Indian summer in de Ardennen: 6 dingen die je zeker moet doen

We dachten misschien dat de zomer daadwerkelijk voorbij was, maar de laatste jaren kan het in de Ardennen nog erg zacht zijn na de zomervakantie. Dat is de Indian summer.

 

De blaadjes kleuren vuurrood in oktober, maar de temperatuur kan plots weer stijgen. Dat wordt ook wel eens de Indian summer, oudewijvenzomer of Sint-Michielszomer genoemd. Ontdek in dit artikel hoe je optimaal kan genieten van deze periode.

1. Het burlen van de herten

Van midden september tot midden oktober kan je genieten van het burlen van de herten. Bij het vallen van de avond heeft de koning van het bos er alle plezier in om de vrouwtjes te verleiden. Je kan hem zonder moeite horen burlen aan de rand van het bos. Dat is het geval in bosgebieden zoals het Grote Woud van Sint-Hubert of dat van Anlier. Als je kiest voor een vakantiehuis in de buurt van deze bossen, dan is de kans groot dat ze hoort tot in je bed!

Er worden verschillende sessies georganiseerd om dit prachtige dier te aanhoren. Aarzel niet om meer informatie te vragen bij toeristische diensten of informatiecentra. Het spreekt voor zich dat het niet aan te raden is om in het holst van de nacht op zoek te gaan naar de dieren. Er bestaan uitkijkposten die daar speciaal voor werden ontworpen.

Jammer genoeg stopt het hert met burlen aan het begin van het jachtseizoen …

2. De laatste uitstap met de fiets

Liefhebbers van een fietstochtje kunnen profiteren van de tijdelijke zachte temperaturen om voor de laatste keer nog wat kilometers te verslinden. “Wallonië België Toerisme” stelt een hele reeks fiets- en mountainbikeroutes ter beschikking die je kan downloaden. Ze hebben er voor alle leeftijden en van elke moeilijkheidsgraad. Of je nu kiest voor een route in Houffalize, de Belgische hoofdstad van het mountainbiken, het aandurft om de gevreesde hellingen in de streek van Malmedy te trotseren of beslist om de kuiten te smeren voor een RAVeL … weet dan gewoon dat het in de Ardennen altijd bergop en bergaf gaat!

In elk geval, fietsen werkt ontspannend!

3. Paddenstoelen plukken tijdens de Indian summer

Niets beter dan een heerlijk pannetje champignons in deze tijd van het jaar! Je bent vast niet de enige die blij wordt van een betoverende wandeling onder een kleurrijk bladerdek op zoek naar eetbare paddenstoelen. Er worden talloze wandelingen georganiseerd onder begeleiding van een mycoloog om je in te leiden in de kunst van het plukken. Zoals wordt uitgelegd in dit artikel: “Er is niets wat beter lijkt op een eetbare paddenstoel dan een giftige paddenstoel”. Wees voorzichtig!

Om de kinderen te motiveren voor deze uitstap kan je hen vragen om op zoek te gaan naar de paddenstoel waar Grote Smurf woont. Grote kans dat het werkt! ?

Geniet van de laatste mooie dagen van het jaar in de Ardennen!

Het burlen van de herten? Een tochtje met de fiets? Een bosbad? Er zijn minstens 6 redenen om te genieten van deze mooie streek in september en oktober.

4. Geniet van toeristische attracties in openlucht

Sommige attracties zijn het hele jaar open, andere sluiten begin november of hebben aangepaste openingsuren. Geniet dus van de laatste mooie dagen om naar een dierenpark, een avonturenpark of een openluchtmuseum te gaan. Je vermijdt zo de drukte van de zomerdagen en oneindige wachtrijen.

Door te overnachten in een vakantiehuis van Ardennes-Etape kan je bovendien genieten van korting op 148 activiteiten in de Ardennen! What else?!

5. Een bosbad

De Indian summer is de ideale periode voor een boswandeling. Je kan prachtige landschappen aanschouwen en veel makkelijker dieren observeren want de blaadjes beginnen te vallen. Een vos op een open plek, een hert aan de rand van het bos of een reiger aan de oever van de rivier, hou je ogen (en oren) open: je bent niet alleen!

Oktober is eveneens het begin van het jachtseizoen. Wees dus gewaarschuwd. Jachtdagen worden over het algemeen aangekondigd aan het begin van publieke wandelpaden.

6. De laatste barbecue … of de eerste raclette

Sommigen willen nog een laatste keer genieten van het mooie weer en smullen van een lekkere barbecue in de tuin. Anderen willen je dan weer niet meer horen praten over grillpartijtjes en kijken al uit naar een heerlijke raclette … Je bent niet verplicht om de knoop door te hakken ? Wij hebben de ideale oplossing: gesmolten kaas op de barbecue! Lekker om te delen met vrienden of familie, vergezeld van een glaasje witte wijn, een biertje of wat appelsap. Overheerlijke momenten!

 

barbecue
herfst