Onze tips voor een geslaagde winterwandeling in de Ardennen

Een frisse adembenemende wandeling door de sneeuw staat vast op je bucketlist! Uren vol sneeuwplezier van sneeuwpoppen maken tot het vriendschappelijk sneeuwballengevecht … Prachtige momenten waar we zeker van kunnen genieten. Maar denken we ook aan de natuur? Hierbij onze tips om te genieten van een winterwandeling in de Ardennen door ook zorg te dragen voor al wat ons landje te bieden heeft.

Starten bij de voeten!

Een goede wandeling start met deftige wandelschoenen! Zeker in de winter wanneer de paden vol modder liggen en de kans groot is dat je eens een omweg moet maken door de vele plassen. Ook in de sneeuw zijn waterdichte wandelschoenen of sneeuwlaarzen met antislipzool aan te raden. Je in de sneeuw laten vallen en een sneeuwengel maken kan leuk zijn maar achterovervallen en je pijn doen is nooit een fijn moment van de dag. Goede schoenen dus!

Op naar de rug(zak)

Een rugzak is belangrijk voor verschillende aspecten. Als eerste, zodat je voldoende water, snacks maar ook zeker zakdoekjes kan meenemen. Met het temperatuurverschil komen die in de winter namelijk altijd van pas!

Handschoenen, een muts en extra paar sokken horen ook in de rugzak tijdens een grote sneeuwwandeling. Want met warme voeten, handen en hoofd kan je die pittige wandeling die je hebt uitgestippeld zeker aan!

En eindigen bij het hoofd

De winterdagen maken sneller plaats voor de avond, waardoor dat je weinig daglicht krijgt. Het is dus belangrijk om goed op tijd te beginnen met je wandeling en in je rugzak te bewapenen met een hoofdlamp. Wordt het al wat sneller donker in het bos? Geen stress, want jij hebt het licht meegenomen!

Een boost nodig van vitamine D? Ga op pad tussen 12u en 2 uur ’s middags voor het meeste zonlicht. Dit zijn dan ook de warmste uren van de dag dus ideaal om met de kleinste kinderen te genieten van de frisse buitenlucht. Nog een kers op de taart? Dit zijn ook meestal de uren waar je het minste volk zal tegenkomen want veel mensen zitten nog aan tafel, dus jij hebt de natuur voor jou alleen.

Samen uit samen thuis, dus ook je afval!

Maar de belangrijkste reden dat jij een rugzak meeneemt is uiteraard om je afval terug mee naar huis te nemen. Hier nog wat korte tips om helemaal niets te laten slingeren en onze Belgische natuur te behouden.

  • Zet een herbruikbare tas in je rugzak voor je picknick afval terug mee te nemen
  • Neem een draagbare asbak mee voor je sigarettenpeuken
  • Lust je graag een kauwgom? Gooi deze zeker niet op de grond, want die kan er wel 20 jaar blijven liggen. Neem een wegwerpbaar zakje mee voor al je restjes

Bewonder en bescherm de dieren

Als je muisstil bent kan je in de Ardennen verschillende dieren spotten, denk maar aan herten, everzwijnen, hazen, dassen of zelfs arenden. Het is dus uiterst belangrijk om op de bewegwijzerde paden te blijven zodat je niemand zijn huis stukmaakt en respect toont voor hun leefgebied.

Wist je dat de Ardennen ook vol zitten met bevers? Deze architecten bouwen de indrukwekkendste dammen die je kan tegenkomen tijdens je wandeling in Achouffe. Hier leven de bevers in, dus probeer ze niet stuk te maken maar bewonder ze vanop een afstand.

 

Een WIST-JE-DATJE

Wist je dat wandelpaden in de Ardennen enkel dienen voor wandelaars en kinderen met een fiets tot 9 jaar? Alle paden worden aangegeven: voor mountainbike zie je de pijlen met 2 bollen aan, voor wandelaars zijn dit vaak kleurcodes. Zie je vaak een witte en rode streep op de bomen? Dan ben je op een GR-route.

Een GR-route of Grote Routepaden zijn wandelroutes over een lange afstand die punt A en B verbinden en vaak meerdere landen kruisen. Wist je dat er wel 30 GR-routes door België gaan? Met de bekende GR 5 die heel België verbindt.

Verboden zone?

Staat er dat een weg verboden is? Respecteer dit dan voor je eigen veiligheid. Dit kan voor verschillende redenen zijn:

  • Zoals het afsluiten van een natuurgebied voor deze te beschermen (bv: De Hoge Venen die worden afgesloten door een toestroom van mensen)
  • Door een storm, waardoor er gevaarlijke takken naar beneden kunnen vallen
  • Of door de jacht

Vaak wordt er in België gejaagd van eind september tot 31 december, maar soms kan het dat dit wordt verlengd door een te grote populatie van één specifieke diersoort. Je kan alle informatie altijd terugvinden op de website van de gemeentes of in het bos de informatieborden over de jacht volgen.

Brood? Dat staat niet op mijn dieet!

Hoe graag je vogels en eenden een lekkere snack wil geven tijdens de wintermaanden, je voedt ze beter niet. Brood behoord namelijk niet tot hun eetgewoontes. Gooi je het brood in het water, dan begint deze te rijzen en komen er sneller bacteriën en ziektes in. Hier gaan ratten dan graag mee lopen, maar dat brengt dan weer ziektes op. Neem dus geen brood mee voor de eenden en vogels, maar neem granen of maïs mee. Veel beter voor hun dieet!

Ben jij nu klaar voor een sneeuwwandeling? Of zoek je nog wat leuke wegen om te volgen? Er begint een prachtige en pittige wandeling in het besneeuwde gebied van Achouffe. Ben jij meer voor de winterfun met een panoramisch uitzicht? Ontdek onze 5 mooiste winterwandelingen in de Ardennen.

Na een lange wandeling door de sneeuw opwarmen voor de open haard of bubbelen in de jacuzzi?

Ontdek onze vakantiehuizen met wellness om na de inspanning volledig te kunnen genieten van de ontspanning.

Fijn verblijf gewenst!

balade
Balade hiver ardenne
Balade neige
neige