Samenvloeiing van de twee Ourthes

Ardennes-Etape a essayé un des itinéraires pédestres de Houffalize pour vous ! Et on a pas choisi le plus facile : ce n'est pas du dévouement ça ?  

Wandeling 2:Het samenvloeien van de twee Ourthes (bewegwijzering: rode rechthoek)

9.7 km – 3 uur – Lus met vertrek in Engreux

Een wandeling van 9,5 km met een duurtijd van 3 uur en aangekondigd als moeilijk. Ook aangekondigd als zeer mooi, wat onze nieuwsgierigheid aanscherpte. We hebben deze gemaakt in volle winter: geniet van het uitzicht! Op het programma: een afdaling naar de Ourthe, een kleine omweg om een prachtig gebied te ontdekken, rechtsomkeer en een wandeling langs het water naar de plaats waar de Oostelijke en de Westelijke Ourthe elkaar ontmoeten. Nadien terug naar de beschaving langs het laatste deel van de route.

Het begint zoetjesaan langs een geasfalteerde weg die erg snel de « moderne » beschaving verlaat en u langs prachtige landschappen voert. Vervolgens daalt u af naar de Ourthe en ontdekt u een kleine dam met een vistrap.

Eens u het water bent overgestoken voorziet de wegbeschrijving een heen en terug naar de eilandjes in de Ourthe. Vanaf daar loopt de bewegwijzering een beetje door elkaar. Volg de blauwe ruiten (in plaats van de rode rechthoeken zoals was aangekondigd, wij hebben deze tenminste niet gezien). Wanneer u aan het einde van het pad bent aangekomen kunt u deze bewegwijzering volgen. Op het einde van de doodlopende weg stelt deze u voor een hoogte te beklimmen (zeer steil!), in plaats van op onze passen terug te keren naar de dam zoals voorzien. Op die manier verkort u het traject. De eigenlijke wandeling terugvinden is erg makkelijk vermits de brug waar u moet zijn te zien is « op 13 uur ».

Het tweede deel van de wandeling volgt de oever van de Ourthe. U loopt er in de schaduw, ideaal dus als bescherming tegen de zon in de zomer. Nadien worden de zaken een beetje ingewikkelder: het wordt steil!
Bij de samenvloeiing van de twee Ourthes werd het centre ADEPS (BLOSO-centrum, een centrum voor sportieve vakanties) ingericht. U volgt dan de oostelijke Ourthe. Het vervolg van het parcours is een beetje minder aangenaam omdat u langs een straat loopt (weliswaar een doodlopende, maar wel een straat).

Wat we waardeerden tijdens deze wandeling:

- de goede bewegwijzering, op en kleine uitzondering na.
- De uitzichtpunten, veel in aantal en prachtig in de winter, dus zeker ook in de zomer.
- De omgeving is schitterend en de aanwezigheid van de mens beperkt tot een minimum.
- Tijdens de winter: de Ourthe is bevroren: een indrukwekkend en verbazend fenomeen (Ja, misschien zijn we snel onder de indruk) Onder druk van de verschillende ijsplaten maakte ze een heel speciaal lawaai…
- De wandeling wordt aangekondigd als moeilijk. Dit is zo, maar toch echt wel doenbaar. 

 

Copyright foto's: Ardennes-Etape