Bierroute in de Ardennen - Deel 1

Voor de liefhebbers van een heerlijk biertje hebben de Ardennen heel wat in petto. We zetten de essentiële haltes op een rijtje voor een trip door de mooie Belgische Ardennen. Laat het smaken!

 

Bierroute in de Ardennen

Ontdek de Ardennen op een originele manier. Deze keer geen overzicht van de mooiste panoramische uitkijkpunten of een lijst met de beste zwembaden in de regio van de Ardennen.

Wat hebben we wel voor u in petto? Een ontdekkingstocht door de Belgische Ardennen, die volledig in het teken staat van de lekkerste bieren. U kent ze wel, de trappist van Rochefort of Chimay, een frisse La Chouffe of een gouden Malmedy Tripel.

Voor uw gemak zetten we de verschillende haltes op de bierroute uit op een kleine landkaart. Zo krijgt u meteen een duidelijk beeld van waar u als bierliefhebber in de Ardennen het best terechtkunt.
Halte #1: Abdij van Val-Dieu

De abdij van Val-Dieu is gelegen in Aubel, in het heuvelachtige Land van Herve, en werd doorheen de eeuwen meermaals vernield. De brouwerij werd in het voormalige monnikenklooster weer opgestart in 1997.

Welke bieren heeft de abdij van Val-Dieu voor u in de aanbieding?
- Val-Dieu Blond: licht troebel met een rijk parfum en een alcoholgehalte van 6%;
- Val-Dieu Bruin: mout- en een koffie-chocoladearoma en een alcoholgehalte van 8%;
- Val-Dieu Tripel: pittig blond, met een mooi evenwicht tussen hop en mout, bitterheid en zachtheid, met een alcoholgehalte van 9%.


Halte #2: Brouwerij van Bellevaux

Fijnproevers mochten in 2012 kennismaken met het nieuwste bier van de Brouwerij Bellevaux: de Bellevaux Tripel. Dit sterkere bier moest tegemoet komen aan de vraag van de klanten en is daar sinds de lancering met glans in geslaagd. De eigenaars zijn echte bierliefhebbers en geven de bezoekers graag een rondleiding met uitleg over de installaties en het brouwproces.

De verschillende bieren van de Brouwerij van Bellevaux in Malmedy:
- Bellevaux Brune: kastanjebruin bier met een zachte en volle smaak en een alcoholpercentage van 6,8%;
- Bellelvaux Blonde: goud-blond en het populairste bier van Bellevaux, met een uitstekend evenwicht tussen zoet en bitter en een alcoholgehalte van 7%;
- Bellevaux Blanche: een fris en fruitig witbier voor in de zomer, een uitstekend aperitief met een alcoholpercentage van 4,8%;
- Bellevaux Black: ontwikkeld met de hulp van een Engelse brouwer, met Belgische mouten en Engelse hop, een alcoholpercentage van 6,3%;
- Bellevaux Tripel: fris, goudkleurig bier met een lichte sinaasappeltoets en een alcoholpercentage van 9%.

Zin om tijdens uw bierparcours wat frisse lucht op te snuiven? De brouwerij ligt vlak bij het natuurpark van de Hoge Venen, de ideale plek voor een stevige wandeling.


Halte #3: Brouwerij Achouffe

Het kaboutertje van La Chouffe is ondertussen wereldberoemd. Brouwerij Achouffe in Houffalize bracht voor de eerste keer in 1982 een brouwsel op de markt. Het succes van La Chouffe bleef niet uit. Ondertussen exporteert deze Ardense brouwerij naar meer dan twintig landen in de wereld.

Hoe ziet het assortiment van Achouffe eruit?
- La Chouffe: blond, fruitig bier met koriander gekruid en een lichte hopsmaak (alcoholpercentage van 8%);
- Mc Chouffe: bruin bier met een fruitige smaak en een licht bittere bijsmaak (8% alcohol);
- Houblon Chouffe: een blonde ‘Indian Pale Ale’ met een uitstekende balans tussen bitter en fruitig en een alcoholpercentage van 9%;
- Chouffe Soleil: verfrissend, blond speciaalbier met fruitige smaak (alcoholgehalte: 6%);
- Chouffe Bok: dit bruin seizoensbier wordt speciaal voor de Nederlandse markt gebrouwen (6,66% alcoholgehalte).


Halte #4: Brouwerij van Orval

De brouwerij van Orval bevindt zich op het domein van de abdij in de provincie Luxemburg, op een steenworp van de Franse grens, en is thuis van het wereldberoemde trappistenbier Orval. De brouwerij is enkel te bezoeken tijdens de jaarlijkse opendeurdagen. De abdij is wel in juli, augustus en september te bezoeken en het domein is uitermate geschikt om even rond te slenteren en te genieten van de rust.

De productie van Orval is beperkt en de heerlijke trappisten zijn dus niet zomaar ongelimiteerd te verkrijgen in de winkel. De opbrengst van de brouwactiviteit wordt volledig besteed aan sociale projecten en het onderhoud van abdij en domein.


Klik hier voor deel 2 van onze biertocht door de Belgische Ardennen.


Copyright Photos - Alain Vande Craen, Brasserie de Bellevaux, Brasserie d'Achouffe, Abbaye d'Orval, Brasserie de Bocq, Abbaye de Maredsous