Canicross: en als je woefke nu gewoon met jou zou meejoggen?

Heb je er al eens aan gedacht om je hond mee te nemen als je een rondje gaat joggen? Dat noemt men “canicross”. Deze sport wint aan populariteit en dat tot groot jolijt van vele hondjes. Ontdek nu deze discipline en een hele reeks van tips over hoe ze te beoefenen.

 

In dit artikel stellen we je een discipline voor die steeds meer succes kent: canicross. Deze sport staat voor loopplezier in het gezelschap van zijn trouwe maatje. Canicross heeft in België vele aanhangers en zijn eigen kampioenen. Zo hebben we kennis gemaakt met Jérôme Lafourte, een getraind loper met veel wedstrijdervaring die de medailles in het canicrossen opstapelt. Hij is een echte kilometervreter! Hij geeft je enkele tips om met deze sport te beginnen. We hebben eveneens Christophe Dubois ontmoet, een vrijetijdsjogger die de Ardennen heel goed kent. Zijn verhalen geven je zin om onmiddellijk in deze regio te beginnen canicrossen.

Waarom hardlopen met zijn hond?

Heb je er nooit aan gedacht om met je hond te gaan lopen of zelfs nog maar te gaan wandelen? Canicross heeft voor het dier tal van goede neveneffecten. De hond wordt betrokken in een sociale activiteit waardoor de kans op isolement verkleint. Hij komt immers in contact met zowel mensen als andere dieren. Daarnaast is het voor de hond de ideale gelegenheid om zich uit te leven en om met het baasje een bijzondere verstandhouding op te bouwen.

Christophe verklapt ons waarom hij met Paco, zijn labrador, is beginnen hardlopen: “Ik loop graag en ik zie mijn hond graag. Ik had dus zin om met hem te gaan lopen. Ik loop elke week en ik vond het heel logisch hem met mij mee te nemen.”

Volgens Jérôme zijn er tal van voordelen aan verbonden: “Ik ben altijd al sportief geweest en ik had zin om eens op een andere manier te sporten. Ik ben daarom met canicross van start gegaan. Het geeft veel voldoening om samen met zijn hond te lopen, maar niet alleen dat. Het motiveert gewoon om met twee te lopen. En voor diegenen die schrik hebben om alleen in de bossen te lopen, is zijn aanwezigheid natuurlijk een hele geruststelling.

Er is met andere woorden altijd wel een goede reden om zijn hondje mee te nemen!

Ik loop graag en ik zie mijn hond graag. Ik had dus zin om met hem te gaan lopen. Ik loop elke week en ik vond het heel logisch hem met mij mee te nemen.” – Christophe

 

Copyright : Ludo Daems

Hoe aan canicross beginnen?

Het is natuurlijk wel zo dat honden van nature uit graag hollen en lopen, toch moet je stap voor stap te werk gaan. Begin met kleine afstanden (2 tot 4 km) alvorens je te wagen aan langere afstanden. Als je hond trekt (dat wil zeggen, aangelijnd en verbonden met jou), kan hij tot 8 km aan. Als hij vrij loopt en getraind is, kan die afstand oplopen tot 15-20 km.

Christophe, onze vrijetijdsloper geeft een woordje uitleg: “Ik heb gewacht tot wanneer mijn hond 9 tot 12 maanden oud was. Dan ben ik met hem beginnen lopen. Ik wilde hem niet in zijn groei afremmen. Mijn hond was in goede gezondheid. We zijn begonnen met korte afstanden en de hond kon mijn tempo goed aan. Onze labrador is werkelijk onvermoeibaar!”.

Vooraleer je met je hond in dit avontuur te storten, moet je wel enkele regels in acht nemen. Jérôme somt ze voor ons op:

  • Zorg ervoor dat je hond in goede gezondheid
  • Ga niet met je maatje lopen als het warmer is dan 20° Honden houden niet van de warmte
  • Zorg ervoor dat de hond zijn eten verteerd heeft alvorens een fysieke inspanning te leveren
  • Geef hem niet onmiddellijk na de inspanning te eten. Zo voorkom je maagproblemen
  • Geef veel water aan je viervoetige gezel
  • Gebruik kwaliteitsvol materiaal dat zowel voor dier als mens geschikt is

Het is gemakkelijk om asfaltvrij te lopen. Die ondergrond is immers niet goed voor de kussentjes van je hond. Ook de aanwezigheid van natuurlijke watervoorzieningen is een groot voordeel. – Jérôme

 

Welke uitrusting aanschaffen om te canicrossen?

Een goede uitrusting is onontbeerlijk om te gaan joggen met zijn hond. Er zijn heel weinig plaatsen waar je je trouwe gezel vrij kunt laten loslopen. Je moet je dus uitrusten met een bevestigingssysteem waardoor dier en mens met elkaar verbonden zijn: een harnas voor de hond, een heupgordel voor de mens en een lange rekker.

Indien je je dier toch vrij wilt laten ronddartelen, wees dan voorzichtig! Als je hond over een echt jachtinstinct beschikt, dan moet je hem kunnen terugroepen. In de Ardense bossen zit er namelijk veel wild…

Waar lopen met zijn hond?

De Ardennen zijn een fantastisch speelterrein! “De Ardennen lenen zich bijzonder goed voor het beoefenen van canicross met name door de uitzonderlijke natuurlijke rijkdommen. Het is gemakkelijk om asfaltvrij te lopen. Die ondergrond is immers niet goed voor de kussentjes van je hond. Ook de aanwezigheid van natuurlijke watervoorzieningen is een groot voordeel. En dan hebben we het nog niet over de verbluffende landschappen!” legt Jérôme uit.

Christophe houdt ervan om in de Warchevallei in de regio van Malmedy te lopen. Hij onthult ons het volgende over zijn favoriete routes: “Alle wandelpaden zijn geschikt voor deze discipline. Je kunt kiezen tussen bospaden, singletracks, enz. De paden en de landschappen zijn heel afwisselend. In de streek van Malmedy, Stavelot, Trois-Ponts zijn er extra-trail-parcours uitgezet. Heel fijne routes om samen met de hond te verkennen!”

Moeilijk dus om je op de Ardense paden te vervelen. Afhankelijk van jouw uithouding en die van je hond kun je een gemakkelijkere of moeilijkere route kiezen. Vergeet niet, vlak zijn de Ardennen niet! Kies dus een route naar wens. Ontdek bijvoorbeeld een gemakkelijk parcours van 4 km, voorgesteld door Josiane en Antoine, speciaal voor jou en je hond ?

Vind het geschikte vakantiehuis voor jou en jouw hond! Dit belooft een sportief weekend samen.

Zin om in het weekend te canicrossen in de Ardennen? Zou je aan een initiatiestage met Jérôme willen deelnemen om de sport te leren kennen?