Fietstocht in de Ardennen in het wiel van Thibaud Thomanne

De parawielrenner van het team Bingoal Pauwels Sauces WB heeft exclusief voor ons een traject uitgestippeld in de streek van het drielandenpunt, met vertrek en aankomst in Blegny-Mine. Ontdek zijn tips doorspekt met Luikse humor, smeer je benen in en trek eropuit met de Cycling Club van Ardennes-étape op Strava!

Het is hoog tijd om je stalen ros (weer) van stal te halen. Maak van de Ardennen jouw speelterrein, boek een gezellig vakantiehuis en neem je fiets mee om de vijf routes van de wielrenners van Bingoal Pauwels Sauces WB te trotseren! Deze week deelt parawielrenner Thibaud Thomanne zijn fietstocht, exclusief voor de Cycling Club van Ardennes-étape op Strava! Afspraak in de streek van het drielandenpunt, met vertrek in Blegny. Klaar voor een lus van 92 km met 1400 hoogtemeters? Let's go!

Ontdek het GPX-bestand op onze Strava club

Het volledige traject is beschikbaar op de Strava-club van Ardennes-étape.

cta
Portret van Thibaud Thomanne – Deze 28-jarige parawielrenner uit Luik en Belgisch kampioen gehandicaptensport is een specialist in wegwielrennen en tijdrijden. Thibaud werd 12e in de wegwedstrijd op het Wereldkampioenschap Para-cycling in 2019 én in 2021. Op datzelfde wereldkampioenschap in 2019 werd hij ook 19e in de tijdrit. Zijn ambitie reikt even hoog als zijn talent en wij zijn maar wat enthousiast dat we zijn parcours mogen volgen!

Een heel persoonlijke fietstocht in de streek van het drielandenpunt

Thibaud heeft een route uitgestippeld door een streek die hem na aan het hart ligt. “We vertrekken in Blegny, het dorp dat mijn familie thuis noemt, en rijden vervolgens langs Warsage waar ik momenteel woon. We verkennen ook de Voerstreek, waar ik nog familie heb. En van daar doen we prachtige wegen aan!”

De renner vindt de tocht vooral “heel interessant omdat hij zo divers is en grote wegen vermijdt, of toch nooit meer dan 5 km aan een stuk”.

We komen langs mooie hellingen die makkelijk te beklimmen zijn en prachtige plekken met een verbluffend uitzicht! Verder rijden we langs de Voerstreek, Nederland (het fietsland bij uitstek), kleine dorpjes zoals Epen en ook het drielandenpunt. Op de terugweg doen we enkele Duitstalige dorpjes aan, net als Henri-Chapelle en Thimister. Tot slot komen we weer aan in de Val-Dieu-vallei en keren we terug langs Dalhem op een mooie kasseihelling.

Vertrekken doen we in Blegny-Mine, een mythische plek die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Hier ligt het startpunt van heel wat wedstrijden en wandelroutes. In 2022 is de Waalse Pijl hier trouwens vertrokken!”

En dan zijn we vertrokken voor “92 km puur plezier. We bezoeken ook een doodlopend punt met een rijke geschiedenis: het drielandenpunt.”

Fietstocht vol uitdagingen

Thibaud legt dit parcours regelmatig af tijdens zijn trainingen. “Ik denk dat ik op sommige plekken al zo vaak ben geweest dat je er mijn DNA kunt vinden!”

En je zult snel merken waarom hij er zo gezweet heeft! “We vliegen er meteen in, want al in km 1 gaat het omhoog op een eerste kleine klim die pijn doet. Dan dalen we af richting Mortier, waar ik in mijn tienerjaren heb gewoond, naar de Val-Dieu-vallei.”

Wees daar voorzichtig en bezwijk niet (te snel) voor de sirenes! “Rustig aan, we hebben nog wel wat kilometers voor de boeg ... Die blonde Val-Dieu is voor op de terugweg! Eerst gaan we Les Waides bedwingen. Deze klim bestaat uit twee of zelfs drie delen. Na een gezapige eerste beklimming dalen we een stukje af, voor we tot de kern van de zaak komen met een eerste bochtig stuk. Tot slot vallen we het steilste deel aan. Wees gerust: aan de boom is de klim achter de rug. Draai je rustig om en geniet van het uitzicht over het Land van Herve … Wat een verbluffende plek!”

Lastig, ja. Maar ook prachtig!

Na deze panoramische pauze begint het weer. “We beginnen aan een afdaling door Warsage, mijn geboortedorp. Het is een mooie afdaling met een vrij uitzicht, dus geniet ervan!” Daarna rijden we richting Voeren. “We steken de taalgrens over vooraleer we bij km 23 naar Ulvend klimmen. Voor de zoetekauwen onder ons: daarboven, op km 25, is er een ijssalonwaar je ook heerlijke pannenkoeken kunt eten!”

Hop, een slokje water en we rijden verder! “We fietsen richting Beusdaelbos. Op de top hebben we een prachtig uitzicht op een kasteel. Bij km 33,7 steken we de Nederlandse grens over en rijden we richting het drielandenpunt, met twee beklimmingen op het programma. Die stijgen gelijkmatig en zijn dus ideaal voor een blok waarbij je steeds hetzelfde wattage moet trappen. Leuk! Je komt er ook heel veel andere fietsers tegen en het is des te motiverend als je er een kunt inhalen. Mij geeft het altijd zelfvertrouwen dat ik kan zeggen ‘oké, ik heb een handicap maar ik moet niet onderdoen, soms zelfs integendeel'.”

3 landen in 3 seconden

Bij km 48,4 is het zover: je staat boven aan het drielandenpunt! Voor de grap kun je eens rond de grenssteen fietsen, dan doe je in 3 seconden 3 landen aan!”

Aan de grenspaal vertrekt de tocht terug. “We dalen af naar de Duitstalige kant van ons prachtige land, waar we een paar kilometer gaan klimmen richting Henri-Chapelle. Geen paniek: het is een zachtaardige klim!”

Ook hier weer gaan inspanning en plezier hand in hand. “Het duurt wel even tot je boven bent, maar het is de moeite meer dan waard. Opnieuw krijg je een prachtig uitzicht op het Land van Herve.”

Daarna neemt Thibaud je mee naar een belangrijk stuk om te trainen. “Bij km 72 vertrekken we voor een afdaling in de vallei van de Berwine in Val-Dieu. Dit is een belangrijke trainingsroute, want ze leent zich uitstekend voor alle soorten trainingen: vals plat bergafwaarts voor een beetje snelheid of net bergopwaarts om je spieren van begin tot eind onder spanning te zetten. Ook voor sprints of om te trainen in groep is dit stuk ideaal, omdat je mekaar gemakkelijk kunt aflossen.”

Houd de benen nog niet stil na dit stuk! “We moeten toch goed blijven doortrappen, ook al komt het einde stilaan in zicht. Er volgt nog een passage door de oude binnenstad van Dalhem, met een korte kasseihelling op km 88, waarna we eindigen in Blegny-Mine.”

Conclusie? “Dit parcours speelt open kaart: er zijn geen verborgen valstrikken en de hellingen zijn goed te doen. We zijn hier niet op de Mont Ventoux!’’

“De wereld is prachtig, neem je fiets en ga hem ontdekken!”
Ardennes-étape Cycling club
Partagez vos meilleurs souvenirs vélo en Ardenne

Combineer sport en ontspanning in een van onze 2000 vakantiehuizen

Op de fiets ontdek je op één dag meerdere gezichten van de Ardennen. Via de groene plateaus van het Land van Herve kom je terecht in de glooiende bossen van de Hoge Venen en in prachtige valleien waar je langs de rivieren kunt fietsen.

En waarom zou je dit uitje niet volledig op het ritme van de profs beleven? Volg hun goede voorbeeld en reserveer een vakantiehuis van Ardennes-étape voor een midweek (maandagavond-vrijdagochtend) boordevol unieke ervaringen voor wielerliefhebbers met een passie voor de Ardennen.

De voordelen? Genoeg tijd voor lange fietstochten, een plaats waar je 's avonds in alle rust kunt recupereren, talloze partners van Ardennes-étape die je met open armen verwelkomen voor een gastronomisch, sportief, cultureel of avontuurlijk moment met vrienden, je partner of het hele gezin.

cta

Volg de renners van Bingoal Pauwels Sauces WB in de Ardennes-étape club op Strava en deel je mooiste routes en leukste fietservaringen met anderen.

Word lid van de Ardennes-étape Cycling Club

En geniet van exclusieve voordelen om je passie in de Ardennen te beleven met Ardennes-étape!

  • Selectie fietsvriendelijke vakantiehuizen
  • GPX-routes
  • Voordelen bij onze lokale partners
  • Fietstochten met Bingoal Pauwels Sauce WB en CBM
  • Wedstrijden en cadeaus
  • Promotionele acties

Op zoek naar nog meer vakantiehuizen? Ontdek ons volledig aanbod van over 2000 vakantiehuizen op ardennes-etape.be. Wil je je laten inspireren? Ontdek ons Instagram-account voor meer tips, onze Facebook-pagina voor wedstrijden en ons Strava-account voor giveaways! Vergeet ons ook zeker niet te taggen in je prachtige foto’s op Instagram met @ardennes_etape en verschijn in onze spotlight!

Bingoal
fietsen