Festiviteiten op 21 juli 2019: dit staat op de kalender in de Ardennen!

Of je nu houdt van Waalse folklore, Franstalige muziek, vuurwerk of straatkunst, in de omgeving van de Ardennen vind je verschillende animaties om de Belgische nationale feestdag te vieren zoals het hoort. Pssst, lees verder voor onze beste tips.

Reis door de 19e eeuw (in Fourneau Saint-Michel, Saint-Hubert)

Het hele jaar door viert het Provinciaal Domein Fourneau Saint-Michel het plattelandsleven van weleer. Het decor: een mooi architecturaal geheel in het hart van het bos. Je ontdekt er het plattelandsleven en de ijzerindustrie van de 18e eeuw, gesymboliseerd door een spectaculaire hoogoven. Liefhebbers en geschiedenisfans bewonderen de nauwkeurigheid van de installaties.

Elk jaar wordt het feest van de oven gevierd: het evenement Les djin’s d’amon nos-ôtes neemt de bezoekers live mee op ontdekking naar oude ambachten en andere bezigheden die typisch waren voor het leven in Wallonië in de 19 eeuw. Een ware reis door de tijd die de ouderen ontroert en de kleintjes verwondert. Ideaal voor een feestelijke en leerrijke 21e juli.

Tip

Om dat levendige moment wat te temperen, kan je je onderdompelen in de rust van het prachtige bos van Saint-Hubert. Het domein heeft bovendien een “Autism Friendly”-parcours uitgestippeld waarlangs mensen met autisme de natuur kunnen beleven volgens hun gevoel. We juichen dit initiatief enorm toe.

The sky is on fire! (In Tellin)

De grote pyro-musical van Tellin is het grootste vuurwerkfestival van Wallonië en echt de moeite waard. Twee dagen en twee nachten lang leeft Tellin op het ritme van de nationale feestdag met allerlei festiviteiten: naast de beroemde show kun je in dit charmante dorp ook genieten van openluchtconcerten, tochten voor oldtimers (auto’s, motors en sidecars), een recreatieve namiddag voor kinderen met springkastelen, grime, enz.

Tip

De massa is vrij groot en de parkeerzones beperkt! Denk er dus aan om goed op voorhand naar het spektakel te komen.

Kleurrijke fiesta (in Malmedy)

In deze stad in de Oostkantons viert men 21 juli op z’n Belgisch: met een beetje van alles! Hier in Malmedy wordt het Echte Feest gevierd en is er overal in de stad de hele dag van alles te beleven. In de wijk “Pont-Neuf” begint al vroeg een grote rommelmarkt. Op de Place de Rome is er een artisanale markt die iets weg heeft van de Provence. In het centrum van de stad bruist het van ‘s morgensvroeg tot de volgende ochtend: de hele dag door een heleboel muzikale, theatrale en visuele animaties, een openluchtfeest en vuurwerk als de avond valt.

Tip

Gratis event

Zwart-geel-rode muziek (op de Francofolies de Spa)

Vier dagen en vier nachten lang gaat het hart van de waterstad mee op het ritme van de Franstalige muziek. Elk jaar rond 21 juli zetten de Francos Belgische Franstalige artiesten in de kijker, bekende namen maar ook opkomend talent. Dit jaar zal Angèle ongetwijfeld de show stelen (headliner op 21 juli), net als Alice on the roof, Mustii en, om de Belgische spot te vieren, Sttellla. We wisselen de sfeer af met elektro vano.a. Kid Noize en R.O. X Konoba. Ons advies: wees nieuwsgierig en zoek de kleine podia op of kom op minder drukke momenten, zo is de kans groot dat je in primeur pareltjes ontdekt! Velen houden van dit festival omwille van de familiale sfeer, het eclectische programma, de goed doordachte ruimtes … en dat allemaal in het centrum van Spa.

Tip

Op het programma staan een aantal gratis concerten, waaronder op 21 juli “Francos Junior”, een reeks speciaal voor kinderen.

De heksen vieren het bosbessenfeest (in Vielsalm)

Al meer dan 50 jaar vindt op 21 juli in Vielsalm een belangrijk folklorefeest plaats. Tradities en enkele legendarische personages blijven voortleven in het hart van de Luikse Ardennen. De Marcalles, bijvoorbeeld, en hun NeûrBo (zwarte bok), hun baas, niemand anders dan de duivel. Deze folkloristische groep komt naar buiten op de nationale feestdag. Tijdens het bosbessenfeest vieren ze de plukperiode van het kleine blauwe vruchtje dat typisch is voor de Ardense bossen. En dat gebeurt rond de plaatselijke legende van de Macralles (waarover we nu niet te veel gaan uitweiden om het evenement niet te spoilen). De bezoekers worden hartelijk verwelkomd met een bakje blauwe bessen. Op het programma: straatanimatie, een artisanale markt en vooral een stoet van praalwagens en (inter)nationale folkloristische groepen, met de Macralles en de NeûrBo als hoogtepunt van het spektakel.

Tip

Gratis event

© Christian Deblanc

© Christian Deblanc

Kunstwandelingen (in Marche-en-Famenne)

Het is nog maar de derde editie van dit evenement en we houden van deze frisse wind. Statues en Marche is een van de origineelste evenementen van de zomer en vindt plaats in Famenne. Twee dagen lang verspreiden zich meer dan 100 levende standbeelden (internationale artiesten) over de voetgangerszones, straatjes, parken, tuinen, pleinen en andere publieke plaatsen in Marche-en-Famenne. Langsheen de wandeling worden de bezoekers ondergedompeld in diverse verrassende sferen. Historische, fantasmagorische, grappige of poëtische personages … elk standbeeld is een spektakel op zich. Statues en Marche, dat is ook het hele weekend door permanente animatie, concerten, feest en het traditioneel nationaal vuurwerk. Laat je verrassen en verwonderen!

Tip

Gratis event

Goed om te weten

Feestdagen zijn ideaal voor rommelmarkten en die traditie wordt ook op de nationale feestdag in ere gehouden. We stellen je een tripje voor naar de provincie Namen, in de Condroz.

Liefhebbers van klassieke rommelmarkten kunnen hier hun geluk ophalen in een van de mooiste dorpen van Wallonië: Celles.

Ben je op zoek naar antiek, zeldzame verzamelobjecten of rariteiten, breng dan zeker een bezoekje aan de Ciney Puces & Antiquités in Ciney, al meer dan 30 jaar een vaste waarde. Het spannendste moment? Dat is zeker het uitladen van de vrachtwagen, op vrijdag om 14u stipt. Grote rush en mooie koopjes (voor de snelsten)!

Vier de nationale feestdag in de Ardense natuur

Dit jaar zullen veel mensen deze feestdag opnemen op dinsdag 22 juli. Een leuk idee om er een lang weekend in het groen van te maken. En daarom hebben we goed nieuws: deze beschikbare vakantiehuizen hebben nog lastminuteaanbiedingen!

festival
Wallonie