Eén van de mooiste wandelingen van die Belgische Ardennen. Het traject leidt wandelaars langsheen de Ninglinspo, een bergriviertje in de provincie Luik, doorheen het prachtig groene heuvellandschap rond Aywaille. Een must voor iedereen die de Ardennen bezoekt.

Moeilijkheid

Matig

Afstand

6 km

Duur

2u30

Bewegwijzering

Wandeling van de Ninglinspo

Ninglin-wat…?! Jaja, de Ninglinspo. Ning (als in: dingue), Lin (als in: lapin) en Spo (als in… Nu ja, Spo, met de O van ‘cadeau’). De Ninglinspo is het enige bergriviertje dat ons land rijk is, en is tegelijk de benaming van de wandeling die er langsheen loopt. Het is zonder twijfel één van de mooiste wandelingen die je in de Belgische Ardennen kunt afleggen. Iedere zichzelf respecterende wandelaar moet minstens één keer langsheen de Ninglinspo hebben gewandeld.

Wandelkaart

Het is in ieder geval aan te raden om een kaart aan te schaffen alvorens aan de wandeling te beginnen. Dit geldt voor alle wandelingen in de regio. Weten waar je vertrekt, welke pijltjes te volgen, hoe lang de routes zijn… Zo kan je steeds met een gerust hart vertrekken.

Gratis wandelkaart

Meld je aan voor onze nieuwsbrief want deze bevat een gratis wandelkaart van de Ninglinspo wandeling. Één van de mooiste wandelingen in de Belgische Ardennen!

En route…

Het vertrekpunt voor de wandeling van de Ninglinspo is een parking langsheen de weg tussen Remouchamps en Stoumont, in een dorpje genaamd Sedoz (tevens de naam van de straat). Het is even zoeken, maar om het gemakkelijk te maken, zie hier de GPS-coördinaten: 50.468609,5.74354. De wandeling zelf voert je doorheen een prachtig stukje van de Belgische Ardennen. De regio van Aywaille en Remouchamps is één van onze favoriete plekjes in het zuiden van het land: erg groen en heuvelachtig.

Uitdagend

De Ninglinspo is wel degelijk een bergrivier, ook al is het een kleintje. Dit wil zeggen dat er langsheen het parcours waterbekkens zijn, waar je even met de voeten het water in kan. een leuke activiteit voor je familie. De watervalletjes zijn uiterst charmant en banen hun weg doorheen de rotsen. Voor kinderen zijn er meer dan genoeg toffe plekken om dammen te bouwen. Let wel op: de wandeling is best uitdagend, dus voor heel jonge kinderen is deze misschien niet geschikt. Veel klimmen en dalen is erbij tijdens de wandeltocht en soms is het even zoeken welke richting je nu precies uit moet. Maar verdwalen is praktisch onmogelijk.

Panorama

Onderweg is het de hele tijd genieten van de prachtige natuur in dit stukje van de provincie Luik. En halverwege de wandeling, wanneer je de rivier de Ninglinspo hebt verlaten, kan je even tot rust komen met een prachtig uitzicht. Het uitkijkpunt Drouet biedt een indrukwekkend panoramisch zicht over de vallei. Een nadeel is dat er geen bankjes voorzien zijn. Even lekker uitblazen is geen probleem, maar comfortabel zitten is er helaas niet bij. Kortom, de wandeling van de Ninglinspo is een must voor iedereen die verblijft in de Belgische Ardennen. Trek de avontuurlijke schoenen aan en geniet van de adembenemende natuur van de provincie Luik. Wil je de wandeling nog een stuk verlengen, dan kan je dit doen via de rivier Chefna. Dit is een ander zijriviertje van de Amblève. Je kunt de lus van de Ninglinspo koppelen aan die van de Chefna. We kregen deze tip van een kenner. Maar dat bewaren we voor een volgende keer. Als je van wandelingen houdt die langs een rivier lopen, dan vind je wellicht de wandeling in het bos van l’Hertogenwald in de Venen of de wandeling van Hoëgne ook interessant.

Praktische tips

  • Volg het blauwe rechthoekje voor de standaard lus van de Ninglinspo;
  • trek stevige wandelschoenen aan;
  • hou er rekening mee dat het een schaduwrijke wandeling is en dus een paar graden frisser is dan in de zon;
  • wees er op tijd bij, in het hoogseizoen kan het wel eens druk zijn. Wij deden de wandeling op een weekdag in juni, en op dat moment waren we de enige levende ziel in de wijde omgeving;
  • de wandeling is een goeie 6 kilometer lang, maar neemt, omwille van het vele stijgen en dalen, toch ruim 2,5 uur in beslag.

Krijg je dankzij deze natuurwandeling zin in een verblijf in de Ardennen?

Na een intensieve dag gedurende de Ninglinspo wandeling, kun je het beste tot rust komen in een Ardennes-Etape vakantiehuis!