Wéris

Wéris werd opgenomen op de lijst van de 21 mooiste dorpjes van Wallonië: klein maar aangenaam om wonen. Het is het ideale kader voor een wandeling op de buiten, op ontdekkingstocht naar de dolmens en de megalieten uit de streek.

 

Wéris, een mooi dorp.

Wéris kreeg het label van een van de 21 “mooiste Waalse dorpen”. Het is klein, maar het leven is er zeer aangenaam. Bovendien vormt het de ideale omgeving voor een wandeling door de velden, op zoek naar dolmens en megalieten. Tijdens de wandeling komt u langs twee dolmens en meer dan 20 menhirs, die over een afstand van 8 km verspreid staan. Dit is de grootsteverzameling die in België ooit werd gevonden, en ze is echt uniek. Ga zeker eens kijken naar de noordelijke en zuidelijke hunebedden, de menhir Danthine, de Pierre Haina (witte menhir) of het Duivelsbed (Lit du Diable).

U kunt in het dorp ook terecht in twee informatiecentra: het ene is gewijd aan de megalieten, het andere, het tentoonstellingscentrum, herbergt jaarlijks telkens een andere tentoonstelling, verspreid over drie zalen. Na de tafelkunst in de 19de eeuw, de versterkte burchten, het geheim van de dolmens of nog, de geschiedenis tussen strip en werkelijkheid, staan dit jaar de runderen in de schijnwerpers, in de retrospectieve “L’Ere Vache” (het koetijdperk).

Maak ook eens een ommetje langs de 11de-eeuwse romaanse kerk, gewijd aan Sint-Walburge. Ga naar binnen en geniet er van de koelte binnen deze muren en van de fraaie kunstwerken. Bij wijze van afsluiter kunt u het kasteel en de bijbehorende boerderij, uit 1684, bezoeken. Voor de kalkstenen boerderijen werd zandsteen met vakwerk gecombineerd. In het dorp bevindt zich ook de oude steengroeve van Poudingue. Met de zeer harde steen die daar werd ontgonnen, werden de huizen van het dorp gebouwd, die nu door groen overwoekerd zijn.

Tweetalige rondleidingen leren u al wat u wilt over de megalietensite. Dit circuit doet ook de kerk aan. Meer inlichtingen krijgt u in het tentoonstellingscentrum.
 

Wéris en zijn dorpen

 

 Copyright foto's: Ardennes-Etape