3 ruimtewandelingen om samen met je kinderen te ontdekken!

Op de planeet aarde in de Ardennen ligt tussen Libin en Redu het Euro Space Center. Je kunt er inchecken voor tal van activiteiten en ruimtewandelingen (idealiter vanaf 6 jaar). In dit artikel zul je in het gezelschap van Marie, haar petekindje, haar grote zus en hun mama een ruimtereis maken. Zet je schrap, we schepen in voor de maan!

Moeilijkheid

Gemakkelijk en speels

Afstand

6 km

Bewegwijzering

Vertrekpunt

Aan het Euro Space Center

Een dag in de ruimte in Redu, in de Ardennen

Op deze woensdag in mei heb ik samen met een vriendin besloten dat we voor de verandering met haar dochtertjes eens niet de paden in de omgeving van Theux zullen bewandelen. Deze keer willen we de ruimte ontdekken. Noélia, de oudste van de meisjes (6 jaar oud), heeft het al weken over wat juffrouw Sabine haar op school over het zonnestelsel en zijn 8 planeten, die rond de zon draaien, heeft geleerd. We hebben dus ons zinnen gezet op een nieuwe, meer originele en leerrijke wandeling waar alles rond het thema “ruimte” draait. Ik keek wel wat op tegen dit uitstapje want we hadden vele kilometers voor de boeg en met de werken die doorgaans in de lente weer worden aangevat, dreigde de rit voor de twee kinderen lang uit te vallen. Ongegronde vrees, want na enkele spelletjes en liedjes bereiken we de streek van Libin. De rit is heel goed meegevallen en de meisjes waren heel opgewonden! De auto staat nog maar stil op de parking van het Euro Space Center of Noëlia en haar kleine zus, mijn petekind Elisa (4 jaar oud), hebben het portier van de wagen al geopend. De planeten, die langs de weg opgesteld staan, hebben ze al direct opgemerkt. Het was mooi weer, al stak de zon wel een beetje, en er woei een zacht briesje. Ideaal weer dus om buiten met ons bezoekje van start te gaan. We hebben ons door de meisjes laten leiden en we hebben gevieren door het zonnestelsel gezweefd.

Een wandeling in het zonnestelsel

We zijn recht tegenover de eerste parking van het Euro Space Center vertrokken voor de ontdekking van de planeten van het zonnestelsel. Noëlia heeft onmiddellijk Saturnus herkend aan zijn ringen. Aan haar zus, die in haar kielzog volgt, legt ze uit wat juffrouw Sabine haar op school allemaal verteld heeft! Vanaf de zon kuieren we dus achtereenvolgens naar Mercurius, Venus, Aarde en Mars (de 4 aardse planeten). Dan zien we iets verder de 4 gasvormige planeten Jupiter (de grootste), Saturnus (Noëlia’s lievelingsplaneet), Uranus en Neptunus. Hier werd alles op schaal gereconstrueerd. Deze kleine planetenweg heeft ons een idee gegeven van de plaats van de aarde in ons zonnestelsel en haar nietigheid in het onmetelijke universum. We hebben er ook honger van gekregen. Tijd voor een tussendoortje! Wat amandelnootjes, een stukje fruit en hupsakee, we zijn op weg voor de ruimtewandeling van 6 km die aan de ingang van de parking vertrekt.

Een plezierige ruimtewandeling

Aangezien het weerbericht voor deze avond onweer voorspelde, gaven we er de voorkeur aan om eerst buiten een wandeling te maken en nadien de indooractiviteiten van het Euro Space Center te ontdekken. We hebben dus geopteerd voor een wandeling van 6 km. Het is een toertje door bossen, weiden, hoogstamboomgaarden en sparrenbossen, ideaal voor Noélia die het stappen gewoon is van bij de scouts. Ook mijn petekindje Elisa heeft dapper doorgestapt en heeft de 6 km (bijna) zonder hulp en zonder te mopperen afgelegd. Zij was onze gids en liep altijd voorop op zoek naar de gele vierkanten met witte pijlen en de houtsculpturen! (Volgens mij is zij ook klaar voor de scouts!). We hebben kennis gemaakt met Hermes, beschermgod van de wegen en de kruispunten, en zijn Griekse en Romeinse kompanen. Hermes wordt soms gelijkgesteld met de Romeinse Mercurius.

Deze speelse en gemakkelijke wandeling is toegankelijk voor alle kinderen (ook al zijn kinderwagens niet aan te raden). Voor de jongste kinderen die jonger zijn dan 3 jaar, is het goed om een wandelrugzak voor baby’s te voorzien. Van wandelen krijg je honger, voorzie dus halverwege de wandeling zeker een picknick of een tussendoortje (het onze was binnen de 5 minuten soldaat gemaakt). Vergeet verder ook niet om mee te nemen: water, een hoedje en zonnecrème voor als de zon schijnt.

In de Ardennen kan het weer nogal grillig zijn! De eerste druppels vielen iets vroeger dan verwacht, maar gelukkig liep onze wandeling toen al ten einde. Na een afscheidsgroet aan Orion, de laatste houtsculptuur, hebben we besloten om binnen te gaan schuilen. Aan de ingang van het Euro Space Center zijn de meisjes onmiddellijk op de weegschaal gaan staan om hun gewicht op de verschillende planeten te kennen! Noëlia was goed voor 3.4 kg op de maan! Nog even een selfie met de astronaut en dan begeven we ons naar een dynamische filmvoorstelling voor een schokkend avontuur… Met een 3D-bril op de neus kan ik je verzekeren dat deze reis naar de maan in het gezelschap van vliegen ons serieus door elkaar heeft geschud!

Nadien zijn we begonnen aan het spektakelparcours, dat we echter spijtig genoeg vroegtijdig hebben moeten stopzetten…Reeds in de eerste zaal voelde Elisa zich niet op haar gemak en ze vroeg me “zijn er hier geen slechteriken?” . Omwille van de duisternis en het lichtspel in de tweede zaal (overigens heel geslaagd), had ze schrik gekregen en zijn we na de derde zaal naar buiten moeten gaan. Ik had echt niet gedacht dat dit parcours een meisje van 4 jaar zo’n angst zou aanjagen. Ongetwijfeld speelde de vermoeidheid na de wandeling haar ook parten!

Enkele stappen op de maan

Eenmaal bekomen van de doorstane emoties zijn we naar de hoofdhal gegaan waar Noëlia, mijn vriendin en ikzelf (Elisa was te klein voor deze activiteit waarvoor je minstens 6 jaar moet zijn) enkele stappen op de maan en op Mars zouden zetten. Ik ben als eerste gegaan zodat Noëlia kon zien hoe het in zijn werk ging. Het is een heel nieuwsgierig meisje, maar ze moet soms toch gerustgesteld worden. Met haar hand in die van haar mama volstonden twee stappen om zich volledig op haar gemak te voelen. Dan heeft ze haar mama’s hand losgelaten en ze is volledig opgegaan in het landschap dat zich dankzij de bril voor haar ogen ontvouwde. Langzaam en lichtvoetig wandelde ze op de maan en ze wist van geen ophouden! Ze heeft ook enkele stappen op Mars gezet, waar het landschap totaal anders is dan op de maan: rotsachtig, rood van kleur en heel mooi. Ze wou steeds opnieuw beginnen…Ik denk dat ze deze activiteit superfijn vond en dat ze hierover morgen op school zal vertellen!

Om de dag af te ronden hadden we graag een omwegje langs Redu, het kleine, pittoreske boekendorp gemaakt, maar de meisjes (en wij trouwens ook) waren moe. We zijn dus terug naar huis gegaan met het stellige voornemen om naar deze mooie streek terug te komen!

Wandelingen in de Ardennen hebben duizend-en-een gezichten! Culinaire wandelingen, sportief getinte wandelingen, wandelingen op de RAVeL, megalietenwandeling en zelfs ruimtewandelingen! De ruimte spreekt tot de verbeelding van vele kinderen en dat is precies waarop het Euro Space Center inspeelt. Op pedagogisch verantwoorde wijze en met behulp van realistische simulaties dompelt onze partner jong en oud onder in de magische wereld van het heelal. Als je zin hebt in een weekendje Ardennen, ga er dan zeker een kijkje nemen! Persoonlijk boeit de ruimte mij niet zo, maar toch heb ik dit leerrijke en emotioneel geladen uitstapje erg gewaardeerd. De meisjes, Elisa en vooral Noëlia, vonden het geweldig en hebben hun papa en hun vriendinnetjes uitvoerig over hun ervaringen verteld!

ardennen
wandeling