Openluchtzwemmen in de natuur: ontdek onze favoriete plekjes in de Ardennen

Neem een duik in een meer, ga ploeteren in een rivier, laat je meeglijden met een stroom … We hebben geen betere manier gevonden om zich uit te leven, te herbronnen, te verbinden met de natuur en als verfrissing in de zomer! Goed nieuws: in de Ardennen bruist het van de natuurlijke zoetwaterzones waar zwemmen toegestaan en veilig is. Afkoeling is soms dichterbij dan je denkt.

De vallei van de Ninglinspo (Aywaille): volop sensatie

De Ninglinspo is de enige stroom in België. Vanaf de toppen van de Luikse Ardennen, in de streek van Aywaille en Remouchamps, slingert hij onstuimig door bossen en mondt dan uit in de Amblève. Het is vanzelfsprekend: deze site is prachtig (hij werd niet voor niets geklasseerd als uitzonderlijk erfgoed van Wallonië) en de sensaties zijn navenant.

Klaar voor een duik?

Vergeet artificiële, dure waterparken vol chloor. De vallei van de Ninglinspo biedt je een speelterrein van de bovenste plank met watervallen, natuurlijke waterbekkens en glijbanen. En nee, het is niet te mooi om waar te zijn.

Om je zwempartijtje te verdienen, kunnen we een wandeling van 6 km rond de Ninglinspo aanraden waarbij je de adembenemende landschappen in de omgeving kunt ontdekken.

La plage de Maboge (La Roche-en-Ardenne): zwemmen, kajakken en barbecueën

Het kleine stadje Maboge is genesteld in een prachtig bosgebied aan de oevers van de Ourthe, nabij La Roche-en Ardenne. Zie je het al voor je? Voeg daar nog een ingerichte zwemplaats aan toe (gratis toegang), waar alles aanwezig is voor een mooie dag met familie of vrienden: een onthaalpaviljoen, barbecues en kinderspelen. Ons advies: voorzie ook warmere reservekledij en dekentjes want na het zwemmen heb je misschien wel zin om hier te blijven en te genieten van de avond rond de vuurschaal. Zelfs bij mooi weer kan het ‘s avonds flink afkoelen in het bos aan de rand van het water.

In het water!

Maboge is ook een vertrekplaats voor een afvaart van de Ourthe met de kajak. Perfect voor wie wat afwisseling zoekt in en op het water!


Plan je uitstap in de Ardennen

Waarom zoek je geen accommodatie in de buurt om nog meer te kunnen genieten van waterpret in de Ardennen? Vlak bij deze natuurlijke zwemplaatsen bieden we verschillende vakantiehuizen aan, waarvan enkele met zwembad en/of jacuzzi … Zo kan je van begin tot einde van het water genieten.


Het meer van Robertville (Weismes): waterpret in het groen

Dicht bij Malmedy vormde de dam op de Warche in Robertville een meer van 62 hectare. Wat deze plek zo speciaal maakt? Het meer is omgeven door een heuvelachtig bos. Daardoor krijg je een prachtig uitzicht op elk moment van de dag. We hebben het hier al eens over gehad toen we deze korte wandeling van de dam van Robertville tot het kasteel van Reinhardstein hebben voorgesteld, ideaal met kinderen.

Fun voor iedereen

Het meer wordt professioneel beheerd met een afgebakende zwemzone, is goed uitgerust (kleedcabines, douches, cafetaria, badmeester …) en biedt tal van wateractiviteiten voor iedereen: varen met een roeibootje, waterfiets of motorboot en nog meer plezier met de duikplank en de watertrampoline. Deze plek is kindvriendelijk: er is een zone met zand en een speeltuin voor jonge kinderen.

Betaalde toegang

La plage de Nawés (Herbeumont): de wilde charme van de Semois

Als we een top 10 zouden moeten maken van de dingen die je minstens één keer in je leven moet hebben gedaan in België, dan zou zwemmen in de Semois zeker in dat lijstje staan. En Herbeumont leent zich daar perfect toe. Aan de voet van de indrukwekkende viaduct van Conques ligt “La plage de Nawès”, een zwemplaats met gras aan een rotsflank, typisch voor de vallei van de Semois. Deze zwemplaats bevindt zich stroomopwaarts van de stuwdam, waardoor steeds een waterpeil van 1 tot 1,20 m behouden blijft. Voor nog meer comfort zijn er kleedcabines en bankjes aanwezig.

Personen met beperkte mobiliteit welkom

Deze plek is een van de weinige natuurlijke zwemplaatsen die toegankelijk zijn voor personen met beperkte mobiliteit. De toegangsweg is makkelijk begaanbaar en je kunt de rivier betreden via een licht afhellend vlak.

Relaxen met de kleintjes

De kleine “plage de l’Antrogne” bevindt zich eveneens in Herbeumont, aan de samenvloeiing van de Semois en het Antrogne-beekje. Deze zwemplaats is meer geschikt voor de allerkleinsten die hier vrolijk en zonder gevaar kunnen ploeteren (niet zonder toezicht natuurlijk) in het water. Toegang via een gemakkelijke weg, barbecuezone … alles is aanwezig voor een leuk familiemoment.

© Histoires de Semois

© Histoires de Semois

VENNtastic Beach (het meer van Bütgenbach): zand of bos, waarom kiezen?

Het is vaak kiezen tussen een uitstap naar zee of naar de Ardennen. Wij besparen jou dat dilemma. In het hart van het recreatiecentrum Worriken, in Bütgenbach, in een reusachtig bos vind je VENNtastic Beach, een strand van 8 000 m² met fijn zand. In het water is alles voorzien: een bewaakte zwemzone met kinderbad voor de kleintjes, ontspanningseilandjes om te chillen in het midden van het water, maar ook verankerde spelen (airgames) voor maximaal plezier. Op het zand zal je je ook niet snel vervelen: een speelplein, terreinen voor beachvolleybal en strandvoetbal

En wie houdt van een beetje sensatie kan kiezen voor de sit-on-top kajaks, waterfietsen of, wat verder op het meer van Bütgenbach, zeilen of windsurfen.

Kortom, VENNtastic Beach heeft voor elk wat wils, voor jong en oud, van ontspanning tot sensatie!

Dit meer in de Hoge Venen heeft alles in huis voor een fantastische dag.

Naar binnen

Is het onverwachts toch regenachtig? Geen zorgen, er is ook een overdekt zwembad.

Betaalde toegang

© PaperPlane Productions


Goed om te weten

De bedding van de rivieren bestaat uit oneffen en onstabiele rotsen. Voor je comfort en veiligheid draag je het best waterschoenen. Zo wordt zwemmen in de rivier veel aangenamer en veiliger.

De zwemzones zijn ook eind- of vertrekpunten van wandelingen langs het water … Zo heb je meteen een plan B als het weer een beetje onvoorspelbaar is, of gewoon een extra activiteit om te genieten van de omgeving (na een goede nachtrust bijvoorbeeld).

Wij willen jullie erop wijzen dat dit natuurlijke zwemzones zijn. Het is daarom belangrijk om de natuur de respecteren en te behouden.

 
openluchtzwemmen
ardennen
Semois
Ourthe
Ninglinspo
meer van Bütgenbach
meer van Robertville