Hoe kinderen respect voor de natuur bijbrengen?

Je kinderen kijken natuurlijk met verbazing naar de geschenken waarmee de natuur hen overlaadt. Een bloem, een glanzend steentje, een dennenappel…het maakt hen blij. Hun gevoelige betrokkenheid maakt van hen spontane natuurvrienden. Soms echter is hun gedrag ongepast en respectloos. Hoe maak je je kinderen bewust van de noden van de natuur, en hoe zorg je ervoor dat ze de natuur toegenegen zijn?

 

1. Laat je kinderen kennis maken met de bewoners van het bos en leer hen respect te hebben voor hun habitat

In de Ardennen zijn verschillende dierenparken het hele jaar door toegankelijk zijn voor groentoeristen: Forestia, het dierenpark van La Roche, het dierenpark van Rochehaut… Ontdekken wie in het bos woont en banden smeden met de dieren zal je kinderen helpen om tijdens hun volgende wandeling oog te hebben voor hun habitat. Vestig tijdens de wandeling hun aandacht op mierenhopen, vogelnesten, bijennesten. Je kunt ook deelnemen aan begeleide wandelingen om de bevers en hun territorium te ontdekken.

2. Neem met je kinderen deel aan de nationale en internationale afvalinzamelacties!

In verschillende landen zijn er burgerinitiatieven ontstaan om alle afval uit de natuur te verwijderen. Schrijf je samen met je kinderen in voor de grote lenteschoonmaak van Wallonië in maart of voor de World Clean Up Day in september. Trommel vrienden en familie op voor deze ietwat vreemde wandeling. Bewapen je met goede handschoenen, vuilniszakken en ga op afvaljacht. Tijdens de wandeling kun je je kinderen uitleggen waarom jullie het afval oprapen en waarom het belangrijk is respect te hebben voor de natuur. Voorzie een redelijk korte route waar er veel zwerfvuil ligt, zodat de oogst goed is. Hou er rekening mee dat het ritme van de wandelaars laag zal zijn. Vier op het einde van de wandeling je oogst met een 100% thuisbereid vieruurtje!

3. Bombardeer je kinderen tot journalist – ontdekkingsreiziger en bescherm samen de fauna en flora

Laat je kinderen je kleine digitale fototoestel gebruiken. Ja, dat toestel dat je vóór je smartphone gebruikte en dat nu ergens in een schuif ligt. Stel ze voor om kiekjes te maken van bloemen, insecten en andere discrete bewoners van de tuin of het naburige park. Het nemen van foto’s is een uitstekende manier om hun observatievermogen te ontwikkelen en om hen te tonen dat ze groot zijn en verantwoordelijk voor de microwereld onder hun voeten.

Het is een goede gelegenheid het “lelijke” en het vreemde dat angst aanjaagt, te leren begrijpen. Als men een foto neemt, heeft het geen zin meer om een bloem te plukken, een vlinder in een bokaal op te sluiten of een weinig smakelijk uitziend pissebed plat te trappen.

 
 

4. Bereid een wandeling zonder afval voor

De picknick maakt integraal deel uit van de wandeling. Zelfs al duurt het maar een half uur, een pauze met een tussendoortje mag niet ontbreken, gewoon omdat het leuk is. Vooraleer op pad te gaan, kun je de kinderen uitnodigen om allerlei lekkers uit te kiezen… zonder wegwerpverpakking. Bak een taart of koekjes, was, schil en snij fruit en groenten zoals appels, aardbeien, sinaasappels, wortels en kerstomaten in stukjes…Vul de drinkbussen met gearomatiseerd water, ijsthee of lekker warme chocolademelk als het koud is. In dezelfde geest kun je ervoor zorgen steeds een zak mee te nemen waarin je onderweg opgeraapt zwerfaval kunt verzamelen.

5. Neem deel aan de natuurdagen in de natuurreservaten

Het natuurreservaat van de Hoge Venen, het Natuurpark van de Attertvallei, het Natuurpark van de Burdinale en de Mehaigne… In de Ardennen zijn heel wat beschermde gebieden. Elk jaar worden er natuurdagen georganiseerd met workshops of begeleide wandelingen in verschillende talen waarbij de bezoekers gesensibiliseerd worden voor de natuur. Abonneer je op hun nieuwsbrief, volg ze op Facebook, of neem een kijkje op hun website terwijl je je volgende bezoek aan de Ardennen aan het voorbereiden bent.

6. Krijg voeling met de natuur en stel je ervoor open met al je zintuigen

Ken je de blotevoetenwandelingen? Het gaat om tochten waarbij je op blote voeten een bepaalde weg aflegt over keitjes, door modder, op hout, in zand… Het is een andere manier om de natuur te leren kennen. Als je met vakantie in de Ardennen bent, ga dan naar Gouvy, om de wandeling van 3 km van de Ferme de la Planche uit te proberen.

De natuur op blote voeten verkennen is voor de kleintjes (en trouwens ook voor de groten!) een waanzinnige belevenis. Als je gezinnetje niet van een kleintje vervaard is, maar je bevindt je te ver weg van Gouvy, dan zijn er alternatieven:

  • Stel aan je kinderen voor om op een regenachtige dag blootsvoets een traject in de buurt van je vakantiehuis af te leggen.
  • Laat je kinderen een stukje stroomopwaarts lopen in de bedding van de bergstroom, de Ninglinspo. Dit is een haalbare kaart want de stenen zijn proper gepolijst door het water.
  • Geef je kinderen de toestemming om hun schoenen uit te trekken gedurende een deel van de wandeling. Zorg wel dat je een handdoek, water en reservekledij bij hebt voor het geval er zich onvoorziene glijpartijen zouden voordoen.

De natuur ondervinden is de eerste stap om er respect voor te leren hebben. Oog in oog staan met zijn angsten, zich verwonderen, voelen, ruiken, zich vuilmaken zijn allemaal ervaringen die je kind zullen toelaten een relatie op te bouwen met de natuur die hen zin zal geven er terug te keren!

 

Deel met ons je ervaringen in moeder Natuur. Wat heb je er samen met je kinderen beleefd tijdens je vakantie in de Ardennen? Dat zal alle andere mama’s en papa’s die hun bengel eveneens in contact willen brengen met hun omgeving, op goede ideeën brengen!

wandeling