Het woudbad, een natuurlijk en gratis antistressmiddel

Schakelen de dagen zich genadeloos snel aaneen? Ga je gebukt onder de stress? Voel je je futloos? Er bestaat een natuurlijk middel om komaf te maken met stress en werkdruk… Japanners noemen het « Shinrin-Yoku », vertaald luidt het “Woudbad”. Het is een moment van ontspanning voor zichzelf in het hart van het woud. Je ondergaat er de weldadige effecten voor lichaam en geest. In dit artikel vertel ik hoe deze praktijk in de Ardense bossen op een boogscheut van thuis je batterijen kan opladen.

 

Roep de stress op natuurlijke wijze een halt toe met een woudbad

Mijn dagen volgen elkaar aan een onvoorstelbaar ritme op en zelfs al houd ik daarvan, toch komt er een ogenblik dat ik op de pauzeknop moet duwen. Herken je dat gevoel? Persoonlijk heb ik een heel eenvoudig middeltje: wat kuieren in de bossen van de Ardennen. Wat ik niet wist, is dat dat soort rondhangen in een bos een naam heeft: “Shinrin-Yoku” of in het Nederlands “woudbad”. Het betreft een natuurlijke manier om los te komen van de werkdruk en zich te ontspannen. Dit concept werd in de jaren 80 door de Japanse regering officieel erkend als een preventief medicijn. Het is helemaal gratis en gemakkelijk uit te oefenen. Het gaat om het ondergaan van een heuse kuur in de zuivere lucht van de bossen tijdens een wandeling die voor de enen wat langer zal zijn dan voor de anderen. En geloof het of niet, maar deze activiteit was in het land van de rijzende zon reeds het voorwerp van vele studies. Een eerste studie toonde aan dat wie deze discipline uitoefende, minder tekenen van stress vertoonde, een lager hartritme en een lagere bloeddruk had. Uit een andere studie werd geconcludeerd dat de proefpersonen een veel kleinere neiging tot agressiviteit en depressiviteit hadden na een dergelijke relaxatiesessie. Want uiteindelijk is het dat wel, een moment van relaxatie weg van de dagelijkse sleur.

Tijd nemen om zijn tijd te nemen

Het is aangeraden om een woudbad 1 uur 30 tot 3 uur te laten duren. De wandeling moet niet langer dan 6 km zijn. Je moet traag gaan. Heel traag. Al je zintuigen moeten ontvankelijk zijn voor de omgeving: ruiken, voelen, horen en ja, zelfs proeven! Het lijkt op een fysieke onderdompeling in je bad en een mentaal één zijn met de grootse en vredige natuur. Je moet in het nu leven! Om hiertoe in staat te zijn moet je alles achterlaten wat je zou kunnen verstrooien…in de eerste plaats de smartphone, maar ook het fototoestel! Natuur zie je niet door een scherm…natuur adem je, hoor je, voel je. Toch is het nutteloos een opleiding te volgen om Shinrin-Yokun te beoefenen.

Het woudbad in de Ardennen

Ik heb onvoorstelbaar veel geluk want ik woon aan de rand van het grote woud van Anlier. Dat woudmassief strekt zich uit over de gemeentes Habay, Léglise, Fauvillers en Martelange in de provincie Luxemburg. In de herfst moet ik mijn raam maar openen om de herten te horen burlen van in mijn bed (zo heb je een beter idee van mijn dagelijkse omgeving). Dit soort geluid maakt diep in mij steeds iets los. Ik noem het “de lokroep van het woud”. Als je in de Ardennen woont, dan word je dat soort lokroep regelmatig gewaar. Heel vaak trek ik na het werk mijn sneakers aan om de frisse boslucht op te snuiven.

Wat ik het liefste doe? Naar een hoger gelegen punt kuieren om de omgeving te bekijken. Heel veel kans dat ik reeën, een reiger, een vos of eekhoorntjes zie. Ik weet het, klinkt een beetje afgezaagd, niet? En toch, dat is voor mij de dagelijkse realiteit. Ik maak er zelfs een spelletje van en vraag me aan het begin van de wandeling af welk leuk dier mijn weg zal kruisen tijdens mijn moment van lanterfanten in het midden van nergens! Inderdaad, dat is het wat ik doe: ik trek tijd uit om niets te doen. Het is eenvoudig, het is natuurlijk en het doet verdomd goed!

Mijn tips voor een geslaagd woudbad:

  • Zet al je zintuigen open voor de natuur: geurzin, tastzin, smaakzin, zicht, gehoor
  • Trek gemakkelijke schoenen en kleren aan
  • Neem geen telefoon of enig ander toestel waardoor je gestoord zou kunnen worden, mee.
  • Las pauzes in en observeer de natuur
  • Leef in het nu…

Lijkt je dat wel iets? Heb je zin om het uit te proberen? Nestel je in een knus vakantiehuisje in de Ardennen en trek er vervolgens op uit in één van onze geweldige bosmassieven!