Ontdek de mooiste plekjes van de Ardennen

In dit interview onthult Martin Dellicour ons zijn lievelingslocaties en ontdek je de mooiste plekjes van de Ardennen. Deze professionele natuurfotograaf en pur sang Ardennees geeft zijn betoverende Ardennen aan ons prijs. Hij doorkruist de groene long van België meerdere malen per week, van oost naar west, van noord naar zuid. Zijn tips zijn met andere woorden goud waard! Volg de gids!

Vandaag ontmoet ik Martin Dellicour, natuurfotograaf die de Ardennen als zijn broekzak kent. Hij is papa van twee kinderen en een echte buitenmens. Hij doet ons zijn beste ideeën uit de doeken en die zullen zowel natuurliefhebbers, als families, als fotografen interesseren.

Dag Martin, bedankt voor de tijd die je voor mij uittrekt. Zou je jezelf in enkele woorden kunnen voorstellen?

“Ik ben in de eerste plaats een Ardennees die gepassioneerd bezig is met zijn eigen streek en de natuur. Ik werk zowel in België als in het buitenland, maar het liefst hou ik mij bezig met de Natuur met een grote N. Ik probeer keer op keer de emoties die de natuur bij mij losweekt, op de foto vast te leggen.”

Ik ben in de eerste plaats een Ardennees die gepassioneerd bezig is met zijn eigen streek en de natuur.

Laten we het over je top 5 hebben. Wat is, om te beginnen, volgens jou de meest unieke plaats in de Ardennen?

Het hoogplateau van de Venen. Ik geef toe dat ik een zwak heb voor de moerassen die je normaal enkel in koudere klimaten aantreft. Als iedereen wegblijft uit de Hoge Venen, dan ga ik ernaartoe. De ijskoude vingertoppen, de bijtende wind en dat minimalistische, met rijp bedekte landschap, daar voel ik me goed. Het is een uniek landschap in Europa, en ja, in deze categorie zijn de Hoge Venen niet te verslaan. »

Laten we verder gaan met het mooiste uitzicht van de Ardennen, dat waarbij de schoonheid op de top je overdondert en je naar adem doet happen …

« Dat is ongetwijfeld de site van « Le Hérou » in Nadrin. Je hebt er een zicht van 360° op de Ourthe en omgeving. Ik neem graag foto’s uit de hoogte en ik geef toe dat de weg naar de top nogal mooi is. Bovendien ligt het meer van Nisramont niet ver weg. Wie van rust houdt, kan rond het meer wandelen. Deze wandeling van 14 km wordt overigens warm aanbevolen aan mensen die graag vogels en roofvogels spotten die in deze streek veel voorkomen. ’s Zomers kun je op het meer kajakken: het is leuk en lekker verfrissend.»

Stel dat je het met mij over een landschap zou moeten hebben, zo eentje waarin je je elders waant…?

“Ik zou je willen vertellen over het meer van Les Epioux in Herbeumont. Als je die enkele tientallen kilometers doorkruist, waan je je in Scandinavië. Het is ongewoon en toch zijn we aan de rand van de Gaume. Als je zin hebt om een vervolg aan je uitstapje te breien, ga da naar Chiny. Je kunt er op een platbodem varen. Een “passeur” (naam van de persoon die de boot bestuurt) zal je begeleiden en legendes van de streek vertellen. Ik verzeker je dat je dan onthaast!”

Wie Ardennen zegt, zegt valleien. Welke vallei moet je absoluut gezien hebben als je in de Ardennen bent?

« Ik hou van de vallei van de Lesse, nabij Redu en dit om twee redenen. Ten eerste kun je eindeloos wandelen in die uitgestrekte, bosrijke vlaktes. Daarbovenop is de flora er buitengewoon rijk. Ten tweede is Redu, het dorp van het boek, vlakbij. In dat dorp is het al boek wat de klok slaat. De tijd lijkt er stil te staan. Ik vind het super! »

Op het einde van het interview voel ik dat Martin nog wat wil zeggen. Dat hij nog iets op het hart heeft…

Nu heb ik nog niet eens over mijn eigen streek gesproken : de oude vallei van de Aisne met zijn toeristische trein en zijn windmolens waarvan sommige terug in werking zijn. Bovendien ben je na enkele kilometers in Houffalize en La Roche-en-Ardenne . Ik geef toe dat er veel mogelijkheden zijn. Op de Ardennen raak je nooit uitgekeken…».

En jij? Wat zijn jouw lievelingsplekjes? Die die je 10 keer, 100 keer met steeds evenveel bewondering en enthousiasme kunt bezoeken zonder ze ooit beu te worden? Vertel het ons, we branden van nieuwsgierigheid om ze te kennen!