Ik neem je mee naar een klein dorp in de streek van Durbuy. Ik heb mijn auto nog niet geparkeerd of ik raak al volledig in de ban van de charme van dit gehucht. Oude huizen, die recentelijk een opknapbeurt hebben genoten, een kerkje in het centrum van het dorp, overal rondom mij groen en tenslotte ook het vakantiehuis dat ik zocht…een oud gebouw, pronkend met zijn constructiedatum: 1801! Het zijn Christiane en Pascale, eigenaars van dit geweldige pand en ervaren wandelaars die me onthalen en mij hun passie voor wandelen, natuur en oude stenen uit de doeken doen.

Christiane, welke wandelingen vertrekken er hier aan je vakantiehuis?

Aan het vakantiehuis vertrekken er drie mooie tochten van 2 km, 5 km en 12 km. Wij informeren onze vakantiegangers over deze wandelingen, want verplaatsingen met de wagen zijn helemaal niet nodig. Je stapt de deur uit en je kunt direct aan het vakantiehuis van de natuur genieten.

Laten we de wandeling van 5 km nemen. Die is ideaal voor wie met kinderen op stap gaat. Ze kan te voet of met de fiets gedaan worden. De route voert je naar het dorpje Ocquier waar een speeltuin is, een bakker, een restaurant en vooral, in de zomer… een openluchtzwembad! Het is een fijne gezinswandeling.

De wandeling van 12 km daarentegen is sportiever. Ze is niet geschikt voor families met jonge kinderen. De afwisselende landschappen volgen elkaar op…net zoals de hellingen, het gaat hier voortdurend bergop en bergaf (gelach).

En zijn er in de streek van Durbuy vele wandelpaden?

De regio van Durbuy kan uitpakken met een groot aanbod aan bewegwijzerde paden voor wandelaars, fietsers en ook ruiters. Er is werkelijk een ruime keus! Wij stellen een hele reeks kaarten ter beschikking van de vakantiegangers zodat ze er ten volle van kunnen profiteren. Mocht een vakantieganger me vragen om routes uit te stippelen voor een week wandelplezier, dan zou ik niet de minste moeite hebben om voor hem een heel gevarieerd wandelprogramma samen te stellen!

Je moet ook niet vergeten dat de streek hier heuvelachtig is. Het gaat hier continu op en neer. Sommige vakantiegangers vertrekken heel gezwind en met veel energie, klaar om vele kilometers te malen. Bij anderen is het enthousiasme al na enkele beklimmingen getemperd! (gelach)

In deze streek kan men ook vele oude boerderijen, kastelen, molens en oude stenen bewonderen. Het architecturaal erfgoed is hier werkelijk indrukwekkend. – Christiane

Wat valt er te zien tijdens deze tochten?

Van alles! Als je van de natuur houdt of een zwak hebt voor oude stenen, dan kom je hier ruimschoots aan je trekken.

We bevinden ons hier in de vallei van de Neblon, een riviertje dat ontspringt in het dorpje Vervoz, waar ooit een Romeinse villa gevestigd was. Het riviertje vergezelt je op de wandelingen die aan het vakantiehuis vertrekken. Echt fijn. Dan zijn er natuurlijk ook de mooie dreven met lindebomen of heggen. In de zomer is het hier een waar vogelparadijs. In de broedtijd kwetteren en zingen de vogels erop los. We hebben hier een heel rijk ecosysteem!

In deze streek kan men ook vele oude boerderijen, kastelen, molens en oude stenen bewonderen. Het architecturaal erfgoed is hier werkelijk indrukwekkend.

Eigenlijk is het landschap alles behalve eentonig en dat is volgens mij precies wat onze vakantiegangers waarderen.

En als je zin hebt in een hapje, zijn er dan leuke adresjes aan te bevelen?

Op een steenworp van het vakantiehuis zijn er twee uitstekende adresjes, die we getest en goed bevonden hebben…meermaals zelfs! (gelach). De perfecte adresjes voor culinaire wandelingen om van te smullen. Zoals eerder gezegd voert de wandeling van 5 kilometer je naar Ocquier. Daar is een brasserie-restaurant gevestigd dat we warm aanbevelen. Het heet “Le Cap des 3 provinces”.  Er is een klein terras en het is er heel gezellig om te eten. De kok is een echte “ambachtelijke designer”. Zijn specialiteit is een schotel met drie gehaktballen, geserveerd met drie verschillende sausjes: “les boulettes des trois provinces”. Werkelijk overheerlijk!

In het centrum van het dorp is er ook een gastronomisch restaurant « La Ferme des oliviers ». De omgeving is zeer mooi. De chef-kok werkt met lokale producten en de kaart verandert regelmatig. Je kunt er tijdens het seizoen zelfs huisgemaakte chocolade degusteren! Eén goede raad: vergeet niet te reserveren. Het restaurant is slachtoffer van zijn succes en is snel volzet.

En als je zin hebt om zelf te kokkerellen?

Vele vakantiegangers koken inderdaad zelf in het vakantiehuis. We hebben geopteerd voor een aangename en gezellige keuken! Het is een leuke plaats om lekkere gerechten te bereiden. Van mei tot oktober kun je naar de biowinkel “Jardin Bio Pourquoi pas” voor seizoensgebonden groenten. Het is op 2 kilometer van het vakantiehuis. Je kunt heel gemakkelijk te voet heen en terug.

Niet zelden gaan onze vakantiegangers met de wagen naar de doordeweekse markt van Barvaux-sur-Ourthe of op zondagochtend naar “La Petite Batte” in Bomal. Wie van sfeervolle markten houdt, mag deze afspraak niet missen! Komt daar nog bij dat je langs het water kunt wandelen en van de speeltuin kunt genieten.

Stel je aan de vakantiegangers bijvoorbeeld fietsen ter beschikking?

Ja, voor onze vakantiegangers staan er in een garage twee fietsen klaar. We hebben trouwens ook een weide voor het paard van onze vakantiegangers. In deze streek zijn er vele ruiterpaden. Mijn man is zelf een fervent liefhebber van ritjes te paard! Hij kent de streek door en door en kan al wie deze sport beoefent, perfect met raad en tips bijstaan.

Na dit alles moeten de vakantiegangers ongetwijfeld op adem komen!

Daarvoor is er het vakantiehuis natuurlijk. In de zomer kun je relaxen op het terras of rond een heerlijke barbecue. In de herfst of de winter is er een andere, heel gewaardeerde activiteit: gezelschapsspelletjes met de familie of gezellig onder vrienden samenzijn aan het knisperende vuur.

Verblijf in dit mooie vakantiehuis !

Geniet van een weekendje in Durbuy om te wandelen en verblijf in het vakantiehuis van Pascal en Christiane!

Dit weekendje weg zal je zeker deugd doen 🙂