogelsoorten vinden die gerelateerd zijn aan bepaalde omgevingen.

Als eerste het bosgebied. Daar vinden we onder andere de zwarte specht, de grootste onder de ‘spechten’. Het winterkoninkje een van de kleinste vogels in België, heel licht. De kuifmees heeft een kleine kuif op zijn hoofd en is iets feller dan de andere mezen. Een echte punker ?

De zwarte specht

Vervolgens kunnen we het hebben over de heggen. In de Ardennen hebben we weinig akkers. We vinden echter nog wel veel weilanden met prachtige heggen. We zullen hier andere vogels zien, zoals de klauwier en de geel gors. Ze zijn te vinden in heggen en gemakkelijk te herkennen gedurende een wandeling op de plattelandsweggetjes.

Ten slotte zijn moerassige gebieden wijdverspreid in de Ardennen, dankzij de venen, veengebieden, beken … We kunnen er reigers of zwarte ooievaars zien. Laatstgenoemde lijkt op de witte ooievaar, maar dan helemaal zwart op de rug (het verenpak is omgekeerd) en in tegenstelling tot de blanke, die van meer stedelijke omgevingen houdt, houdt de zwarte ooievaar van natte gebieden. Voor liefhebbers van de Ardennen is het zien van zo’n ooievaar een hoogtepunt.

Verblijf in de Ardennen om de vogels in de lente te observeren!

Ontdek al onze beschikbare huizen in dit mooie seizoen!

De zwarte ooievaar

De reiger

Wat is de beste periode om ze te observeren?

De lente, zonder twijfel! Van begin april tot eind mei is het de broed- en nestperiode voor veel vogels. Ze zijn actiever en hun verenkleed is flamboyanter. Ze trekken er vaker op uit en zijn beter zichtbaar.

De reiger

De grote gele kwikstaart (mannetje)

Wat zijn jouw tips om ze te bekijken?

Wat het weer betreft, zullen de vogels actiever zijn als het mooi weer is en er niet veel wind staat. Als het hard waait, zingen ze minder en juist door de zang kun je ze vinden. Als het regent, is het ook minder gunstig.

Ik zou ook voorstellen om ‘s ochtends vroeg op pad te gaan. Tussen 30 minuten voor zonsopkomst en tot het middaguur zijn de vogels het meest actief. Zij behoren dan ook tot de dynamische diersoorten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld herten en everzwijnen, die eerder ’s avonds of aan het einde van de dag tevoorschijn komen. Uiteindelijk zijn vogels net mensen, ze hebben een ritme gekoppeld aan het licht. Ze slapen ‘s nachts in hun nestkast of zitten op een tak en worden actief wanneer de zon opkomt.

De goudvink

Wat zijn de beste plaatsen in de Ardennen om ze te observeren?

In gebieden waar vaak vogels te zien zijn, zoals de veengebieden: in de regio Saint-Hubert, op het plateau boven Spa, in natuurgebied de Hoge Venen en op het plateau ‘Des Tailles’ nabij Baraque de Fraiture.

Ook in de omgeving van Marche-en-Famenne: de vlaktes van Famenne staan in contact met de bossen van de Ardennen. Het is een gunstig gebied om roofvogels (rode wouw, valken) en een reeks vogels te observeren die van de vlakte houden.

Daarnaast kunnen we er mooie wandelingen maken. En natuurlijk de streek rond de Semois, een prachtige rivier die zich voortplant in het bos en dus goed beschermd is. De vogels voelen zich hier veilig.

De rode wouw

De waterspreeuw

Kun je me vertellen of je een bepaalde outfit nodig hebt om vogels kijken en/of een speciale uitrusting moet gebruiken?

Naar mijn mening zijn de verrekijker of de telescoop de essentiële accessoires. De meeste vogels zijn klein, dus als je ze goed wilt zien, heb je niet echt een keuze!

Ik zou ook zeker proberen om een discrete outfit te bemachtigen. Het is niet nodig om je als bosje of legercommando te verkleden! De vogels hebben een goed zicht, dus als we te voet zijn, raad ik aan om 15 minuten aan de voet van een boom te zitten. Wanneer we een kwartier stoppen, wordt de activiteit van de vogels hervat. 5 minuten is niet genoeg om ons te doen vergeten. Het is noodzakelijk om bewegingen te vermijden en om te fluisteren, of zelfs te zwijgen, want wanneer je ze hoort, kun je geleidelijk de verschillende deuntjes onderscheiden. En zo werken we aan ons geheugen door de deuntjes te herkennen.

Tot slot, hoe ben je alles over vogels te weten gekomen?

Mijn interesse werd gewekt toen ik nog een kind was en natuurstages ondernam. Maar mijn echte nieuwsgierigheid naar dieren in het wild ontstond ongeveer 25 jaar geleden. Ik ben toen veel gaan lezen. Ik heb verschillende boeken: een om ze te herkennen op basis van hun verenkleed of op basis van hun eieren. En ik heb ook het genoegen prachtige ornithologen of liefhebbers te ontmoeten die me anekdotes vertellen. De specialisten realiseerden zich bijvoorbeeld dat er vogels van dezelfde familie zijn die in verschillende geografische gebieden verschillende manieren van zang hebben ontwikkeld. Een beetje zoals de patois (taalvariant). ?

De ijsvogel

De grote gele kwikstaart (vrouwtje)

 

ardennen