De mooiste wandelingen voor jou en je hond in de Ardennen

Ontdek 4 wandelingen in het oosten van de Ardennen waar honden toegelaten zijn. Geniet van mythische landschappen, de verkwikkende natuur en de wijdsheid! Of je nu zin hebt in een sportieve of een rustige wandeling, het meer van Nisramont, het meer van Warfaaz, het Plateau des Tailles en de Hoge Venen bieden afwisseling genoeg.

1. INITIATIELUS OP HET PLATEAU DES TAILLES 

Het startpunt van deze wandeling is de observatietoren van Manhay. De toon is gezet: je komt hier om in alle rust te observeren. Het Plateau des Tailles is een Natura 2000-zone die beheerd wordt door onze partner Natagora, een magische plaats voor iedere natuurliefhebber. Naargelang het seizoen zie je hier vlinders, libelles of lokale vogels (zoals de zwarte ooievaar) rondvliegen. Of je ziet buitengewone vegetatie voor je ogen ontplooien. De tocht is heel gevarieerd. Je wandelt door het bos, door veenmoerassen, langs het water en over houten bruggetjes… Op een bepaald moment zal je zelfs de bronnen uit de grond horen komen.
Deze wandeling toont je de venen van hun mooiste kant en nodigt je tegelijkertijd uit om je pas te vertragen. 

Een ideale wandeling voor…

De dromerige ontdekkingsreizigers.
Liefhebbers van oriëntatielopen.

Troeven

  • De wandeling wijkt af van de gebaande paden (terwijl alles wel uitgestippeld is!)
  • De wandeling wekt al je zintuigen tot leven
  • De wandeling zit vol verrassingen (zoals de ‘gouilles’, de modderpoeltjes die typisch zijn voor veengebieden)

Tip

Je kan kiezen uit twee afstanden, 3km en 9km. Dat zorgt ervoor dat deze wandeling voor iedereen geschikt is, ook voor (kleine) kinderen.

Ik trek met mijn hond naar het Plateau des Tailles

2. SPORTIEVE WANDELING ROND HET MEER VAN NISRAMONT

La Roche-en-Ardenne is een niet te missen bestemming in de Ardennen. Niet ver daar vandaan liggen het meer en de stuwdam van Nisramont. Je krijgt er niet alleen een spectaculair zicht (de stuwdam is maar liefst 16m hoog), er start daar ook een lange wandeling. De route begint met een steil pad, steekt daarna de oostelijke en westelijke Ourthe over en trakteert je op een rustgevend zicht aan de rand van het meer. Informatiepanelen langs de route geven je de geheimen prijs van dieren die in dit gebied leven. Aangezien de route nogal lang is, zal je af en toe wel eens willen rusten op een uitkijkpunt. Vergeet je verrekijker niet!

Een ideale wandeling voor…

Goeie stappers (op 2 en 4 poten). Reken op ongeveer 3,5u wandelen.

Troeven

  • De wandeling is een echte uitdaging, met hellingen en kleine paden vol met kuilen…
  • De wandeling trakteert je op de typische landschappen van de Ardennen: steil bos, rustig meer, rivieroevers…

Tip

Neem een picknick mee (voor jou én je hond) want af en toe een pauze zal welkom zijn.
Hou je er van om ook in koud weer te gaan wandelen? Neem dan een thermos met een warme drank mee om je energielevel op te krikken.

Ik trek met mijn hond naar het meer van Nisramont

3. AVONTUUR IN DE MYSTERIEUZE HOGE VENEN

Het Natuurpark Hoge Venen-Eifel is uniek in zijn soort. Weer zo’n verkoopspraatje denk je? Het is nochtans helemaal waar! Je waant je hier in een totaal andere omgeving, weg van alle tijd en ruimte, ongeacht het seizoen. Je weet misschien dat honden niet toegelaten zijn in het natuurreservaat (de regels zijn er streng om de kwetsbare biotoop te beschermen). Daarom zijn we vindingrijk geweest en hebben we voor jou een parcours uitgestippeld rond het reservaat, waarbij je toch de betoverende landschappen kan ontdekken samen met je hond. Onze wandeling begint aan de Baraque Michel, loopt door het bos, daarna door de heide en zelfs over planken (ons favoriete stuk)… Langs de wandeling kan je af en toe extra routes nemen, die variëren in lengte en moeilijkheid.
 

Een ideale wandeling voor…

Iedereen!

Troeven

  • Het is alsof je reist naar een onbekend land
  • Het is een zeer leuke wandeling

Tip

Blijf altijd op de paden. Dat is niet alleen verplicht, maar ook beter voor jou. De grond is hier nogal… anders (je bent tenslotte in de Hoge Venen!).

Ik trek met mijn hond naar de Hoge Venen

4. LEKKERNIJENTOCHT BIJ SPA

We nemen je mee langs het meer van Warfaaz en de bossen van Spa om de Luikse Ardennen te ontdekken. Je wandelt langs het meer, visvijvers en kleine bosweggetjes. Ieder seizoen heeft zijn charme: het bevroren meer in de winter, de kleurrijke bomen in de herfst, de koelte van het bos in de zomer, de bloeiende planten in de lente… We hebben zelfs enkele leuke adresjes rond het meer opgelijst waar je bij aankomst iets kan eten. Knort je maag al tijdens de wandeling? Dan kan je een kleine pitstop maken bij een lokaal en biologisch restaurantje. Njam!

Een ideale wandeling voor…

Dorstige honden: ze kunnen langs de route op verschillende plaatsen hun dorst lessen met natuurlijk water.
Levensgenieters.

Troeven

  • De wandeling is mooi in elk seizoen
  • Water is alomtegenwoordig (de kleine waterval in het bos is prachtig).

Tip

Voor deze wandeling hoef je niet veel mee te nemen: geen water voor de hond en geen volledige picknick (een kleine snack volstaat).

Ik trek met mijn hond naar de omgeving van Spa

Al deze wandelingen trakteren je op een mooie variatie aan landschappen. Laat je verwonderen… en laat je jouw adem én die van je trouwe viervoeter benemen.


Overnacht met je hond in de regio

Je hebt vast en zeker zin gekregen om de regio al wandelend te verkennen. Maak er een weekendje weg van en boek een verblijf waar honden toegelaten zijn! Of je nu met de familie, als koppel, met vrienden of alleen komt, onze vakantiehuisjes waar honden toegelaten zijn bieden je alle comfort op maat.

Bekijk alle verblijven waar honden toegelaten zijn


Sommige van onze verhuurders zijn ook gek op wandelen en op dieren. Dat is het geval bij Josiane en Antoine, die vanaf hun vakantiehuis verschillende hondenwandelingen hebben uitgestippeld. Ze namen ons mee op een wandeling op het plateau van Herve, met twee van hun trouwe viervoeters. Het is bovendien een wandeling met een leuke extra: een tussenstop in de abdij van Val Dieu, in Aubel. Je kan in de abdij niet enkel genieten van de mooie architectuur, maar ook van een lekker biertje en een heerlijk hapje in het typische restaurant. Ons advies? Vertrek ’s morgens en proef van het lekkere streekontbijt in de abdij.

ardennen
hond
wandeling