Hoe je kinderen zin geven om te wandelen?

Om een wandeling om te toveren tot een gezellig moment samen met familie en vrienden, hebben wij een tiental tips voor je op een rijtje gezet. Het Ardennes-Etape team bestaat uit vele vaders en moeders met kinderen van verschillende leeftijden en met verschillende karakters! Hierbij een lijst -die nooit volledig zal zijn- met onze voor een groot deel geslaagde ervaringen.

 

Maak gebruik van de onderstaande lijst op basis van de leeftijd en het enthousiasme van je kinderen (en deel ook jouw ervaringen met ons!):

1. Maak een kleine rugzak klaar, die je kind zelf kan dragen. Inhoud: lievelingsknuffel, een drankje, tussendoortjes…laat van tevoren weten wanneer en waar er een pauze plaatsvindt.

2. Neem een tas of een mand mee om de onderweg gevonden voorwerpen van jouw boswachtertje te bewaren (blaadjes, bloemen, stenen, dennenappels, kastanjes, eikels…).

3. Tover een tak om tot wandelstok gedurende de eerste meters van de wandeling, zodat jullie eruitzien als echte wandelaars.

4. Laat de route aan je kind zien en laat deze de kaart vasthouden (met eigen risico voor de kaart ja).

5. Koppel een doel aan de wandeling: het verzamelen van brandnetels voor in de soep, dennenappels gebruiken voor een knutselwerkje, blaadjes verzamelen om een LandArt kunstwerk te maken, bloemen verzamelen voor een boeket en deze in het vakantiehuis een plekje geven…

6. Geef je kind de rol van verkenner. Missie? Op verkenning gaan en als eerste de bewegwijzeringsbordjes

7. Laat je kind vooruitrennen en geef duidelijk aan tot waar hij/zij mag gaan en waar hij/zij op jullie moet wachten.

8. Neem de loopfiets, driewieler of de fiets met je mee indien de weg het toelaat. Een goed voorbeeld is de RAVeL.

9. Laat je kind de hondenriem vasthouden…als de hond het toelaat.

10. Laat hem of haar pootje baden in de rivier en een dam bouwen. Zorg natuurlijk voor aangepaste schoenen en een handdoek.

11. Kies voor een wat steilere route, zoals bijvoorbeeld de wandeling “Cascade du Bayehon” in Longfaye (Xhoffraix) of de wandeling “Trö Marêt” in Bevercé (Malmedy), om van de wandeling een uitdaging te maken.

12. Kies een route met een bestemming om naar uit te kijken: een speeltuin, een wilddierenpark (bijvoorbeeld in La Roche-en-Ardenne, en geniet van de rit met het treintje!), een brasserie met pannenkoeken op het menu, een uitkijktoren (Domaine de Bérinzenne in Spa), …

13. Organiseer een geocaching, aangepast aan de leeftijd van je kind.

14. Neem een pauze en ga opzoek naar bessen, bramen en frambozen gedurende de wandeling.

15. Laat ze af en toe opdrachtjes uitvoeren. Laat ze bij iedere bewegwijzeringsbordje een opdrachtje uitvoeren, zoals: schrijf de eerste letter van je voornaam met twijgjes, raap 5 verschillende blaadjes op, spring over een boomstam heen, vind de naam van 3 boomsoorten, noem 5 dieren uit het bos op…bedenk een puntensysteem en beloon je kind aan het einde van de wandeling!

16. Speel “En als we lopen als …” een kleine muis, een kikker, een konijn, een hert…Laat je kind zich inbeelden hoe deze dieren zich voortbewegen in het bos. Dit werkt vooral goed als de ouders het spelletje meespelen natuurlijk!

17. Stoppen en naar de geluiden van het bos luisteren.

En jullie, welke handige tips gebruiken jullie om een wandeling om te toveren tot een avontuur en te genieten van dit moment samen met je kind(eren)? Wij ontvangen graag jullie goede ideeën!