10 winterse sportactiviteiten in de Ardennen

Je hoeft niet ver weg te gaan om te genieten van wintersport. De Ardennen zijn de ideale plek voor wandelingen, maar ook voor sportactiviteiten! Extratrail, mountainbiken, skijøring, packraften, snowkiten, … er is voor ieder wat wils! Ontdek 10 manieren om de streek te (her)ontdekken in de winter.

 

Welk seizoen het ook is, de Ardennen kunnen je steeds betoveren. De streek en de uitgestrekte natuur laten je dromen en nodigen uit om te wandelen en … om te sporten! Er is geen betere manier om de streek te verkennen dan te genieten van een leuke sportactiviteit.

Het is algemeen bekend dat de Ardennen ideaal speelterrein zijn voor mountainbikers. Er zijn oneindig veel routes en circuits langs het water of door het bos. En dat voor elk niveau: er bestaan parcours voor iedereen, of je nu een intens mountainbikeweekend wilt beleven of iets rustiger met de familie. Een aantal routes kun je downloaden op de website Fietsen in Wallonië of via La Maison de la Randonnée-GTA (in de gemeente Sainte-Ode) die er enkele heeft uitgestippeld.

Maar de Ardennen verleiden vakantiegangers met meer dan alleen mountainbiken. Ontdek hier 10 andere sportactiviteiten (de ene specialer dan de andere) om uit te proberen met vrienden, familie of met je trouwe viervoeter.

Het plezier van extratrail in de winter

Beginners, gevorderden of pro’s, trailers vinden het steeds geweldig in de Ardennen. De streek bruist van de bewegwijzerde parcours en sportieve routes, met heuvelachtige landschappen, hoogteverschillen en een betoverend decor. Een paar uur gaan lopen in een natuurlijke omgeving is erg verkwikkend in de winter. De vzw Extratrail biedt “routes van 5, 10, 20, 30, 40 en 157 km voor iedereen” in Jalhay, Spa, Malmedy, Stavelot, Stoumont, Theux en Trois-Ponts.

Goed om te weten: De parcours zijn het hele jaar door toegankelijk, behalve in het jachtseizoen, wanneer de toegang tot bepaalde gebieden verboden is. Om veiligheidsredenen is het van essentieel belang dat de informatie die is aangebracht in het bos wordt nageleefd.

Je hond als partner

Al gehoord van canicross? Het is een gratis activiteit waarbij baasje en hond de benen (of poten) kunnen strekken tijdens een actieve wandeling (of zelfs een jogging). Het principe? De hond trekt zijn baasje voort, met respect voor het tempo van de hond. Hoe? De loper is uitgerust met een comfortabele brede riem rond de heupen. De hond draagt een comfortabel harnas (het harnas is belangrijk om te vermijden dat je hond wordt gewurgd) en is verbonden met zijn baasje via een lange leiband met schokdemper. Het voordeel is dat je deze sportdiscipline eender waar kan uitoefenen met je dier. Ook in de Ardennen, op voorwaarde dat honden zijn toegelaten op het terrein. Voor competitiebeesten worden in de Ardennen verschillende wedstrijden georganiseerd (Spa en Baraque Fraiture bijvoorbeeld).

Gezellig wandelen

De bewegwijzerde wandelingen in de Ardennen zijn ontelbaar. In het weekend kan je de streek verkennen in groep tijdens de “marches Adeps” (Adeps is de tegenhanger van het Vlaamse Bloso). Deze georganiseerde wandeltochten (met afstanden van 5 tot 20 kilometer) zijn supergezellig én gratis. Bepaalde familieroutes zijn toegankelijk voor iedereen, ook voor wandelaars met een kinderwagen en personen met een beperkte mobiliteit. Bonus: bij aankomst is er vaak de gelegenheid om ervaringen uit te wisselen met een glaasje en/of hapje in de han. Meer informatie hier.

BINNEN GENIETEN

Niets is zo fijn als na het sporten, samen met vrienden of je gezin, van een wellness moment te genieten. Tevens is er genoeg te ondernemen in onze vakantiehuizen…

Packrafting op de Ardense waterlopen

De onbevreesde liefhebbers van rivieren zullen blij zijn: kajakken kan ook in de winter. Meer bepaald in een packraft. Een packraft is eigenlijk een kleine opblaasbare kajak die je kan meedragen in een rugzak en snel kan opblazen om het water op te gaan. Luc van Ouytsel, die aan het hoofd staat van Packandraft kijkt steeds uit naar de komst van de winter: “Het waterpeil stijgt goed op onze rivieren” dankzij de regenbuien in de herfst. Hij verduidelijkt dat dit absoluut een van de beste periodes is om de Ardennen te ontdekken: “Onze rivieren en onze streek zijn prachtig onder de sneeuw en in de winterzon.”

Goed om te weten: reserveren is noodzakelijk op www.packandraft.be

©Frédéric Ravens

Bosgebieden doorkruisen op een e-scooter

Verken de Ardennen op een e-scooter volgens je eigen wensen (en je niveau). Deze scooter is geschikt voor elk terrein en vormt een goed alternatief voor de mountainbike voor wie zich liever laat meevoeren dan zelf te trappen. Ardenne Activity biedt een tocht van ongeveer 20 kilometer onder begeleiding van een gids, door de “prachtige streek van de Hoge Venen, zonder veel moeite en vooral zonder geluid”. Eastern Valley Activities biedt dezelfde activiteit aan in Ondenval. Personen met een beperkte mobiliteit kunnen deelnemen met een Quadrix, een volledig geveerde rolstoel die speciaal voor hen werd ontworpen.

Goed om te weten: Deze activiteit kan je het hele jaar door doen, behalve bij hevige sneeuw. Reserveren is noodzakelijk.

©LEUSTUDIO

Ijsschaatsen op een kunstschaatsbaan

Ijsschaatsen in de wilde natuur is gevaarlijk. Voor iedereen die houdt van ijsschaatsen worden er in de winter zowat overal kunstmatige schaatsbanen geïnstalleerd. In Alle-sur-Semois is de schaatsbaan van het recreatiepark Récréalle open voor iedereen, vanaf zes jaar.

Goed om te weten: de schaatsbaan is open op vrijdag, zaterdag, zondag en op feestdagen tot in maart.

Er zijn natuurlijk nog andere wintersporten die je kunt doen bij voldoende sneeuw.

 

Snowkiten op het Plateau van Saint-Hubert

Snowkiten in de Ardennen? Ja, op het vliegveld van Saint-Hubert! Deze winterse vorm van kitesurfen kan je doen op het besneeuwde Luxemburgse plateau. Skiërs en snowboarders, met of zonder ervaring, worden er voortgetrokken door een zeil dat de wind vangt. Meer informatie hier.

Goed om te weten: Er is een plek waar je sneeuwmannen kan maken. Ideaal voor families die andere activiteiten willen doen in de sneeuw. Geen bancontact ter plaatse.

©Royal Syndicat d’Initiative de Saint-Hubert

Neem de omgeving helemaal in je op tijdens het skijøring

Skijøring is een mix van wintersport en paardenmennen. In de Ardennen worden skiërs voortgetrokken door Ardense trekpaarden voor een buitengewone tocht op het vliegveld van Saint-Hubert. Wie zich minder op zijn gemak voelt op ski’s kan genieten van de tocht vanuit een rubberen band. Als je aan skijøring doet op het vliegveld van Saint-Hubert, dan kan je bovendien ook deelnemen aan een demonstratie mushing. Sledehonden trekken een musher voort, net zoals in de meest besneeuwde gebieden van de wereld. Meer informatie hier.

Goed om te weten: Skijøring kan enkel tijdens het weekend, van 10 tot 12 uur en van 13 tot 15 uur. Geen bancontact ter plaatse.

©Royal Syndicat d’Initiative de Saint-Hubert

Op avontuur met sneeuwschoenen

Trek een paar sneeuwschoenen aan op de pistes van Baillet in Champlon, in de gemeente Tenneville, en ga op verkenning in de betoverende omgeving van de Ardennen. Deze winterse discipline is tegenwoordig een recreatieve sport voor wandelaars die graag willen blijven wandelen in de winter en bij hevige sneeuwval. Meer informatie hier.

Sleeën en langlaufen

De Ardennen zijn de ideale plek om wintersport te beoefenen. Met de ski’s of op de slee, laat je glijden van de pistes in een betoverende omgeving. Verschillende skigebieden laten je genieten van deze sport- en familieactiviteiten (en verhuren ook materiaal ter plaatse). Onder andere het skigebied van Mont Rigi (Weismes), Signaal van Botrange (Ovifat) en Baraque Michel (Jalhay).

Goed om te weten: Om meer te weten te komen over het sneeuwniveau op de pistes (en de opening), kan je een bezoekje brengen aan onze website: http://www.ardennen-sneeuw.be/.

Voor welke activiteit ga jij deze winter?

 

ardennen
ski
trail
winter