Heb je al gehoord van de blog “Les Sentiers du Phoenix” (De paden van de feniks)? Het is een blog van eigen bodem over de sportieve exploten van iemand die hartstochtelijk begaan is met de natuur en in het bijzonder met de Ardennen. Tot mijn groot genoegen heb ik met Julien Libert, de avonturier die achter deze leuke blog schuilgaat, kunnen spreken om een beetje meer over hemzelf te weten te komen.

Julien Libert is historicus van opleiding en werkt bij de Federatie voor Toerisme van de Provincie Namen. Hij is zodanig gepassioneerd door trailrunning en buitensporten dat hij besloten heeft er een blog aan te wijden « Les Sentiers du Phoenix ». Naast advies voor sporters vindt men er ook verslagen over zijn avonturen en impressies over de Ardennen, zijn geliefkoosd trainingsgebied. Ik heb hem enkele vragen gesteld om meer over deze passies te weten te komen.

Hoe ben je ertoe gekomen om met een blog te beginnen?

Mijn loopwedstrijden liggen aan de basis van deze blog. Als historicus heb ik altijd graag geschreven. Ik hield een schriftje bij met de verslagen van mijn wedstrijden. De titel luidde “De Paden van de Feniks”. Beetje bij beetje is dat handgeschreven schriftje uitgegroeid tot een heus project en geëvolueerd tot mijn blog. Ik kan er mijn verschillende passies botvieren. Ik schrijf intussen over meer dan alleen maar loopwedstrijden. Ook mijn verbondenheid met de natuur en de wouden van de Ardennen komt aan bod. Tegenwoordig ben ik geneigd om eerder over reizen, avontuur en expedities te schrijven. Mijn lezers bleken daarin namelijk meer geïnteresseerd te zijn.

© Julien Libert / Sentiers du Phoenix

Wat vind je zo aantrekkelijk aan het trailrunning?

Net zoals bij wandelen, ontdek je nieuwe speelterreinen, nieuwe plekjes en nieuwe bestemmingen. Het voordeel van hardlopen is dat je sneller gaat dan wanneer je wandelt en je kunt dus zowel in de bossen als in de bergen meer ontdekken. Je kunt met andere woorden ten volle genieten van al het schoons dat je omringt, van de panorama’s, de landschappen en zo veel meer.

© Julien Libert / Sentiers du Phoenix

© Julien Libert / Sentiers du Phoenix

Hoe omschrijf je jouw relatie tot de natuur?

Alleen al in de open lucht zijn is voor mij een weldaad, het is een vorm van verbondenheid met iets heel eenvoudigs dat ons omgeeft en dat voor iedereen en altijd toegankelijk is. Het belang van onze verbondenheid met de natuur is overigens wetenschappelijk en filosofisch bewezen. Dat motiveert me. Dat is mijn reden van bestaan: buiten zijn, nieuwe dingen ontdekken. Ik moet gewoon naar buiten, en niet alleen om te lopen, maar ook om te wandelen, te trekken en om te werken, want ik werk ook in het bos. Ik voel me heel erg aangetrokken tot de natuur en de dieren. Ik heb trouwens een paard en vaak voel ik de drang om samen met hem eropuit te trekken.

© Julien Libert / Sentiers du Phoenix

© Julien Libert / Sentiers du Phoenix

Je bent afkomstig uit Namen, maar je komt graag naar de Ardennen. Waarom?

Ik train vaak in de Ardennen omdat ik van deze streek hou. Ik heb er een bijzondere band mee. Waarom? Moeilijk uit te leggen, maar ik voel me er erg goed. Ik heb geluk dat ik dankzij mijn blog de gelegenheid heb om wat meer dan vroeger te reizen en nieuwe bestemmingen te ontdekken, maar telkens wanneer ik terugkom, ben ik blij in de Ardennen trektochten te kunnen maken. Ik vind echt dat deze regio te weinig gekend is en dat men haar niet genoeg naar waarde schat.

© Julien Libert / Sentiers du Phoenix

Wat is je droom op het vlak van sportieve uitdagingen?

Ik hou ervan om mezelf te overtreffen en ik probeer dat ook in mijn blog weer te geven. Op dit ogenblik droom ik meer van grote oversteken te voet, op ski’s of op sneeuwraketten (zoals bijvoorbeeld de oversteek van Groenland, of van de Svalbard) dan van wedstrijden. Ik zou weer wat meer de noordelijke regio’s willen opzoeken. Ik heb er echt mijn hart verloren.

Wat de Ardennen betreft, kan ik nog vermelden dat ik word gesponsord door een merk van packrafts. Een packraft is een opblaasbaar bootje van 2 kg met peddels. Ik heb al een gedeelte van de Semois afgevaren. Nadien heb ik met de rugzak al lopend 15 km afgelegd. Begin april ben ik ook langs de Ourthe afgezakt.

Dat zijn de mooie uitdagingen waarmee ik het interview afrond. Ik wens je veel succes met je volgende avonturen in de Ardennen!

© Julien Libert / Sentiers du Phoenix