Familie-uitstap in Durbuy: onze tips voor activiteiten met de allerkleinsten

Het kleinste stadje van de wereld is charmant. Er valt veel te beleven, maar de activiteiten zijn er niet altijd ideaal voor kindjes jonger dan 6 jaar en hun ouders die op zoek zijn naar ontspanning. Onze oplossing voor een geslaagde uitstap met je kleintjes in deze mooie streek van de Ardennen? Ons programma gaat buiten de begane paden en is aangepast aan jonge kinderen.

Om de allerkleinsten bezig te houden, moet je flexibel, snel, eenvoudig en niet te risicovol denken … En je moet vooral onthouden dat kinderen kunnen genieten van dingen die jou onbenullig lijken. Klaar voor een familie-uitstap in Durbuy?

Keer terug naar de middeleeuwen in de oude stad

Durbuy is een oude middeleeuwse stad en heeft alles wat je nodig hebt om je de verhalen van prinsessen in ridders voor de geest te halen: kleine hobbelige en pittoreske straatjes, bruggetjes over de Ourthe, het kasteel van de Graven van Ursel, een enorme rots in een omgekeerde u-vorm die uitkijkt over de stad … Laat je kinderen een stok zoeken om de stad en de burcht te veroveren als echte dappere ridders.

Kindjes, wisten jullie dat …

Durbuy oorspronkelijk een eilandje was? De ronde vorm verklapt dat de rivier er vroeger helemaal omheen liep. De naam “Durbuy” is van Keltische oorsprong en bestaat uit de woorden “dur” (bos) en “bu” (water).

En dat …

de Homaliusrots (ook de Anticlinaal genoemd) meer dan 300 miljoen jaar oud is?

Neolithisch verstoppertje spelen rond de dolmens

Het charmante dorpje Wéris is beroemd vanwege zijn megalithische site. Om alles te weten te komen over deze indrukwekkende stenen monumenten, kan je een bezoekje brengen aan het Megalietenhuis. Je vindt ook verschillende wandelingen in de buurt die geschikt zijn voor kinderen, en zelfs voor kinderwagens!

Sommige wegen zijn verboden voor voertuigen, waardoor kinderen er zonder gevaar kunnen rondhuppelen. De omgeving van de zuidelijke dolmen van Oppagne is een paradijs om verstoppertje te spelen. Er zijn tal van plekjes waar je kan wegsluipen, klauteren … en onder de bomen kan je in de zomer zalig picknicken in de schaduw. Neem plaats en geniet van het uitzicht.

Kindjes, wisten jullie dat …

de dolmens en menhirs niet dateren uit de tijd van de Galliërs (zoals je zou denken door de strips van Asterix) maar van ongeveer 3000 jaar

Mjammie, confituur!

De Confiturerie Saint-Amour is een ambachtelijk bedrijf van de streek waar heel wat lekkers wordt gemaakt op basis van Ardense planten en vruchten: confituur uiteraard, maar ook gelei, azijn en zelfs verzorgingsproducten van planten. Het atelier, waar de vruchten op de ouderwetse manier sudderen in grote koperen kommen, is toegankelijk voor het publiek. In een kort filmpje worden de verschillende stappen van de productie van confituur uitgelegd. Er worden klassiekers bereid (aardbei, framboos, rabarber …), maar deze plek wordt vooral gewaardeerd vanwege de originelere bereidingen: de confituur “Délice des Fagnes” (bosbessen, veenbessen, groene kruisbessen), vlierbloesemgelei, bosbessenazijn of een verzorgende balsem om de huid te herstellen.

Kindjes, wisten jullie dat …

je van paardenbloemen en seringen die pas in bloei staan heerlijke geleien kunt maken met een zachte honingsmaak? Probeer ze eens in een yoghurt: zacht en troostend als een knuffel!

Laat geen einde komen aan dit goede moment met je familie

Verleng je quality time met je familie en verblijf in een kindvriendelijk vakantiehuis dichtbij Durbuy!

Wandelen in een tuin met 100 % natuurlijke sculpturen

Vormsnoeien is “het snoeien van bomen en struiken om diverse geometrische of andere vormen te verkrijgen” (bedankt meneer/mevrouw Larousse). Het Vormsnoeipark is dus volledig gewijd aan natuurlijke sculpturen en is gewoon verbluffend om te zien. En denk maar niet dat dit park enkel wordt bezocht door 60+’ers! Of je nu een kenner bent of een echte leek, de vaardigheid van de tuiniers verdient hier veel respect en bewondering. Buxusplanten en andere soorten worden hier ware kunstwerken: geometrische figuren, sculpturen van mensen en dieren … Families vinden het fantastisch dat ze op hun eigen tempo kunnen wandelen in de gangen van dit natuurmuseum, zonder vast te hangen aan een begeleid bezoek dat maar zelden geschikt is voor kinderen. Hier hebben ze 1 hectare waar ze vrij kunnen rondlopen en kunnen ze 250 figuren bewonderen. Je zal samen met je kinderen verbijsterd zijn. Ze zullen je ongetwijfeld vragen om hetzelfde te doen in jullie tuin … als ze het tenminste niet zelf proberen! ;p

Kindjes, wisten jullie dat …

sommige planten hier meer dan 120 jaar oud zijn!

Een beetje klimmen tot de Belvédère en terug bergaf tot de Ourthe

De “Boucle de Durbuy” is een bewegwijzerde wandeling van ongeveer 5 km die vertrekt en aankomt in het hartje van de stad. Deze wandeling is enorm gevarieerd, en daar houden we van: ze brengt je door bossen, over aangename kronkelende wegjes, klimt en daalt, gaat voorbij landelijke weiden en langs het water. Ouders van heel jonge kinderen zijn gewaarschuwd: gebruik de draagzak in plaats van de kinderwagen. Zo kunnen je kleintjes ook de bomen beter zien. ;D Na de klim volgt ontspanning: je bereikt het uitkijkpunt van de Belvédère waar je het mooiste panorama krijgt over Durbuy en de meanders van de Ourthe. Tip: de (kleine) vermoeide voetjes kunnen terug naar het centrum langs een kortere weg. De doorzetters volgen het parcours langs het Bois de Chapli, waar je kan genieten van een welkome stilte. De wandeling eindigt bergaf (nog een manier om de groep te motiveren), langs een veld en ten slotte aan de oevers van de Ourthe, voor je terugkeert naar het bruisende leven van Durbuy.

Kindjes, wisten jullie dat …

Durbuy het kleinste stadje van de wereld is? Vanop het uitkijkpunt van de Belvédère kan je het zelf zien!

Een duik in de natuur

Misschien heb je zin om de onstuimigheid van Durbuy achter je te laten tijdens je uitstap. Volg ons langs deze wandeling van 4 km speciaal voor families. Het parcours vertrekt in Heyd, vlak bij Durbuy. Je doorkruist bossen, komt op een magische open plek, loopt voorbij een klein beekje, slentert door bloemenweiden … Om in schoonheid te eindigen kan je genieten van een prachtig panorama vanop de hoogten van Heyd.

Deze wandeling is geschikt voor jonge kinderen: ze is niet te lang, makkelijk begaanbaar en je wordt volledig ondergedompeld in de natuur. De kinderen maken zoveel plezier als ze maar willen: klauteren over afgekapte boomstammen langs de weg, ontelbare schatten verzamelen in het bos, verstoppertje spelen, wilde bloemen plukken, bosvruchten proeven (op voorwaarde dat de ouders ze kennen, natuurlijk!), steentjes ketsen in de beek, de koeien voederen met gras …

Kortom, deze wandeling biedt een overzicht van al het moois dat de Ardense natuur te bieden heeft.

Een pluspuntje in de zomer: de route ligt voor een groot stuk in de schaduw van de bomen.

Kindjes, wisten jullie dat …

sommige wilde planten die je langs de weg ziet gevaarlijk kunnen zijn, maar andere dan weer eetbaar of zelfs geneeskrachtig?

Benieuwd? Volg dan onze gids op ontdekkingstocht naar wilde planten in de Ardennen. Dit vindt plaats in Wéris, dicht bij Durbuy, en zal de hele familie (vanaf 6-7 jaar) versteld doen staan.

En dat is niet alles!

Er zijn vele bezienswaardigheden in de regio van Durbuy, genoeg om een weekend op te vullen (of zelfs meerdere dagen)! Kies één van onze vakantiehuizen uit en geniet!

ardennen
wandeling