Onze website maakt gebruik van cookies. Door verder te surfen gaat u akkoord met ons cookie-beleid.
  • NL

Kanaal van Bernistap

In 1815 zag een doldwaas project het levenslicht: de Maas met de Rijn verbinden via de Ourthe en de Moezel ...

 

Het kanaal van Bernistap

In 1815 maakte België nog deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden. De suzerein, Willem de 1ste van Oranje-Nassau wou zijn grondgebied rijk maken. Er werden talrijke initiatieven genomen om de economische ontwikkeling te verzekeren van het huidige Nederland, België en het Groothertogdom Luxemburg.
Een groot project zag het daglicht: de Maas met de Rijn verbinden via de Ourthe en de Moezel.

In 1829 gingen de werken van start in Buret. Honderden arbeiders groeven in grond en rots om een ondergronds gewelf van 2,5 km lang en 400 m hoog te bouwen. De werken vorderden met 2 meter per twee weken.

Maar in 1830 veranderde de Belgische revolutie de politieke agenda.
België werd onafhankelijk terwijl het huidige Groothertogdom eigendom van Nederland bleef. Vanaf 1847 werden de werken stopgezet en de twee kanaalingangen werden nooit met elkaar verbonden.

Vandaag kunt u een gratis verklarende brochure vinden bij de Dienst voor Toerisme van Houffalize. Er wordt u een wandeling van 15 km aangeboden tot de ontdekking van de kanaalingang waar er, het moet gezegd zijn, niet veel meer overblijft. Als u de wandeling van de dienst voor Toerisme niet wil afleggen, volg dan de aanduidingen hieronder.

Wegbeschrijving:
Op de weg van Tavigny naar Buret vindt u de aanduiding Bernistap links. Volg deze weg. Snel komt u bij een boerderij. Parkeer daar. Een paneel aan de rechter kant geeft het kanaal van Bernistap aan en drie stappen verder kunt via een kleine opening in de omheining het onderhout in: op weg voor een wandeling van 15 minuten maximum om het kanaal of wat er nog van overblijft te gaan ontdekken …
Copyright foto's: droits réservés

De toeristische informatie is louter informatief. In geen geval kan Ardennes-Etape verantwoordelijk worden gehouden voor foute of achterhaalde informatie.