7 basistips voor het voorbereiden van een wandeling met kinderen

Voordat je zelf vader of moeder werd, liep je toen graag te slenteren over vlaktes en genoot je van ellelange boswandelingen? En wil je deze passie nu delen met je kinderen? Voordat je kunt gaan wandelen, zijn een aantal voorbereidingen nodig. Hierbij onze tips. Test ze uit en geniet samen met je kinderen van de wandelingen!

Goed nieuws, wij, het Ardennes-Etape team, hebben meerdere technieken voor je getest en goedgekeurd. Deze helpen je bij een goede voorbereiding van de wandeling met je kids.

1. Pas de afstand aan naargelang de leeftijd, het enthousiasme en de capaciteiten van je kind

Je kunt ervan uitgaan dat het mogelijk is voor een kind om zijn of haar leeftijd in kilometers af te leggen:

  • 3 jaar = 3 kilometer
  • 4 jaar = 4 kilometer

De afstand mag verlengd worden, indien er genoeg en regelmatig pauzes worden ingelast, zodat je kind weer even bij kan komen. Opgelet, de afstand dient altijd aangepast te worden aan de werkelijke capaciteiten van je kinderen. De bovenstaande regel is theoretisch. Als je kind niet gewend is om de wandelen, voorzie dan een kortere route en verleng de afstand beetje bij beetje. Anders loop je het risico dat je kind het niet meer leuk vindt en dan is voor jou de lol er ook af.

2. Bereid je route voor

Koop een kaart bij de toeristische dienst of neem de kaart mee die klaarligt in het vakantiehuis. Zomaar op stap gaan met een kind is niet aan te raden. Je kunt een gevaar voor eigen leven zijn, zonder dat je het beseft: blijf op de bewegwijzerde route en loop niet langs de wegen. Dit is gevaarlijk en dat wil je natuurlijk liever vermijden tijdens je wandeling.

3. Accepteer het wandelritme van je kinderen

 
 

Je maakt je klaar voor een wandeling, maar vervolgens kom je nauwelijks een meter per uur vooruit. Je kleine schatje van 2,5 jaar oud stopt bij iedere prachtige steen en bij ieder madeliefje. En jij moet dit alles natuurlijk ook bekijken. Het is super schattig, maar ook erg lang! Of je kind van 4 jaar oud wil wel wandelen, maar de route is zo kort dat het meer tijd kost om de jassen aan te trekken dan de wandeling zelf. Is er een oplossing? Niet echt. Je hebt geen zin in een strijd met je kind door deze te forceren in een kinderwagen te gaan zitten en vervolgens met een krijsend kind op pad te gaan…of wel? Besef dat je aan een strategie op lange termijn werkt. Het is ook prettig als de kinderen soms zelf kunnen beslissen (zie tip nummer 5). Je kunt je tips uit onze lijst met technieken halen, zodat ze wandelen vanzelf leuk gaan vinden.

4. Bescherm je kind

Bescherm je kind tegen de zon: hoed, sjaal, zonneweerder, t-shirt met lange mouwen (op deze manier beperk je de zonnebrandcrème), zonnebrand voor de niet beschermde plekken…of bescherm tegen de kou: jas, sjaal, handschoenen, warme sokken, regenjas…Neem extra kleding mee en vergeet de eerste hulp set niet, in het geval van kleine ongelukjes. Download onze checklist, zodat je niets vergeet.

 

5. Spreek van tevoren duidelijke regels af, zelfs met een jong kind

Voordat je op pad gaat, leg aan je kind uit wat jullie gaan doen en spreek duidelijke regels af. Spreek af wat je kind wel en niet mag doen, wanneer hij/zij alleen mag lopen en wanneer deze je hand vast moet houden en wanneer deze in de kinderwagen of draagzak moet.

6. Houd rekening met de maag

Neem altijd een rugzak mee met een picknick erin, ook al duurt de wandeling maar 30 minuten. Een kind raakt sneller uitgedroogd dan een volwassen persoon. Een pauze houden door het landschap te bewonderen en ondertussen te genieten van een tussendoortje, hoort erbij. Hierdoor houd je rekening met het ritme van je kind.

7. Neem een gepast vervoermiddel mee

Gedurende je wandeling is het handig om een kinderwagen, draagzak of een omslagdoek mee te nemen, aangepast aan de te ondernemen route. In het geval van twijfel, kun je advies vragen aan de toeristische dienst of aan de eigenaar van het vakantiehuis. Kies voor een systeem waarbij je kind regelmatig kan afwisselen tussen lopen en rust. Aan het einde van de wandeling ben je blij dat je hier van tevoren over na hebt gedacht.

Welke stappen dien je te ondernemen voordat je gaat wandelen? Ken jij andere tips die je graag wilt delen met alle andere ouders die ook graag de schoonheid van de Ardennen met hun kinderen willen delen?

Aarzel niet om dit artikel te delen of om commentaar te geven: de beste tips voegen we graag aan dit artikel toe.

wandeling