Weekendje weg naar Spa: ontdek 3 manieren om lichaam en geest te ontspannen

Het kuuroord Spa is de ideale plek om te ontspannen in de Ardennen. Deze stad vindt zichzelf opnieuw uit en heeft mooie verrassingen voor jou in petto, ver van de traditionele clichés. Thermen, trail, wandelen, … drie manieren om te relaxen en te genieten van de natuur in Spa.

De weg die leidt naar Spa is al een reis op zich. Geef je ogen de kost (voorzichtig als je achter het stuur zit!), zet je raam op een kiertje en laat de Ardense natuur binnenkomen. Eenmaal aangekomen, word je overmeesterd door de belle-époquesfeer die hier nog in de lucht hangt, een weelderige periode voor de thermen. En daarna …

Gun jezelf een bronkuur van de bovenste plank in de Thermen van Spa

Spa is een van de oudste kuuroorden van Europa. De bloei begon in de 16e eeuw. In de loop der jaren waren er ook onzekere tijden, want in de ene periode kwamen er vooral grote wereldleiders op bezoek, en in de andere het Duitse leger.

In 1717 verbleef de tsaar Peter de Grote in de thermen, tijdens de bloeiperiode van de stad. Het gebouw waar zich nu de belangrijkste waterbron bevindt, draagt sindsdien zijn naam: de Peter-de-Grotebron (le Pouhon Pierre-le-Grand in het Frans).

Ook Casanova behoort tot de bekendste kuurgasten van Spa. Hij zei het volgende over zijn verblijf (in “Histoire de ma vie”): Spa, […] dit verblijf waar, namens ik weet niet welke conventie, alle staten van Europa een keer per jaar naartoe kwamen om duizend gekke dingen te gaan doen; heb ik de mijne gedaan zoals iedereen. […] voor zaken, voor intriges, om te spelen, om de liefde te bedrijven en ook om te spioneren. ”

Vandaag zijn de Thermen van Spa vooral bedoeld voor tijdgenoten en jonge mensen. Je hoeft zeker niet te behoren tot de hogere klasse om naar hier te komen! De stad Spa heeft zich onlangs aangesloten bij Les Accros du Peignoir, een beweging die de kuuroorden doet herleven en moderniseert met artistieke evenementen en een vleugje humor. Los daarvan zijn de infrastructuren geschikt voor alle leeftijden en bieden ze zelfs een programma voor jonge mama’s met hun baby.

Maar wat zit er dan in dat water van Spa?

Het thermale water van Spa is van nature koolzuurhoudend en ijzerrijk, een ruwe uiting van de Ardense natuur. Drink ervan aan de hoofdbron in het centrum, “le Pouhon”, en je zal verrast zijn door de karakteristieke smaak. De verschillende behandelingen op basis van thermaal water in de thermen zijn goed voor de huid, de gewrichten, fysieke en mentale ontspanning, enz.

Behandelingen en plezier: de thermen voor iedereen

Je kan hier terecht voor een meerdaagse kuur met doelgerichte behandelingen zoals een “koolzuurbad” (een warm bad met koolzuurhoudend water) en een “turfbad” (modder van hier, heel goed voor de huid). Geen tijd of budget? Kom dan een dagje of een avond genieten van de Thermen van Spa. In de binnen- en buitenbaden en de sauna- en hamamruimtes vind je ongetwijfeld de ontspanning die je zoekt.

Thermen met een uitzicht

Wat mee deel uitmaakt van de onmiskenbare charme van de thermen, dat is hun ligging: bovenop een heuvel. Vanuit het buitenbad krijg je het hele jaar door een fenomenaal uitzicht op de omliggende natuur.

Neem de tijd om je emoties volop te beleven

Kies voor een vakantiehuis in de streek rond Spa en ontdek in alle rust wat de Fagne en de Ardennen je te bieden hebben. Verblijf hier met familie of vrienden, ook dat is ontspannen!

Geef het beste van jezelf tijdens een legendarische loopwedstrijd met een record aan hoogtemeters, Crêtes de Spa

Al 40 jaar lang brengt deze sportieve uitdaging jaarlijks een massa atleten uit België en het buitenland samen in Spa. Bijna 4 000 personen geven het beste van zichzelf tijdens Crêtes de Spa, een legendarische loopwedstrijd van 21 km, een zware maar fantastische klassieker in zijn genre. Zowel pro’s als amateurs gaan volledig voor deze veeleisende uitdaging met een stevig aantal hoogtemeters: de route loopt via de skipiste “Thier des Rexhons” en bevat ook de klim “Bois de Cherville”. Crêtes de Spa vindt nu eenmaal plaats in de steilste regio van België (het hoogste punt van het land, het Signaal van Botrange, ligt hier niet ver vandaan).

Sporter in wording? Kies dan voor de meer toegankelijke Run van 10 km of Walk (10 of 21 km).

Ben je echter helemaal in topvorm en wil je je grenzen verleggen, dan is de Trail Run (32 of 55 km) iets voor jou.

Welke uitdaging je ook kiest, je zal voldaan terugkeren: je geheugen zit vol mooie landschappen, je hoofd is leeggemaakt, je spieren doen pijn, dat is zeker, maar je lichaam is weer opgeladen met nieuwe energie (zodra de vermoeidheid weg is ;p). Want een trail, loopwedstrijd of lange wandeling doen, is een uitstekende manier om je zorgen te vergeten en te focussen op het hier en nu.

Tip

Aarzel niet om te kiezen voor een uitdaging die je op het eerste gezicht makkelijk lijkt. Zo kan je genieten van prachtige landschappen zonder helemaal aan het einde van je krachten te zijn. En je bent natuurlijk vrij om de challenge volgend jaar wat moeilijker te maken!

Lopen, kleintjes, lopen

Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen op een zachte manier kennis maken met de loopsport op het Kids Run parcours (1 of 3 km).

Ga op safari in de Ardennen en laat je verrassen door de Fagne in het Domein van Bérinzenne

Het Domein van Bérinzenne is een all-in-one natuurdomein waar je heerlijk kunt ontspannen én van alles kunt ontdekken! In dit park met vijver op de heuvels rond Spa kan je luieren in de rustige natuur. Een observatietocht waarbij je vanop grote hoogte de omgeving kunt bewonderen (kom zeker ook eens kijken bij zonsondergang!). De Fagne strekt zich hier uit tot zover je kan kijken en ziet er elke keer verrassend anders uit: verdronken in de mist, rillend na de regen, stralend in de zon, … soms heeft deze streek zelfs iets weg van de savanne.

De Fagne is een unieke biotoop in België, verandert voortdurend en lijkt bijna exotisch. Maar er is één constante: de mysterieuze sfeer waarmee je wordt omhuld bij de eerste aanblik. Laat je overspoelen door het gevoel dat dit het einde van de wereld is. Er is niets beters om het hoofd leeg te maken en (opnieuw) te verbinden met jezelf en de natuur.

Wandelingen in overvloed

Het Domein van Bérinzenne telt bijzonder veel wandelmogelijkheden. In of rondom het park kan je genieten van ontspannende, maar ook leerrijke parcours. Veel van deze wandelingen zijn geschikt voor families: een didactische wandeling over de bomen bijvoorbeeld (voel zeker eens aan de schors die bij alle bomen verrassend anders aanvoelt), of een route die je leert hoe je de natuur het beste kan beschermen. Het domein is ook de vertrekplaats van een leuke wandeling over de bekende houten vlonders van de Fagne, met een redelijke afstand die geschikt is voor gezinnen met jonge kinderen (4 km).

Een museum om nog meer te ontdekken

Zet je verkenningstocht door de natuur met de hele familie voort in het Musée de la Forêt et des Eaux. Vragen, zoektochten en interactieve modules maken kinderen (en volwassenen) bewust op een speelse maar ernstige manier.

Wat verder ligt het meer van Warfaaz

Beleef een leuke dag rond het meer van Warfaaz: wateractiviteiten, wandelingen of fietstochten rond het meer.

In Spa krijg je het hele jaar door de kans om (opnieuw) evenwicht te vinden dankzij de weldaden van de Ardense natuur.

Volg ons via Facebook!

Blijf je graag op de hoogte van onze nieuwe vakantiehuizen, de mooiste wandelroutes, het laatste nieuws over de Ardennen en neem je graag deel van super wedstrijden? Volg ons dan op Facebook! Hoe meer zielen, hoe meer vreugd !

Berinzenne
Crètes de Spa
Run
spa
trail