Tips van een blogger om de schoonheid van de Ardennen te ontdekken

Speciaal voor jou heb ik aan Julien Libert, auteur van de blog « Les Sentiers du Phoenix » en hartstochtelijk verknocht aan de Ardennen, om tips gevraagd waardoor ook wij de schoonheid van de Ardennen zouden kunnen ontdekken. Hij onthult je zijn topbestemmingen, zijn aanraders en zijn lievelingsattracties. Genoeg inspiratie dus voor je volgende uitstapje in de Ardennen!

 

Julien Libert is een Belgische blogger, een fan van hardlopen en auteur van de blog « Les Sentiers du Phoenix ». Ik heb hem ontmoet met de bedoeling dat hij jullie laat meegenieten en jullie met zijn aanraders helpt om het mooiste van de Belgische Ardennen te ontdekken. Een interview.

Welke troeven van de Ardennen moet je absoluut gezien hebben als je er met vakantie gaat?

Volgens mij hebben de Ardennen meerdere troeven! Om te beginnen is het ecotoerisme redelijk sterk vertegenwoordigd. Verschillende faciliteiten maken het voor trekkers mogelijk om de Ardennen op een milieuvriendelijke manier te ontdekken. Zo zijn er de verschillende GR-routes, maar er is ook de Escapardenne Trail die in Kautenbach vertrekt en doorloopt tot in La Roche-en-Ardenne. Er worden ook nog andere trails uitgerold. Bivakzones stellen je in staat om slapend onder de sterren het gebied te ontdekken. Het is een uitstekende manier van reizen om ontzag voor de natuur te krijgen.

Op culinair vlak kunnen we terugvallen op een rijk aanbod dat even gevarieerd is als de dorpen van de Ardennen en dat is natuurlijk heel aanlokkelijk.

De grote verscheidenheid aan landschappen en valleien is een andere troef die je in de Ardennen aantreft. Al die verschillende plaatsen geven gestalte aan compleet verschillende streken. Zo zijn de landschappen van de Oostkantons totaal anders dan die van de vallei van de Semois.

Dan zijn er ook de uitgevoerde Europese LIFE-projecten ter herstel van de natuur waardoor enerzijds bezoekers in staat zijn een gebied te ontdekken waar de natuur “gerestaureerd” werd en anderzijds de inwoners hun eigen streek kunnen herontdekken. Voor iedereen is het verrijkend.

De regio is ook rijk aan toeristische attracties in hun nobelste vorm. Waanzinnig gewoon hoe gediversifieerd het aanbod is: en stoomtrein in de buurt van Chimay, het museum van de Coticula in Vielsalm

Tenslotte is ook het Keltisch erfgoed een bijzonder stukje Ardens erfgoed. De laatste grote Keltische gebieden in Europa vind je namelijk niet alleen terug in Bretagne, Ierland en Schotland, maar ook in de Ardennen. Ik denk aan de Cheslé nabij Maboge in La Roche-en-Ardenne en andere archeologische sites zoals het megalietenmuseum in Wéris of het Keltenmuseum in Libramont.

© Julien Libert / Sentiers du Phoenix

Wat zijn volgens jou de 3 mooiste plekken in de Ardennen die het ontdekken waard zijn?

Mijn absolute lievelingsplek is het Plateau des Tailles in de buurt van Baraque Fraiture. De hoogvlakte loopt af naar de vallei van de Ourthe tot in La Roche-en-Ardenne. De verscheidenheid aan landschappen is verbluffend en het is een plek met ongerepte natuur ver weg van de menselijke activiteit. Het is ongetwijfeld één van de ruigste plekken van België.

© Julien Libert / Sentiers du Phoenix

Op de 2e plaats komt het Land van Saint-Hubert met zijn uitzonderlijke woud. Begin januari heb ik er met vrienden gebivakkeerd en we werden gedurende twee dagen getrakteerd op één meter sneeuw. Het was de enige week met sneeuw in België. We waanden ons echt in Scandinavië! Dit woud is het grootste en meest indrukwekkende van de Ardennen. Bovendien is de kans dat je wild ziet, heel erg groot. Het is een waar paradijs voor mensen die graag dieren observeren.

Op de derde plaats komt dan de vallei van de Semois met al haar vreemde verhalen zoals dat over de tabak. De hoogteverschillen zijn ontzagwekkend want de Semois heeft de aarde zodanig uitgehold dat er ingesloten valleien zijn ontstaan.

Als kers op de taart zou ik ook de Hoge Venen aan mijn lijstje met toppers willen toevoegen. Ga daar wandelen en bedenk dan dat 150 jaar geleden een groot deel van de Ardennen bedekt was met dergelijke venen en heide. Haast onvoorstelbaar! De Hoge Venen laten ons de Schotse en Scandinavische kant van de Ardennen zien.

© Julien Libert / Sentiers du Phoenix

© Julien Libert / Sentiers du Phoenix

Waarvan hou je het meest in de Ardennen? Waarom is deze streek zo geschikt voor outdoorsporten?

Als je je op een hoogte bevindt en om je heen kijkt, dan onderscheid je in de verte heel wat dorpen. Als je echter in de vallei afdaalt dan raak je afgesneden van alles. Je hebt de indruk dat je aan de andere kant van de wereld bent, hoewel je je op slechts 500 meter van het eerstvolgende dorp bevindt. Het is die “achtertuin”-gedachte die ik zo aantrekkelijk vind. Je stapt uit je huis en na enkele passen sta je pal in de vrije natuur. Soms stuit je op werkelijk grandioze landschappen zoals Le Hérou of de Hoge Venen…Volgens mij is het precies die lappendeken aan landschappen die de ware rijkdom van dit gebied vormt.

© Julien Libert / Sentiers du Phoenix

© Julien Libert / Sentiers du Phoenix

Wat zijn volgens jou de mooiste trailwedstrijden van België?

Oeps, nu ga ik er enkelen tegen de schenen schoppen ? Heel eerlijk, voor mij is de allermooiste wedstrijd de Trail du Hérou. De start wordt bovenop de rotswand “Le Hérou” in Nadrin gegeven en het parcours verloopt in de vallei van de Ourthe.

Mijn lievelingswedstrijd blijft echter La Bouillonnante. Het was mijn eerste echte trail in de Ardennen. Ik heb er al 4 maal aan deelgenomen. De eerste maal heb ik de korte afstand gedaan en 2 maal heb ik de 56 km gedaan. 2 jaar geleden organiseerden ze een wedstrijd van 75 kilometer door de vallei van de Semois van Bouillon tot in Membre. Het parcours was ronduit schitterend. Het was wel afzien!

Dan is er ook nog de Ohm Trail in Aywaille die de mooiste plekken van de Ardennen aandoet: de vallei van de Ninglinspo, de vallei van de Chefna… Als je na de wedstrijd naar het aantal afgelegde hoogtemeters kijkt, ben je onder de indruk! Alsof je in de Alpen of in de Vogezen hebt gelopen.

© Julien Libert / Sentiers du Phoenix

Ik hoop dat al deze leuke ideeën je zullen inspireren voor je volgende vakantie in de Ardennen! Heb je zin om ons te vertellen over jouw favoriete plekken en attracties in de streek? Schrijf gerust een commentaar! We zijn nieuwsgierig!