Winter in de Ardennen: tijd nemen voor jezelf, dicht bij huis!

hiver cocoon

Winter in de Ardennen: tijd nemen voor jezelf, dicht bij huis!

De koude en het gebrek aan daglicht zijn weer dagelijkse kost. Dat geeft je zin om gezellig bij het vuur te zitten of je te verwarmen in de sauna. Laat je verleiden! Je lichaam heeft er nood aan. Maar je lijf heeft ook nood aan zuurstof en contact met de natuur, zelfs in de winter. Goed nieuws: beleef een weekend in de Ardennen en er wordt aan al je noden voldaan!

 

Voor een opkikkertje in het putje van de winter, is er niets beter dan een weekendje weg dicht bij huis met je vrienden of familie. Ontdek hier onze ideetjes om te cocoonen in de Ardennen.

Samenzijn rond het vuur

Vuur in de open haard, dat zorgt niet alleen voor warmte in je huis maar ook in je hart. Een houtvuur brengt een aangename sfeer in je verblijf, zo zacht als katoen.

? Come on, baby, light my fire ?

Hoe steek je het vuur snel en goed aan? Hier twee tips om je op weg te helpen:

  • Vuur heeft lucht nodig (zuurstof om precies te zijn): open de ventilatieklep van de kachel/cassette en stapel de houtblokken met wat tussenruimte (zoals een Kapla®-toren of een tipi ;p).
  • Vuur heeft een starter nodig: verwacht niet dat je een groot houtblok kunt aansteken met een lucifer of een stukje krantenpapier. Aanmaakhout is onmisbaar om vlammen te krijgen en een voldoende hoge temperatuur te bereiken om de houtblokken in brand te steken. Een aanmaakblokje (bestaat ook biologisch) kan hulp bieden. Het maakt minder rook dan krantenpapier.

Laatste advies: sluit de cassette zodra het vuur aan is voor de veiligheid en de kwaliteit van de verbranding.

Gesmoord aperitief

Geen kachel in je vakantiehuis, maar wel een vuurkorf of een barbecue op het terras? Helemaal goed! Geniet van het aperitief met een dikke trui, origineel en gezellig.

Ga minstens een uur per dag naar buiten

Je lichaam en geest hebben het hele jaar door zuurstof nodig. Of met andere woorden: ze hebben tijd in de openlucht nodig. Ga dus naar buiten zodra je kan! Enerzijds haal je er een frisse neus mee, en dat is nodig want we brengen dit seizoen allemaal veel tijd binnen door. Anderzijds, kan je bij een heldere hemel heel wat vitamine D opdoen, noodzakelijk voor je conditie (en de groei van de kinderen). De buitenlucht is ten slotte ook een boost voor het immuunsysteem.

Hoor je de sneeuw kraken onder je voeten? Als je geluk hebt, kan je de Ardennen ontdekken onder een witte mantel. En zelfs zonder sneeuw wordt de Ardense natuur regelmatig gehuld in een laagje ijs, wat van elke wandeling een magische belevenis maakt.

Doe zoals een ui

Wat doe je aan voor een winterwandeling? Doe beter enkele dunne laagjes aan boven elkaar dan 1 dikke, zoals een ui. De luchtspleten tussen de lagen isoleren tegen de kou en beperken transpiratie.

Voorzie voor een verblijf in de Ardennen tijdens de winter:

  • Warme en waterdichte laarzen. Laarzen zijn dit seizoen handiger dan stapschoenen want ze verwarmen je kuiten en zijn aangepast aan een drassige of besneeuwde ondergrond. Als je geen winterlaarzen hebt, hoef je niet te veel te investeren: kies voor laarssokken (goedkoop en makkelijk te vinden in elke schoenenwinkel) of skisokken waarmee je in je klassieke rubberlaarzen kunt glijden, die het voordeel hebben waterdicht te zijn, ook al zijn ze niet zo warm. Zodra je voeten warm en droog zitten ben je helemaal klaar voor een mooie wandeling!
  • Sjaal, handschoenen, muts. Het winnende trio om warm te hebben in alle omstandigheden want het zijn de ledematen die het snelste kou vatten.
  • Een warme, water- en winddichte jas, want je bent nooit veilig voor de grillen van het weer in België en in de Ardennen is het in de winter vaak nog kouder dan ergens anders.
  • Een skibroek voor de kinderen. Kinderen hebben het snel koud. En als het sneeuwt willen ze vast en zeker door de poedersneeuw rollen (dat begrijpen we!). Heb je dit niet in huis? Je kunt er een lenen of tweedehands zoeken. Noodoplossing: een paar kousenbroeken onder een grote broek … En dat kan natuurlijk ook voor volwassenen!

Verwen jezelf voor de winter

De winter is een magisch seizoen in de Ardennen. Of de lucht nu blauw of grijs is, het is fantastisch. Bovendien is het hier rustig, zijn de prijzen zacht en is dit het goede moment om te cocoonen met je familie of vrienden en je hart vol te laten met liefde.

Doe je smaakpapillen een plezier

Het is niet voor niets dat kookkunst tegenwoordig in is. Lekker eten is goed voor lichaam en geest, dat mag je je dus niet ontnemen!

De winter is het seizoen van de voedzame gerechten om te delen: stoofpotjes, raclette, tartiflette, fondue … Verwen jezelf tijdens je verblijf.

Goed eten, goed slapen

Het is bewezen, we slapen beter met een lichte maag. Plan “vette” maaltijden dus ‘s middags, dat is beter voor je lijf en geeft je meer zin in een wandeling na het eten.

Hou je het feestmaal liever voor s’ avonds? Maak de maaltijd dan wat lichter voor meer plezier: voeg wat seizoensgroenten toe aan je bereiding. Doe bijvoorbeeld wat blokjes selder in je tartiflette. Ja, dat wijkt af van de traditie, maar het vergroot je creativiteit, en zeker als het lekker is!

Andere ideetjes: een Oosterse fondue in plaats van een fondue bourguignonne, of raclette met een lekkere witloofsalade …

Mmmmm!

Rust voor ogen en oren

Licht- en geluidshinder zijn verankerd in ons dagelijks leven. Geniet dus van je verblijf om je zintuigen eens te verwennen. Deze tijd van het jaar doen we overdag vaak licht branden. Steek in je gîte beter een schemerlampje aan dan een plafondlamp die de ruimte kleiner maakt en vaak te fel verlicht. En waarom neem je niet wat kaarsjes mee voor een diner bij kaarslicht?

Verzorg daarnaast ook de geluidssfeer van je verblijf. Wat de oren waarnemen beïnvloedt het humeur. Breng een draagbare luidspreker mee en deel je favoriete playlists. Al dansend wakker worden, tafelen met zachte jazz, kletsen met wat piano op de achtergrond of zich uitleven op retro dancehits … Muziek zet de toon van je verblijf.

Knuffel een boom

Nee, niemand zal je uitlachen. Omarm een boom en je zal het begrijpen: rechtstreeks fysiek contact met de natuur heeft een enorme kracht om te herbronnen. Neem de tijd tijdens je wandelingen! De tijd om het mos aan te raken, de geuren in de ademen, de ogen te sluiten, te luisteren naar het bos, de dieren, het geritsel van de bomen, … Dat heet een natuurbad nemen en is superheilzaam voor de moraal. De Ardennen zijn het bosgebied bij uitstek in België, het is dus de ideale plek om het uit te testen.

DIY met de kinderen

Verzamel de kleurrijkste, grootste, gekste blaadjes en laat ze drogen (bijvoorbeeld onder een dik boek). Als je terug thuis bent, hang je de blaadjes met houten wasknijpers aan een lange draad om een leuke versiering te maken die je doet denken aan je verblijf in de Ardennen.

Ont-span

Veel van onze vakantiehuizen beschikken over een wellnessruimte, sommige klein, andere groot, de ene rustiek, de andere hedendaags. Sauna, hamam, jacuzzi … Er is voor ieder wat wils. Een moment om lekker op te warmen in de winter? Zalig!

Echt welzijn

Een sessie in de sauna, hamam of jacuzzi heeft positieve effecten op je conditie. De droge warmte van de sauna kan je lichaam versterken (conditio sine qua non: een frisse douche nemen achteraf … wees niet bang, het doet echt deugd!). De vochtige warmte van de hamam laat je dan weer beter ontspannen. Zweten door de warmte van de sauna of de hamam reinigt bovendien de huid en verwijdert gifstoffen.

En de jacuzzi? De bubbels geven je een massage die de spieren onmiddellijk laat ontspannen … zalig na een boswandeling in de frisse lucht!

Een gouden regel: doe sessies van maximaal 15 minuten en luister vooral naar je lichaam.