De vier seizoenen van de Ardennen

De Ardennen zijn één van die zeldzame bestemmingen die je het hele jaar door kunt bezoeken. In de lente, zomer, herfst of winter, er is altijd iets te doen in de Ardennen.Welk seizoen past het meest bij jou?

 

  • Welke foto doet je het meeste dromen?
  • Welke activiteit spreekt je het meest aan?
  • Van welke sfeer hou je op vakantie?
  • Met wie ga je het liefst op vakantie?

 

De lente, een geurig seizoen

In de lente lijken de Ardennen te herleven. Narcissen, bosanemonen en meiklokjes staan zowat overal in bloei en zorgen voor een prachtig schouwspel. Laat je onderdompelen in de geuren van de bloemen en begeef je op pad voor een wandeling langs de Ninglinspo in de regio van Aywaille. Het is een mythische tocht langs de enige bergrivier van België. Ruik je de frisse lucht al op deze lentedag? Het zijn kleine pleziertjes om te delen met je vrienden of je viervoetige gezel tijdens bijvoorbeeld de paasvakantie.

‘s Zomers in de buitenlucht!

Je stapschoenen, een drinkbus en je zonnebril. Je bent klaar (in grote lijnen dan toch) voor een wandeling in de groene contreien van de Ardennen. Kies een bospaadje en zet je in relaxmodus! Het is de ideale tijd voor een picknick met streekproducten in de vrije natuur! Natuurlijk kun je veel meer doen dan alleen wandelen! Het zal niet moeilijk zijn om een recreatiecentrum te vinden waar je kunt kajakken, klimmen, parachutespringen, avonturenparcours afleggen enz. In de Ardennen heb je een ruime keuze!

Wil je gewoon rusten en lekker nietsdoen? Over het hele gebied liggen verschillende badplaatsen verspreid (bijvoorbeeld: de badplaats bij de Ourthe, de meren van l’Eau d’Heure, het meer van Bütgenbach enz.). De meren en de vijvers zijn zodanig ingericht dat je er in alle veiligheid kunt zwemmen. Vergeet dus je zwempak en je zonnecrème niet voor een kleine, verfrissende duik.

Slenter en snuister je op een zondagmorgen liever rond op een rommelmarkt? Dat komt goed uit want in dit seizoen zijn er vele garageverkopen en rommelmarkten. Misschien vind jij er wel die verborgen, zeldzame parel?

Geniet van de plaatselijke en de ambachtelijke markten. Het zal je geen moeite kosten om er ingrediënten te vinden voor het perfecte aperitief. Een stukje kaas, een biertje of salami’s, dit zul je met veel genoegen op het terras van je vakantiehuis degusteren.

 

De herfst, het seizoen van de betovering in het woud

De herfst is bijzonder populair bij natuurliefhebbers. De Ardennen onthalen je dan op hun allermooiste kleurentooi. Joggers, fotografen en mountainbikers kunnen zich uitleven en ronddwalen in een bos met duizend gezichten! Bosliefhebbers kunnen aan dit seizoen niet voorbij. Kenners zullen ongetwijfeld tijd uitrekken voor het plukken van paddenstoelen. Het is trouwens een zeer smakelijk seizoen! De beste gerechten worden tijdens de herfst bereid. Denk maar aan een reegebraad, gegratineerd witlof, een tartiflette met kaas van Orval of een matoufe. Nog nooit geproefd? Dit is het moment!

De herfst is ook het seizoen dat je de kans geeft om getuige te zijn van een uniek gebeuren: het burlen van het hert. Een hert horen burlen is een majestatisch moment waar je stil van wordt. Ongeveer overal in de Ardennen worden tal van bewegwijzerde wandelingen georganiseerd zodat je in de beste omstandigheden naar de heerser van onze bossen kunt luisteren.

De winter, een feestelijk en lichtgevend seizoen

De winter is een feestelijk seizoen. Er valt altijd iets te vieren! Het seizoen begint met de kerstmarkten. Je kunt van chalet naar chalet kuieren, genieten van een glaasje glühwein, gepofte kastanjes en schaatsbanen. Elke stad haalt zijn mooiste kerstverlichting boven en tovert de duisternis van de nacht om in een twinkelende magie. De perfecte plaats om je eindejaarsfeesten door te brengen. Het gebeurt wel eens dat er sneeuw valt wat die magische ervaring alleen maar versterkt. Als er sneeuw ligt, moet je ervan profiteren! Langlaufen, sleeën, alpineskiën, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Dit is ook het seizoen waarin je lokale tradities zoals carnaval herontdekt. Haal je mooiste carnavalskleding boven, bewapen je met confetti en sluit je aan bij de bekende carnavals van Stavelot, Malmedy, Sart-Tiège en La Roche-en-Ardenne. Zowel groot als klein zullen de bontgekleurde uitgelatenheid, het gedans en gezang van de menigte waarderen.

ardennen
herfst
lente
winter
zomer