Een wandeling langs de rivier de Lesse

Het is Patrick, eigenaar van een vakantiehuis in de streek van Rochefort en gepassioneerd sporter, die me staat op te wachten. Hij is het gewoon om vakantiegangers raad te geven over de wandelingen die aan zijn geweldige vakantiehuis vertrekken. Met wandel- of fietstochten van 5 tot 20 km lang is de keuze groot! Daar gaan we voor een wandeling met vertrek aan een vakantiehuis van Ardennes-Etape!

 

Moeilijkheid

Gemiddeld

Afstand

6 km

Bewegwijzering

Satellietkaart

WANDELEN MAAR!

Patrick legt uit dat er aan zijn vakantiehuis verschillende wandelingen vertrekken. Qua tijd heb ik weinig speelruimte en dus kies ik voor een kort parcours van 6 km. Hij overhandigt me een topografische kaart en een satellietkaart van Google Maps. Daarmee zou ik dan de wandeling moeten afleggen. In heel mijn korte leven heb ik nog nooit een kaart gebruikt om te gaan wandelen. Over het algemeen wandel ik op het gevoel en volgens het principe “we zien wel waar we uitkomen” (soms zit ik er volledig naast, waardoor ik hopeloos verloren loop en het een en al doffe ellende is). Ik neem zijn kaarten graag aan met de gedachte dat ik hier voor jullie, lieve lezers, een missie te volbrengen heb.

Persoonlijk vind ik de satellietkaart intuïtiever. Er staan enkele straatnamen op (wat mij goed van pas zal komen wanneer ik dorpen doorkruis) en vooral, op de satellietkaart onderscheid ik de wandelpaden beter (straat, bosweg, grindweg enz…). Met deze satellietkaart in de hand vat ik mijn kleine excursie aan!

Kies, alvorens op pad te gaan, de kaart die je het beste ligt!

De wandeling start vlak aan het vakantiehuis. Belvaux is een dorp zoals ik ze graag heb. Je treft er mooie huizen uit natuursteen aan, die recentelijk gerenoveerd werden, kleine straatjes, een kerk, een café, een rivier, een brug. Een typisch Ardens dorp! De Lesse, die door het dorp stroomt, zal mijn leidraad zijn. Ik ga haar gedurende minstens 3 kilometer volgen.

HET BETOVERDE WOUD

Na 500 meter verlaat ik het dorp en betreed ik een bosweg. Ik wandel langs de Lesse en ik ontdek een betoverend mooi bos. Zoals altijd zie ik achter alle dingen die mij omringen, een tweede realiteit…Alleen volwassenen, die in hun binnenste kind zijn gebleven, begrijpen mij. In een met mos overdekte boomstronk zie ik een aambeeld met, precies in het midden, het magische zwaard van koning Arthur. Zie jij het ook? Op sommige plaatsen steken de boomwortels boven de grond. Het zijn de slangen die op het punt staan al wie ook maar iets te dicht bij Excalibur zou komen, te bijten. Bronwater stroomt rijkelijk over mijn pad naar de rivier, maar Merlijn, de tovenaar, heeft voor een doorgang gezorgd. Ik klauter op een discrete, hoger gelegen berm om geen natte voeten te krijgen. Zie mij daar staan, boven op de top van de Mount Everest, die in dit geval 1 meter 80 hoog is!

Heel snel sta ik met beide beentjes weer op de grond. Mijn kuiten zijn aan het werken geslagen: het stijgt hier! Niet dat ik daar schrik voor heb, ook al hoop ik dat deze beklimming niet te lang zal duren…en halleluja, dat is ook niet het geval! Beetje bij beetje verwijdert de bosweg zich van de rivier. Ik hoor ze nog wel, maar zie ze niet meer. Zowel links als rechts ben ik omgeven door loofbomen…er zijn heel weinig naaldbomen. De bomen zijn zo hoog dat hun kruinen een beschermend afdak vormen. Een uitstekend woudbad tegen de stress!

Na ongeveer 3 kilometer verlaat ik het bos en sta ik tot mijn grote verbazing aan een enorme afgrond. Indrukwekkend! Helemaal beneden zie ik een plaats die lijkt op een oude parking. Intrigerend…Later krijg ik te horen dat het gaat om een oude steengroeve.

WELKOM IN RESTEIGNE!

Ik ben inmiddels halverwege en bevind me in het dorpje Resteigne. Het eerste gebouw waar mijn blik op valt, is zowaar het kasteel van Resteigne, een prachtig gebouw uit de 16e eeuw. Neem de tijd om op het bankje ertegenover te verpozen en van dit mooie tafereel te genieten. Spijtig genoeg is het kasteel niet toegankelijk voor het publiek.

Enkele meters daarvandaan staat een groot bord met alle wandelingen die je in de regio kunt ondernemen. Er wordt gebruik gemaakt van QR-codes en het inspireert je om andere wandelingen uit te proberen. In dit kleine dorpje kun je je dorst lessen en je honger stillen in maar liefst 2 brasserieën-eetcafés. Maak er gerust een culinaire wandeling van! Spijtig genoeg heb ik de eetgelegenheden niet aan een nader onderzoek kunnen onderwerpen (denk eraan vooraf de openingsuren te checken als je hier een pauze wilt inlassen). Kortom, je kunt in dit gehuchtje rustig kuieren.

ON THE ROAD AGAIN …

Ik vat het tweede deel van mijn expeditie aan. Deze keer kies ik voor de straat. En ik beklaag me mijn keuze niet. Oké, ik ben enkele auto’s tegengekomen, maar storend was dat niet. Het landschap is hier totaal anders! Ik ben omringd door velden en in de verte zie ik bos. De baan krinkelt door een prachtige, weidse uitgestrektheid van velden. Naarmate ik verder wandel, zie ik her en der banken waarop je kunt uitrusten… Gedurende 3 kilometer zullen de weide- en boslandschappen zich, tot mijn groot genoegen, afwisselen. Tenslotte ruik ik de stal en ben ik terug in het mooie dorp Belvaux.

Ziezo, thuis! ’t Is te zeggen, terug aan het vakantiehuis van Patrick. Plots heb ik er spijt van dat ik hem de sleutels van zijn vakantiewoning niet heb gevraagd. Ik had goed gebruik gemaakt van de voorzieningen zoals de ligstoelen, de jacuzzi en de bar… De volgende keer ga ik mijn baas overtuigen om mij de voorzieningen van de vakantiehuizen te laten testen… Je weet maar nooit!

 

Zin in een flinke portie zuivere lucht?

Ontdek de regio van Rochefort! Vind het perfecte vakantiehuis dat je zal onthalen…

ardennen
vakantiehuis
wandeling