Onze tips om deze winter te genieten van de Ardennen, ook zonder sneeuw

ardenne

Onze tips om deze winter te genieten van de Ardennen, ook zonder sneeuw

Je hoopte op sneeuw voor je verblijf in de Ardennen, maar er ligt geen? Geen paniek! Er zijn tal van manieren om de streek te verkennen tijdens de winter. Volg de gids en laat je leiden door het moment, met familie of vrienden, in de mooie natuur in haar winterslaap.

 

Geniet van de Ardennen bij winterse temperaturen!

Ontdek een leuke sportieve activiteit

Sportieve winteractiviteiten zonder sneeuw in de Ardennen? Zo zijn er veel! Er zijn de meer klassieke sporten zoals mountainbike waarmee je de streek kunt verkennen langsheen dorpjes, uitgestrekt groen en bossen. Maar er zijn ook activiteiten die vaak worden geassocieerd met de zomer, zoals varen op een rivier. Packrafting is een van de leukste uitdagingen die je kunt doen met familie of vrienden. Het concept komt uit Alaska en combineert wandelen en raften (varen op rivieren). Als je goed bent uitgerust en er komt een straaltje zon piepen, dan liggen ook verschillende looproutes en trails op je te wachten. Denk eraan om je hoofd te bedekken, waterdichte kledij aan te trekken, handschoenen te dragen en sportschoenen aan te doen die geschikt zijn voor inspanningen in het midden van de natuur.

©Trekking et voyage

Fluister in het oor van de paarden

Veel maneges in de streek bieden de mogelijkheid om een paar uur te gaan paardrijden in het bos. Onze goede raad? Ga ervoor! Er wacht je een wandeling in de vrije natuur. Informeer bij voorkeur bij de toeristische dienst naar de mogelijkheden en boek je ritje te paard bij erkende ruiters of maneges. Vaak werken ze met formules naar jouw wens en op jouw niveau.

Een wellnessmomentje na een verkenningstocht in de buitenlucht

Combineer een winterse of culinaire beleving met een moment van herbronnen bij het vuur of een duik in het verwarmd zwembad of de jacuzzi …

Ontdek het leven op een kasteel

Reis door de tijd en ontdek een of meer kastelen in de Ardennen! Bezoek het Kasteel van Lavaux-Sainte-Anne in de buurt van Rochefort, het kasteel van Bouillon of het kasteel van La-Roche-en-Ardenne. De streek bruist van de forten, de ene meer verschillend dan de andere. Er zijn er naar ieders smaak, ook voor wie er graag eens zou logeren om even te ontsnappen!

Verwen je smaakpapillen

Het goede leven in de Ardennen is algemeen bekend. Het moet gezegd dat het vloeibaar en culinair erfgoed van deze streek erg rijk is. Geniet van het seizoen om de lokale specialiteiten te proeven (kazen uit de streek, Ardense ham, wild, Gaumse paté, trappistenbieren, maitrank …) in restaurantjes, slagerijen of ambachtelijke brouwerijen! Het VVV-kantoor van de streek waar je verblijft kan je goede adresjes bezorgen om streekproducten te ontdekken ter plaatse of … in je vakantiehuis tijdens een kookworkshop of een aperitief met hapjes. Een culinaire wandeling, la Fromenade, is een leuke tip voor wie in de regio van Stoumont verblijft. Het concept? Reserveer een fondue (kaas uit de streek of chocolade), ga wandelen met een rugzak vol lekkernijen. Stop en geniet van de fondue waar en wanneer je wil, terwijl je geniet van het omliggende landschap.

Speel zoals de kinderen

De Ardennen hebben de kracht om mensen dichter bij de natuur te brengen en … bij zichzelf, welk seizoen het ook is. Zeker in de winter, wanneer we het gezellig kunnen maken na een (hyper)actieve zomerperiode. Spelletjes zijn een echte weldoener. Ze zorgen ervoor dat je allemaal samenzit, in een goede sfeer, maar zijn ook goed voor je ontwikkeling, om je logica aan te scherpen en de ouderdom af te remmen! De vakantiehuizen van Ardennes-Etape zijn vaak uitgerust met een biljart, kickertafel of allerlei gezelschapsspelletjes: geniet ervan! Als je liever een momentje voor jezelf neemt, lezen bij het vuur is de beste remedie tegen stress. Een boek lezen houdt ons brein in goede gezondheid. Tenzij je liever gaat ontspannen in een jacuzzi, hamam, sauna of verwarmd zwembad natuurlijk…

Geniet volop van de buitenlucht

Niets beter dan een goede dosis frisse lucht om je herboren te voelen, ver van alle dagelijkse beslommeringen. Enkele minuten wandelen in de buitenlucht helpt om in goede gezondheid te blijven. De voordelen: vitamine D opdoen en fysieke inspanning leveren in het daglicht. Ontdek 5 mooie wandelingen in de Ardennen om te doen bij koud weer!