TOP 5: ontdek onze mooiste herfstwandelingen in de Ardennen

De herfst is één van de mooiste seizoenen om te wandelen in de Ardennen. Je wordt betoverd door de prachtige kleuren! Maar dat is niet alles! De Ardennen zitten tijdens dit seizoen vol verrassingen. We stellen je 5 gevarieerde routes voor waaruit je kunt kiezen naargelang je wensen en je bestemming. Als bonus krijg je ook nog enkele leuke doe-ideetjes in de omgeving, voor een dag vol herfstige ontdekkingen.

 

De vier wandelingen die we aan je voorstellen zijn tamelijk kort. Ideaal voor de herfst, want de dagen worden korter en de temperatuur kan al flink zakken. We hebben wel zin om naar buiten te gaan, maar we willen ook graag gezellig binnen zitten aan het einde van de dag. Wie houdt van een uitdaging raden we nog een vijfde wandeling aan, een echte sportieve tocht!

Ontdek de unieke vegetatie van de Hoge Venen tijdens een leerrijke wandeltocht

Startpunt: het wetenschappelijk station van Mont Rigi
Afstand: 3 km
Moeilijkheid: makkelijk

Het natuurreservaat van de Hoge Venen, op de Belgische heuvels in de buurt van het Signaal van Botrange, fascineert de bezoekers het hele jaar door. Het is ongetwijfeld een van de meest magische plekken van België, die nog heel wat inwoners van ons land moeten ontdekken! De Veen van Polleur strekt zich uit tussen de Baraque Michel en Mont Rigi. Dit natuurreservaat vormt een gebied voor wetenschappelijk onderzoek en een pedagogische omgeving. Langs het didactisch parcours Veen van Poleur (de naam wordt op verschillende manieren geschreven) maakt jong en minder jong kennis met de buitengewone vegetatie. De voormalige bosgebieden zijn nu mysterieuze heidevelden en uitgestrekte landschappen. Een safari in België? Daar lijkt het inderdaad op.

Deze wandeling zal je kunnen bekoren want …

 • Het is de uitgelezen kans om te wandelen over de beroemde houten vlonders, een onvergetelijke ervaring!
 • Dit unieke landschap moet je minstens één keer in je leven hebben gezien.
 • Hier kom je alles te weten over de omliggende natuur.

Ons advies

Op de gemarkeerde paden ben je helemaal veilig, zelfs met de allerkleinsten. Maar blijf dan ook zeker op de paden, want de heide verbergt verraderlijke moeras- en veengronden.

Goed om te weten

Honden zijn niet toegelaten in het natuurreservaat. We zijn er echter wel in geslaagd om een route uit te stippelen in de Hoge Venen waar je mag wandelen met je hond.

Reis door de tijd rondom een sprookjeskasteel

Startpunt: de trap in rue de la cachette in 5561- Celles
Afstand: 6,5 km
Moeilijkheid: makkelijk
Bewegwijzering: rode driehoek

Het kasteel van Vêves in de provincie Namen is een droom voor klein en groot, dankzij de indrukwekkende uitstraling en het bijzonder goed bewaarde interieur. Vlakbij ligt het dorpje Celles dat behoort tot “Les Plus Beaux Villages de Wallonie”, de mooiste dorpen van Wallonië. Er loopt een mooi parcours tussen Celles en het kasteel van Vêves. Je vertrekt in het dorp, genesteld in een dal en omringd door vier heuvels, en klimt tot de Ermitage Saint-Hadelin. De route gaat vervolgens over een heuvelrug, vanwaar je een prachtig uitzicht kunt bewonderen, om daarna weer af te dalen naar het kasteel. Je wandelt terug naar Celles langs een andere weg, bedekt met kalksteen.

Deze wandeling zal je kunnen bekoren want …

 • Het kasteel is sprookjesachtig. De kinderen kunnen er zich verkleden voor een echte totaalbeleving.
 • Het is een ideale wandeling om met kinderen te doen, dankzij de mogelijke stop aan het kasteel.

Ons advies

De wandeling duurt ongeveer 2 uur (6 km). Voorzie een hele dag, dan heb je de tijd om te slenteren door de straatjes van Celles, er de mooie huizen in kalksteen te bewonderen en vooral om het kasteel van Vêves te bezoeken.

Van de oevers van de Lesse tot de grenzen van het universum

Startpunt: de kerk van Redu
Afstand: 6 km
Moeilijkheid: gemiddeld
Bewegwijzering: rode rechthoek

Het dorp Redu is een unieke mix, een mooie balans tussen het verleden, het heden en zelfs de toekomst. Om te beginnen houden https://www.redu-villagedulivre.be/nl/we van Redu voor de vele boekhandels. Dit boekendorp heeft alles in huis om lezers van alle leeftijden, liefhebbers van zeldzame boeken, romans of zelfs stripverhalen te doen wegdromen. Redu is ook een dorp dat bekend staat om zijn typisch Ardense architectuur uit de 18e en 19e eeuw. En tot slot is Redu ook de bakermat van de ruimtetechnologie in België. Wallonië België Toerisme biedt een wandeling waarbij je alles in een keer kan ontdekken. De route vertrekt in het centrum van het dorp, gaat door het bos, langs de Lesse, voorbij het European Space Security and Education Centre (ESEC) om terug te eindigen in het dorp.

Deze wandeling zal je kunnen bekoren want …

 • De reusachtige witte schotels van het ESEC zullen de kinderen en liefhebbers van de ruimtevaart verbazen.
 • Het is een leuke mix van erfgoed, natuur en technologie.
 • De wandeling toont een hedendaags facet van de Ardennen, verankerd in de Waalse ontwikkeling en de technologie van de toekomst.

Ons advies

Profiteer ervan om eens een bezoekje te brengen aan het nieuwe museum Mudia in Redu. Dit museum biedt kinderen en leken een eerste benadering van kunst op een originele en interactieve manier, op maat van leken en kinderen. Alleen al het interactieve schilderij van Jérôme Bosch is een bezoekje waard!

Voor de geschiedenis

Redu maakt van bij het begin in de jaren 60 deel uit van het Europees ruimtevaartavontuur. Sinds 2014 ontwikkelt deze vestiging van de ESA haar expertise in cyberveiligheid en educatie. Sindsdien kreeg de vestiging de naam ESEC (European Space Security and Education Center). Het is een internationale referentie voor cyberveiligheid en een geavanceerd opleidingscentrum.

Wandeling in de vallei van de Gueule

Startpunt: Rue du Casino, 4850 Blieberg
Afstand: 3 of 6 km
Moeilijkheid: makkelijk
Bewegwijzering: informatieborden

De Gueule is een grensoverschrijdende rivier die stroomt tussen België en Nederland, van het oosten van het Land van Herve tot het noorden van Maastricht. In België doorkruist ze een heuvelachtig gebied met een unieke geologie. De bodem van de vallei zit boordevol metalen zoals zink en lood. De natuurlijke omgeving die daaruit is ontstaan, wordt grasland op zinkhoudende bodem genoemd. Op deze metaalhoudende bodem kan enkel een aangepaste vegetatie groeien, wat ervoor zorgt dat deze site erg zeldzaam en kostbaar is. Om deze kwetsbare omgeving zo goed mogelijk te beschermen, creëerde Natagora een natuurreservaat, in samenwerking met Ardennes-Etape. Een bord aan de ingang van het reservaat leidt je langs twee wandelroutes om de rijkdom van deze biotoop te ontdekken. Naargelang het seizoen word je hier verrast door de diversiteit van de dieren en de bijzondere bloemen. Deze laatste zijn een zeldzame soort in Wallonië en grotendeels inheems.

Naast de zinkhoudende graslanden brengt het reservaat je ook langs weides waar gallowayrunderen grazen, mooi om te zien.

 

Deze wandeling zal je kunnen bekoren want …

 • Het contrast tussen de ruwe bodem en de kwetsbare planten is fascinerend.
 • Het reservaat van de vallei van de Gueule behoort tot een van de laatste zinkhoudende natuurgebieden van Wallonië.
 • Het is de ideale plek om je kinderen te leren wat biodiversiteit is. In slechts één bezoek kom je voorbij verschillende natuurlijke omgevingen (hagen, holle wegen, natuurlijke weilanden, beboste hellingen, vijvers, oevers en rivierbeddingen, …) die allerlei soorten dieren en planten herbergen. Onze favorieten? De gevlekte orchis bij de flora, en de ijsvogel bij de fauna.

Een sportieve wandeling met je hond rond het meer van Nisramont

Startpunt: de stuwdam van Nisramont
Afstand: 14 km
Moeilijkheid: moeilijk
Bewegwijzering: rode ruit

La Roche-en-Ardenne is een van de bestemmingen in de Ardennen die je echt niet mag missen. Niet ver van hier bieden het meer en de stuwdam van Nisramont een spectaculair uitzicht (de stuwdam is 16 meter hoog). Ze vormen ook het vertrekpunt van een lange wandeling, ideaal om te doen met je hond. Het parcours begint met een steile weg omhoog om vervolgens de oostelijke en de westelijke Ourthe over te steken. We worden beloond met een prachtig uitzicht aan de rand van het meer. De leerrijke borden die langs de route staan, onthullen de geheimen van de soorten die hier leven. Tijdens deze lange wandeltocht kan je af en toe even pauzeren om te genieten van de vergezichten. Neem zeker je verrekijker mee!

Deze wandeling zal je kunnen bekoren want …

 • Het is een echte uitdaging met grote hoogteverschillen en smalle paden vol hindernissen.
 • Je ontdekt er de typische landschappen van de Ardennen, van steile bossen tot vredevolle meren en oevers van rivieren.

Ons advies

Reken op 3u30 wandelen. De wandeling is bedoeld voor geoefende wandelaars en honden! Een picknick (voor jou … en je hond) en een thermos warme drank zullen deugd doen.

Een wandelingetje?

We kunnen je niet laten gaan zonder je op de hoogte te brengen van een magisch weggetje in de provincie Luik dat je zeker eens moet ontdekken als je in de streek bent.

Afspraak in La Reid voor een charmante wandeling. La Charmille is een haagbeukendreef waarvan het bladerdek een tunnel vormt. De aanplanting is slechts 600 m lang, maar het is het ideale vertrekpunt om te wandelen in de streek. Of je kan er gewoon even vertoeven om te genieten van de prachtige herfstkleuren die je hier omringen.

Een perfecte miniwandeling voor romantici, voor kinderen die de plantentunnel geweldig zullen vinden of voor fotoliefhebbers die hier fantastische foto’s kunnen maken (om hun Instagramaccount te “pimpen” ?).

Adres: La Charmille du Haut Marêt, 4910-Theux

Waarschuwing

In de herfst is het belangrijker dan ooit om de gemarkeerde paden te volgen, want het is de tijd van het jachtseizoen. En ja, in de Ardennen vind je nog ongerepte natuur! Er is niet overal of op elk moment jacht aan de gang, maar soms zijn bepaalde bossen gesloten voor jouw veiligheid.

Ons advies: neem een kijkje op de website van de gemeente waar je wil wandelen om op de hoogte te zijn van eventuele jachtperiodes.

Een gezellig nestje om te vertoeven na de wandeling

Een wandeltocht past perfect in je vakantie in de Ardennen. Na de buitenlucht heb je misschien zin in een warme chocomelk aan het vuur, een moment van ontspanning in de sauna of een duik in de jacuzzi …

Ontdek de vakantiehuizen in de streek van…