Om de meest verse producten en een hedendaagse keuken te serveren, kiezen chef-koks tegenwoordig voor de kortste weg tussen de ingrediënten en het bord. Restaurants hebben steeds vaker hun eigen moestuin, tot grote vreugde van onze smaakpapillen en onze liefde voor de streek. Ontdek hier onze selectie.

De moestuinkeuken, een nieuwe trend

Een moleculaire, minimalistische of spectaculaire keuken hebben we al gezien … maar nu is het tijd voor de moestuinkeuken. Om deze trend kan je vandaag niet meer heen: alle grote chefs kweken de producten die op je bord komen tegenwoordig zelf. De Franse chef-kok Alain Passard haalt sinds de jaren 2000 de beste ingrediënten uit zijn eigen moestuin en staat erom bekend dat hij groenten een centrale plaats geeft in zijn gerechten. De trend verovert ook de Scandinavische landen, die nochtans niet echt bekend staan om hun vruchtbare grond. De Zweedse kok Magnus Nilsson produceert de helft van de kaart van “Fäviken Magasinet” helemaal zelf. Om het klimaat van de fjorden zo rendabel mogelijk te maken, volgt hij nauwgezet de seizoenen en heeft hij aandacht voor alle producten, zomer en winter. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan is de koning van de moestuinkeuken een vrouw! Al bijna 50 jaar is Alice Waters pionier van “slow food” in de Verenigde Staten.

Maar er zijn niet alleen internationale chef-koks die locavoor zijn. Ook in België, en in het bijzonder in de Ardennen, zijn restauranthouders terug gehecht aan de bodem in eigen streek. Sang-Hoon Degeimbre neemt hierin de leiding. In zijn gerechten gebruikt hij steeds een dagverse moestuinkeuken in functie van de ingrediënten die hij kan oogsten in zijn gigantische tuin in Liernu, in de buurt van Gembloux.

In de stad moeten chef-koks vaak een beroep doen op producenten en groentetelers, maar restaurants op het platteland kunnen zich onderscheiden door hun eigen ingrediënten te kweken. En dankzij de unieke grond en gepassioneerde ambachtslieden zijn de Ardennen de uitgelezen streek om te groenten telen. We hebben in onze samenleving tegenwoordig ook weer meer aandacht voor het milieu en lekker eten. Daarnaast is een moestuin ook een voedingsbodem voor prachtige ervaringen en verhalen die worden uitgewisseld op je bord. Hieronder stellen we je vijf restaurants voor die je even laten ontsnappen en je honger zullen stillen in een natuurlijke omgeving, de streek van de verfijnde keuken.

L’Atelier de Bossimé

Op zijn twintigste rijpte bij Ludovic Vanackere het idee van L’Atelier de Bossimé in de provincie Namen. Deze jonge chef besloot om alle mogelijkheden te verkennen door het beste te halen uit de grond die hem omringde. De streek zit in zijn bloed. Het restaurant is namelijk ondergebracht in de winkel waar zijn vader vroeger streekproducten verkocht. Hij hielp ook bij de oprichting van de “Artisans de Bossimé”, een markt met producenten uit de streek die zijn restaurant en de streek van eten voorzien. Sinds 2017 kweken twee telers zelfs rechtstreeks fruit en groenten op het terrein van de familieboerderij die Ludovic een tweede leven heeft gegeven. Bij een bezoekje aan Namen, Onhaye of Ciney moet je zeker eens bij L’Atelier de Bossimé aan tafel gaan om een uiterst smaakvolle keuken te ontdekken.

Rue Bossimé 2B, 5101 Loyers. Open van woensdag tot vrijdag ‘s middags en ‘s avonds, op zaterdag enkel ‘s avonds.

Arabelle Meirlaen

De grote ramen van het restaurant van chef-kok Arabelle Meirlaen bieden het mooiste uitzicht dat er bestaat: haar moestuin. De grote tuin met bomen en serres lijkt naar beneden te gaan tot in Hoei. “Mijn eigen moestuin ligt mij heel nauw aan het hart. Een tuin hebben, dat is van onschatbare waarde”, vertelt ze terwijl ze met haar handen door de grassen strijkt die in haar tuin groeien. Met de hulp van haar tuinman Sébastien kweekt ze bijna alle plantaardige producten die ze in de keuken verwerkt helemaal zelf. Haar “intuïtieve”, bijna geneeskrachtige keuken is net als deze Belgische chef-kok zelf kleurrijk en vol van karakter.

Chemin de Bertrandfontaine 7, 4570 Marchin. Open op donderdag en vrijdag ‘s middags en ‘s avonds, op zaterdag ‘s avonds en op zondag voor de lunch.

Een onvergetelijk gastronomisch weekend

Heb je nood aan frisse lucht maar wil je ook heerlijk tafelen? Ontdek een vakantiehuis waar het alle twee mogelijk is.

La Menuiserie

Marie-Charlotte en Thomas droomden ervan om de schrijnwerkerij van hun familie in Weismes, vlakbij Robertville en Malmedy, een nieuwe bestemming te geven. En die droom maakten ze helemaal waar! In 2013 openden ze hun restaurant “La Menuiserie” dat intussen al werd beloond met een Michelinster. “Streekproducten zijn een trend, maar bij ons gaat het nog verder dan dat”, legt Thomas Troupin uit, chef-kok en lid van het gastronomisch collectief Génération W. 80% van de groenten die verwerkt worden in het restaurant zijn afkomstig uit de moestuin van “La framboiserie” niet ver van hier. Drie serres zijn volledig gereserveerd voor La Menuiserie en telers en restauranthouders leggen er samen vast wat er dat jaar wordt geteeld. Maar op 600 m hoogte in de Hoge Venen verlies je al een paar graden. Alles is hier dus speciaal aangepast aan de streek. Tijdens de winter kan je in de keuken van Thomas Troupin allerlei gedroogde, gefermenteerde of opgelegde producten proeven. Een keuken om te ontdekken na een lange wandeling in de streek.

Champagne 12, 4950 Weismes. Open van dinsdag tot zaterdag ‘s avonds en op vrijdag ook ‘s middags.

© Anthony Florio

© Anthony Florio

La Table de Maxime

Niet ver van Redu, in Paliseul in het hartje van de Ardennen, weerspiegelen de glazen wanden van “La Table de Maxime” een prachtige plattelandstuin. Ook hier is een jonge chef aan het werk, Maxime Collard, die er ook van droomde om zijn eigen moestuin te hebben. Je krijgt in zijn restaurant dan ook een overvloed aan groenten en fruit uit de streek op je bord, zo vers als het maar kan. Alles wordt verwerkt met de fijngevoeligheid van iemand die in het verleden heeft gewerkt in een van de mooiste restaurants van het land en de passie van een chef die alles geeft voor zijn keuken. Een adresje met twee sterren in de vallei van de Lesse, waar je je verblijf in de Ardennen nog mooier kunt maken.

Our 23, 6852 Paliseul. Open van woensdag tot zondag, ‘s middags en ‘s avonds.

La ferme aux plumes

Dit restaurant kreeg zijn naam door zijn specialiteiten van eend (foie gras, spiermaag, terrine en rillettes) en is ondergebracht in een hoeve. Chef-kok Alain Depaepe is eveneens tuinman en pluimveehouder. Resultaat: kleurrijke en verse gerechten uit de streek. In dit restaurant vlak bij Spa, waar je zorg draagt voor jezelf tijdens een wandeling of een ontspannend bezoek aan de thermen, moet je zeker eens stoppen voor een landelijke culinaire belevenis.

Timonheid, 4910 Theux. Open op vrijdag- en zaterdagavond.

Goed om te weten:  bij de meeste restaurants moet je op voorhand reserveren.

smakelijk!