Kristalfabriek Val-Saint-Lambert

Het kristal van Val-Saint-Lambert in Luik is beroemd over de hele wereld. Langs de fabriek is er een winkeltje waar allerlei kunstobjecten en gebruiksvoorwerpen te koop zijn. Geleide bezoeken aan de fabriek zijn mogelijk en er is ook een restaurant.  

Kristalfabriek Val-Saint-Lambert

In de kristalfabriek van Val-Saint-Lambert in Seraing bij Luik worden vazen, serviezen, juwelen en nog tal van andere voorwerpen uit kristal geproduceerd. De afgewerkte kristalproducten die Val-Saint-Lambert verlaten, genieten een ijzersterke reputatie en zijn bekend over heel de wereld.

Tijdens het bezoek aan de fabriek krijgen bezoekers de glasblazers aan het werk te zien. Ter plaatse produceert de glasblazer een voorwerp (een glas, een schaal of een kunstobject) van begin tot einde.

Het lawaai in de fabriek maakt dat de uitleg van de gids niet altijd perfect verstaanbaar is, maar u krijgt de kans om uw vragen nadien te stellen. Het is warm in het atelier maar de temperatuur is draaglijk.

Daarna ziet u een houwer en een etser aan het werk. Zij bewerken het materiaal om het afgewerkt product zijn cachet mee te geven.

De prijzen van de stukken van Val-Saint-Lambert zijn uiteraard behoorlijk hoog, maar er bestaan verschillende manieren om goedkoper één van de creaties op de kop te tikken. De makkelijkste manier is om voorwerpen met een productiefoutje te kopen (onzichtbaar met het blote oog voor de gewone bezoeker) die met 25 procent korting over de toonbank gaan. Deze voorwerpen krijgen een stempel ‘Val-Saint-Lambert S’: de S staat voor de lagere kwaliteit van het eindproduct.


Minpuntje van de redactie

Wij vinden de prijs van de gids aan de hoge kant, vooral omdat bezoekers al de volle prijs voor de rondleiding moeten betalen. De prijs van de gids komt daar bovenop.


Copyright Photos - Cristallerie du Val-Saint-Lambert